Skocz do zawartości

Grzyby 2022

guciolucky

Rekomendowane odpowiedzi

Obok moich grzybków powyżej rosło 6 kań tak pod 20 cm kapelusz ale nigdy ich nie zbierałem/nikt nie pokazał wiec zostawiłem, wole nie ryzykować z jakimikolwiek blaszkowymi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bardzo dobre, ale lepiej uważać, ja zbieram od 4 roku życia grzyby, więc coś nie coś wiem, ostatnio podszedł do mnie facet z naręczem grzybów i pyta się czy nie pożyczę mu reklamówki, ja mówię że nie zbieram do reklamówki  i tak patrzę a on ma same goryczaki żółciowe nazbierane, mówię że nie brały bym tych grzybów chyba że dla teściowej :D; uwierzył i wyrzucił, ale są fachowcy w lesie

• Like 2

Jak tam z kleszczami w mazowieckim?

My byliśmy dwa razy. I raz ja wyczułem już w lesie na szyi jak łazi ale się nie wbił a drugim razem kobita do domu przyniosła na kurtce - natomiast co dziwne, jakieś wyjątkowo duże były.

Ja zdjęć to nawet nie wstawiam smile.png

A narobiłem ich chyba więcej niż rybom w tym sezonie wink.png

Takiego sezony nigdy nie miałem!

jak się wejdzie to strach się ruszyć bo można podeptać to co w koło pod ściółką.

Wypady po 2h do lasu: 183szt., 118szt.,155szt.,

To wszystko w przeciągu 6dni, same prawdziwki.

Z resztą zbieram tylko prawdziwki, kurki i zielonki.

Kto ma mnie w znajomych na Fb ten widział :)

Edytowane przez AdamCh
  • Like 2

Ten rok jest strasznie ubogi w grzyby jeżeli chodzi o rejon mazowiecki. Co prawda sypnęło kurkami około półtora miesiąca temu i udało się zebrać około 3kg kurek, ale tych brązowych główek do tej pory jak na lekarstwo. Jak co roku wybrałem się na bliskie mazury w zeszły weekend i po wcześniejszych opadach też szału nie było. W piątek na 4 godziny chodzenia w cztery osoby, niepełne wiaderko. W sobotę trochę lepiej, bo wiadro się wypełniło, ale co to jest na cztery osoby i ponad 5 godzin... nadzieja jest taka, że odpalą się jeszcze w tym miesiącu.

post-50649-0-08350700-1665163333_thumb.jpeg

post-50649-0-01704500-1665163345_thumb.jpeg

post-50649-0-48997500-1665163352_thumb.jpeg

• Like 4