Skocz do zawartości

Grzyby 2022

guciolucky

Rekomendowane odpowiedzi

To w Holandii można zbierać grzyby?

Hurtowe ilości są karane bardzo wysoko, do kilku grzybów raczej nikt się nie przyczepi ale zależy kogo spotkasz po drodze. Łażenie po lesie z wiaderkiem w gumakach to pewna kontrola bo miejscowi zadzwonią, oni nie zbierają a w lasach ich pełno. Połasiłem się kiedyś na kilka prawdziwków w parku miejskim bo rosły przy krawężniku i złapano mnie(policja i t.zw handhaving), sprawdzono dokumenty, chwila rozmowy i z grzybami wróciłem do domu bez konsekwencji. Historii mnóstwo ile ktoś dostał mandatu/że można zebrać 100g/250g/wpisz ile chcesz/można lub nie/jest wiele, widziałem tu masowe zbieractwo różnych nacji co w Polsce to sport narodowy i sam bym chciał tyle zbierać co prezentuje choćby ten wątek ale miejscowi tego nie tolerują po prostu i jest „dym”. Tak samo jest z rybami niestety jak nie jesteś miejscowy -kontrola plecaka/bakist/toreb nad wodą to bardzo częsty przypadek w miejscach gdzie nie można mieć siatek(samo posiadanie to mandat i przechowywać ryb i wysokie mandaty to reakcja na „przemysłowe” wręcz odłowy płotek, leszczy, ba nawet boleni bo można zabrać bez limitu, można mieć siatkę na ryby nad wodą i rzeźnia trwa w najlepsze, oni nie zabierają i tyle. Paragraf zawsze się znajdzie parafrazując a że kochają przyrodę przez pryzmat pieniędzy to inna historia, nawet nigdy nie zastanawiałem się czy to tutaj legalne może dlatego że biorę tylko to co znam i co rośnie przy moich nogach przystając ze spinningiem nad wodą/chodząc z psem/tocząc się rowerem a z moimi marnymi umiejętnościami zbierania daje żenujący wynik ilościowy więc nawet ich nie chowam. Po analogiczne informacje jak chcesz to przeszukaj internet ale ON odpowiada jak poniżej w pierwszych wynikach więc co ja mam Tobie powiedzieć?

90e8667ae6da03779dba1d1ebfb62636.jpg

8bc631fd186c6908f418c03fbf812a2d.jpg

757587162d599b0423b4b1804ada4c04.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Thomas-xXx

To w Holandii można zbierać grzyby?

https://www.wiatrak.nl/26953/grzybobranie-w-holandii

Tutaj masz temat wyczerpany i najnowszy jaki znalazłem.

Teraz z innej beczki:

c9d05a6a26c7077cde1db035a30751cc.jpg

Kanie czy co to jest? Łodyga pusta ale „pierścień” nie dał się przesunąć jak to opisuje internet… Pytam bo ostatni raz jadłem kanie z 20+ lat temu, nie znam się na blaszkowych grzybach ale jedną albo dwie bym zabrał do domu[emoji6]

• Like 2

https://www.wiatrak.nl/26953/grzybobranie-w-holandii

Tutaj masz temat wyczerpany i najnowszy jaki znalazłem.

Teraz z innej beczki:

Kanie czy co to jest? Łodyga pusta ale „pierścień” nie dał się przesunąć jak to opisuje internet… Pytam bo ostatni raz jadłem kanie z 20+ lat temu, nie znam się na blaszkowych grzybach ale jedną albo dwie bym zabrał do domu[emoji6]

100% kania, możesz spokojnie zbierać  :)

Józiu, na co brały   ?

A na chińczykapost-45918-0-61467500-1665772601_thumb.jpg  :lol:  :lol:

Takie kolorowe okładki ale ostra franca okrutnie, dziabnąłem w palca ostrzem i jucha szła ostro.

Miałem brać Dareczkowego scyzora ale na ostrym brzegu bałem się go nosić na szyipost-45918-0-63488300-1665772534_thumb.jpg

Edytowane przez Jozi
  • Like 2