Skocz do zawartości

Daiwa BG MQ

tomaszpachalski

Rekomendowane odpowiedzi

491930ab4dbd70126adc40b9046911cc.jpg

A jak sie ma ten rozmiar do kowowrotkow z serii R4? Haratasz 80g przynetami?

Musze przyznac, ze sie troche napalilem ale studze swoje zapaly myslac o Bradii ktorej nie moge zatluc od 8 lat, Biomku FB ktory po 4 latach intensywnego uzytkowania chyba dopiero teraz dojzal do pierwszego smarowania i Certate co dopiero 2 razy wode widziala. Do tego ten nawoj mnie troche niepokoi. Lowie glownie szczupaki na "wleczonego" czyli najwolniej jak mi cierpliwosc pozwala a te 99cm mi w tym nie pomoze. Co najwyzej do trociowania by sie przydal :)

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1

• 3 miesiące temu...

Czy ktoś się orientuje czy BG MQ 3000 i BG MQ 4000 mają ten sam korpus/przekładnię a różnią się tylko wielkością szpuli ewentualnie rotora? Według katalogu różnica między nimi to tylko 20 gram, więc wskazuje to tylko na różne szpule lub rotory, ale chcę się upewnić? Te daiwy mają dość szybkie przełożenia 6,2:1, czy czuć opór na korbce, czy jest to odczuwalne przy starcie kołowrotka? Mam shimano z takim przełożeniem i kręci się nieprzyjemnie, ale ta daiwa to niby morski więc może jest inaczej?

Czy ktoś się orientuje czy BG MQ 3000 i BG MQ 4000 mają ten sam korpus/przekładnię a różnią się tylko wielkością szpuli ewentualnie rotora? Według katalogu różnica między nimi to tylko 20 gram, więc wskazuje to tylko na różne szpule lub rotory, ale chcę się upewnić? Te daiwy mają dość szybkie przełożenia 6,2:1, czy czuć opór na korbce, czy jest to odczuwalne przy starcie kołowrotka? Mam shimano z takim przełożeniem i kręci się nieprzyjemnie, ale ta daiwa to niby morski więc może jest inaczej?

Do ul używam 2500 i chodzi bardzo lekko i płynnie. Kolega do boleni wziął 4000 i jak porzucałem chwilę jego kijem, to główne moje wrażenie to 'ale ciężko chodzi mlynek'. Nieważne czy wobler czy guma.

Może taki egzemplarz?

rozważam go do cięższego 50-80g trollingu bo chcę kołowrotek w okolicach 300g żeby podmienić ciężkiego slammera. Myślałem o rozmiarze 4000 ale jeżeli mają ten sam korpus i przekładnię to może 3000 będzie lepiej chodził? Ma wejść 150mb plecionki 0,2, myślę że na oba wejdzie bez problemu. Dlatego się zastanawiam. Boję się ciężkiej pracy związanej z przełożeniem, W podobnych pieniądzach i wadze nie widzę alternatywy, chyba że stradic fl 4000, ale mam takiego już a ta daiwa wygląda na dużo mocniejszą.

Do ul używam 2500 i chodzi bardzo lekko i płynnie. Kolega do boleni wziął 4000 i jak porzucałem chwilę jego kijem, to główne moje wrażenie to 'ale ciężko chodzi mlynek'. Nieważne czy wobler czy guma.

Może taki egzemplarz?

identyczne wrażenie jest ze starą BG. 2500 kręci od dmuchnięcia, a od 3000 w górę już nie jest tak przyjemnie. Nie ma w tym raczej nic dziwnego, im większa maszyna, tym bardziej wyczuwalna praca mechanizmu

identyczne wrażenie jest ze starą BG. 2500 kręci od dmuchnięcia, a od 3000 w górę już nie jest tak przyjemnie. Nie ma w tym raczej nic dziwnego, im większa maszyna, tym bardziej wyczuwalna praca mechanizmu

Możliwe. Niemniej ta 2500 kręci może nawet ciut gładziej i lżej od vańka kolegi, więc przeskok gigantyczny i mnie zaskoczył.

rozważam go do cięższego 50-80g trollingu bo chcę kołowrotek w okolicach 300g żeby podmienić ciężkiego slammera. Myślałem o rozmiarze 4000 ale jeżeli mają ten sam korpus i przekładnię to może 3000 będzie lepiej chodził? Ma wejść 150mb plecionki 0,2, myślę że na oba wejdzie bez problemu. Dlatego się zastanawiam. Boję się ciężkiej pracy związanej z przełożeniem, W podobnych pieniądzach i wadze nie widzę alternatywy, chyba że stradic fl 4000, ale mam takiego już a ta daiwa wygląda na dużo mocniejszą.

Cześć.

4000 to jest mały kołowrotek, do trolingu wybrałbym większy rozmiar.

Pozdrawiam Andrzej.

• Like 1

Kołowrotek musi ważyć ok. 300g, taki mam plan, mój slammer 365g już jest za ciężki choć spisuje się dobrze, z uwagi na jego wagę szukam lżejszego "zamiennika".

Podobno przy tych kołowrotkach oznaczenia 3000, 4000 ... nie odpowiadają oznaczeniom tradycyjnych kołowrotków spinningowych a są większe/mocniejsze? Podobno BG MQ 3000 to już kawał solidnego sprzętu?

Koledzy ponawiam pytanie czy BG MQ 3000 i BG MQ 4000 mają ten sam korpus/przekładnię a różnią się tylko wielkością szpuli ewentualnie rotora? Według katalogu różnica między nimi to tylko 20 gram, więc wskazuje to tylko na różne szpule lub rotory, ale chcę się upewnić?

Na rosyjskich filmikach wychodzi że BG MQ 3000 i BG MQ 4000 mają te same koła zębate 35mm ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem?

Jeżeli korpus/przekładnia jest taka sama to mam w dobrej cenie BG MQ 30000 a plecionki 0,2 pewnie na niego wejdzie 150mb. 

Użytkujący BG MQ 3000-4000, czy czuć opór na korbce, czy jest to odczuwalne przy starcie kołowrotka? Są różnice między 3000 a 4000 w kulturze pracy (przy serii MQ nie zwykłym BG)?

Dzięki

Po nieudanej przygodzie z penn battlem 3 chciałbym kupić daiwa zwykła bg.

Będzie sparowana z kijem team dragon 290cm 12-42g a więc łowienie boleni dużymi cykadami rh fantomy itp plus gumy z główkami 10-35g

Jaki rozmiar brać 3000 nie wyważy mi tego kija.

Natomiast 3500 waży 400g czy jest to kawał kolowrtoka czy nada się do tego celu .

Po nieudanej przygodzie z penn battlem 3 chciałbym kupić daiwa zwykła bg.

Będzie sparowana z kijem team dragon

290cm 12-42g a więc łowienie boleni dużymi cykadami rh fantomy itp plus gumy z główkami 10-35g

Jaki rozmiar brać 3000 nie wyważy mi tego kija.

Natomiast 3500 waży 400g czy jest to kawał kolowrtoka czy nada się do tego celu .

Cześć.

Jak masz już kij to super.

Udaj się z tym patykiem do sklepu podepnij kołowrotek i będzie OK lub nie.

Co oznacza wybór kołowrotka w innej wadze.

Edytowane przez Szczepek2

tak właśnie mi wychodzi z opisów i filmików, problem tylko 3000 czy 4000, 3000 zgrabniejszy a przekładnia chyba ta sama. No i obawa przed szybkim przełożeniem :-)

No właśnie ja mam 4000 mq i uważam, że nie nadaje się do trolingu w gramaturach które podałeś. A filmy na YT itp. są często sponsorowane. Rób jak uważsz ja przekazuję Ci moje doświadczenia z wędkowania.

Pozdrawiam.

Czyli BG MQ 4000 za mały/za słaby na trolla 50-80g? A "zwykłe" BG w rozmiarze 3000 (bo waga nieco powyżej 300g też by mi fajnie wyważyła kij)?

Problemem jest wysokie przełożenie. Przy większych przynętach ciężko kręci się Daiwą.

Problemem jest wysokie przełożenie. Przy większych przynętach ciężko kręci się Daiwą.

Otóż to, uważam, że dłuższa o 1cm korba dałaby dużo większe poczucie mocy w tym kołowrotku! Czy któryś z kolegów bawił się w zamianę korby w Daiwie BG MQ lub zwykłej BG na dłuższą? Właśnie kupiłem do tyrania na wyjazdach w morzach i oceanach zwykłą BG4000 - niestety korba od modelu 5000 nie pasuje... a Gomexus z Ali oferuje to samo co oryginał czyli 65mm tyle, że z aluminiowym power knobem zamiast gumowej Daiwowskiej "buły".

Edytowane przez gladki

Bez sensu, ta korba i tak fabrycznie jest długa

Otóż to, uważam, że dłuższa o 1cm korba dałaby dużo większe poczucie mocy w tym kołowrotku! Czy któryś z kolegów bawił się w zamianę korby w Daiwie BG MQ lub zwykłej BG na dłuższą? Właśnie kupiłem do tyrania na wyjazdach w morzach i oceanach zwykłą BG4000 - niestety korba od modelu 5000 nie pasuje... a Gomexus z Ali oferuje to samo co oryginał czyli 65mm tyle, że z aluminiowym power knobem zamiast gumowej Daiwowskiej "buły".

• Like 1