Darek_W Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Poluje na czwórkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzytkownikjerkbait Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Cześć, ponownie :-) jestem po zakupie Daiwa BG MQ 4000, wcześniej dużo wątpliwości, moich zapytań na "jerkbait" i gdzie indziej, sory, info wrzucę w kilku wątkach, może dotrze do szerszego grona, jak zdenerwuje to przepraszam bo w dobrej wierze :-) Praca jest płynna, nie czuć dyskomfortu na rączce ani różnicy w pracy do standardu przełożenia 5 i coś. Nad kołowrotkiem długo się zastanawiałem (ma zastąpić Slammera a być lżejszy) , dużo zapytań na różnych "forach", różne odpowiedzi, "misz masz", wszystko katalogowo mi się podobało (aluminium, moc, waga, wyższa półka jak dla mnie"), ale bałem się "ciężkiej" korbki, to wysokie (zarazem sprzyjające przy ściąganiu dalekiego "trolla") przełożenie (złe doświadczenia z "białymi" Straick-ami z hamulcem walki i przełożeniem ponad 6, ale to ponad ćwierć wieku temu), zaryzykowałem, kupiłem i teraz mogę pomóc tą informacją :-) Chyba? - moc całości czuć "mocno", lekkość konstrukcji też "czuć lekko", płynność pracy super, oporów - zero, a w "praniu" wyjdzie trwałość, ale raczej się nie obawiam, na ogół jak dotkniesz, widzisz i czujesz to wiesz, no ale "starych mercedesów już nie ma", trzeba przywyknąć, a może perełka? . Ogólnie wielkie super, no poza ceną :-) Kupiłem w plecionie po cenie aktualnej 989, tam gdzie taniej to po telefonie okazuje się że nie ma, jak gdzieś proponują że ściągną to dużo powyżej 1,2 t. Jak zaczynałem się interesować to mogłem kupić za 800, no ale "frycowe". Teraz wezmę jeszcze jednego drogiego i dokupię jedną drogą szpulę na dwa - będzie taniej :-) Zapomnę i będę się cieszył zabawkami. Jeszcze moje przemyślenia - Daiwę BG MQ 3000 warto (i to bym/będę robił to) wziąść jak będzie tańsza o minimum 200pln od BG MQ 4000. Korpus i moc ta sama, różnica w wadze niewielka (rotor i szpula minus parę gram), oba i tak są bardzo lekkie więc warto myśleć o dwóch takich samych i dla nich jednej drogiej szpuli zapasowej. Przymierzałem swoje "cacko" do moich kiiji shimano speedmaster, technium i beastmaster (choć BG MQ kupiona została do Daiwa Lexa 2,4 50-100, dzielona rękojeść, rewelacja, tam zostanie) i tu wyszły delikatne minusy dla "fochów" jak ja. Nie pasuje do wędek w kolorystyce czarnej ze złotem, sorry, dupa :-) Może się przyda i pomoże 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Poluje na czwórkęDojechała, z tą sztuką wszystko OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 (edytowane) Fajna fajna, ale za odkładanie wedki opartej na kabłąku kołowrotka to od razu z 10 batów na plecy za karę Ja odkładam zawsze! tak aby kołowrotek mial styk ewentualnie z powietrzem ???? Edytowane 24 Lutego 2023 przez spinspektor 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 (edytowane) Fajna fajna, ale za odkładanie wedki opartej na kabłąku kołowrotka to od razu z 10 batów na plecy za karę Ja odkładam zawsze! tak aby kołowrotek mial styk ewentualnie z powietrzem Ale się dopatrzyłeś! karny Jerkbaitowy kutong rozumiem ???? Edytowane 24 Lutego 2023 przez Darek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Wałkowałes temat kabłąka wiec to była pierwsza rzecz na która zwróciłem uwagę ???????? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Nie ja wałkowałem tylko ktoś go skrócił . W sumie po rozwałkowaniu to może by się minął ze szpulą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 To się nazywa happy end.Bez urazy oczywiście. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Zobaczymy jak będzie w walce … może w weekend podjada powalczyć ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Za dwuznaczności się nie obrażam, wręcz je uwielbiam ;-) ( niestety w mojej przeglądarce wycina mi emotki) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Mała aktualizacja, zakupiłem na Allegro lokalnie uchwyt GOMEXUS za uwaga 33pln + inpost. :-) bardzo fajnie kręci ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 I ja mam ???? Saltist miał być ale wyszło jak widać. Ostatnie daiwy jakimi łowiłem to były Certate HC terkoczące. Ta, po wielu latach jest pierwsza i kurcze fajna ???? No i taniej niż na promce... ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 I ja mam Saltist miał być ale wyszło jak widać. Ostatnie daiwy jakimi łowiłem to były Certate HC terkoczące. Ta, po wielu latach jest pierwsza i kurcze fajna No i taniej niż na promce...Dychę taniej kupiłeś, ja 797,05pln idę popełnić samobójstwo :-) > dwa pyszne wina! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzytkownikjerkbait Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Koledzy gdzie je wyrwaliście poniżej 800? Kupiłem jeden drogi z Pleciony i nabrałem ochoty na drugi :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 No ja na Allegro, a kolega tam ekranami ze sklepu strzelał tylko nie wiem jakiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Ceneo.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geloo60 Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Proszę o pomoc. Ile plecionki 0,30 wejdzie na BG MQ 6000 D-H jeśli żyłki 0,43 wchodzi 150 m. Może ktoś ma BG MQ 6000 i nawijał podobne plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 (edytowane) Proszę o pomoc. Ile plecionki 0,30 wejdzie na BG MQ 6000 D-H jeśli żyłki 0,43 wchodzi 150 m. Może ktoś ma BG MQ 6000 i nawijał podobne plecionki. Poniżej linki, na szybko znalezione w necie. Z zastrzeżeniem, że do linek o przekroju zbnizonym do okrągłego. razhttps://www.orybach.pl/pojemnosc_szpuli.htm#.Y_-7i3aZM2w dwa:https://kalkulator-zylek.pl.tl/ Edytowane 1 Marca 2023 przez Kokosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 D vs S. Plećka x12, podobne PE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Nie Wiem czy już było ale tu nie zauważyłem. Czy szpule BG i BG MQ są takie same? Czy od BG 3000 będzie pasować do BG MQ 3000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Według mnie raczej nie, ciężko mi mówić w innym rozmiarze niż 4000 bo mam tylko ten ale zbyt wiele różnic w konstrukcji mocowania szpuli itd… Na bliższym planie korpus BG MQ a dalszy to BG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Nie Wiem czy już było ale tu nie zauważyłem. Czy szpule BG i BG MQ są takie same? Czy od BG 3000 będzie pasować do BG MQ 3000? nie napisałem ale przede wszystkim duża różnica w średnicy - mam nadzieje że na foto widać :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 8 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Proszę o pomoc. Ile plecionki 0,30 wejdzie na BG MQ 6000 D-H jeśli żyłki 0,43 wchodzi 150 m. Może ktoś ma BG MQ 6000 i nawijał podobne plecionki.Na moją wchodzi 300m J-Braid x8 40lb i jest idealnie Nie Wiem czy już było ale tu nie zauważyłem. Czy szpule BG i BG MQ są takie same? Czy od BG 3000 będzie pasować do BG MQ 3000?Chyba nie, bo stara 3000 to nowa 4000? Prędzej tak to by było, jak chcesz mogę sprawdzić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 8 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Chyba nie, bo stara 3000 to nowa 4000? Prędzej tak to by było, jak chcesz mogę sprawdzić według mnie nie bardzo, inna wielkość pokrętła hamulca i trochę inny sposób rozwiązania „terkotki” hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi