Skocz do zawartości

Daiwa BG MQ

tomaszpachalski

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

W zeszłym roku skrobnąłem parę słów, możesz poszukać kilka stron wstecz. 

BG MQ pracuje gładko i bardzo przyjemnie, również pod obciążeniem. Większe przynęty nie robią na niej większego wrażenia (rozmiar 4000) i bez zająknięcia zniosła hol dwóch dużych sumów z brzegu (160 i 190). Ma bardzo mocny i płynny hamulec, a jedynym mankamentem jaki mogę uznać to nieco zbyt spolegliwy rotor, aczkolwiek dotyczy to również FL'a 4000 i przy normalnym użytkowaniu zgodnie z przeznaczeniem (tj. moc hamulca do 5kg, u sandaczowców "tzw. beton" he he, nie ma to żadnego znaczenia). Do cięższego łowienia z ręki i trollingu na wodach stojących bez wahania wybrałbym BG MQ - nie powinieneś mieć z tym kołowrotkiem żadnych problemów.

W mniejszych rozmiarach BG MQ sprawia wrażenie nieco mocniejszej konstrukcji niż podobnej klasy Shimano 2500 więc jeśli szukasz lekkiego kołowrotka do średnio-ciężkiego łowienia czy czy turlania dużych gum Daiwa będzie odpowiednia, natomiast do lekkiego łowienia cienkimi linkami ja wybieram Shimano. Pozdrawiam

• Like 1

Celuje w rozmiar 2500, podpięty będzie pod Fenwicka hmg Gs do 18g. Więc gumy w rozmiarze 10cm plus ołów od 5 do 10g, jakieś wahadłówki nr 2, czy wirujące ogonki ok12g.

Stradic fl 4000 do tej wędki jest ewidentnie za duży/mocarny.

Zdaję się że rozmiar 2500 Bg mq będzie miał większą przekładnię niż shimanowski odpowiednik 2500/3000.

Edytowane przez neronhell

• 3 tygodnie później...

W Danii likwidują niedaleko mnie sklep wędkarski, udało się kupic,bo była tylko jedna sztuka BG mq 4000 za 480 zł. Stara BG jeszcze działa, przeszła duzo w morzu polnocnym, miała za 2 tygodnie lecieć na serwis a tu taka niespodzianka :)

Edytowane przez noisiAAAA

A to ja mam pytanie. Mam BG Mq 2500, chodzi płynnie, gładziutko i leciutko tak pod woblerem w nurcie jak i gumą.

Kolega ma BG Mq 4000, na sucho kręci od samego patrzenia, jigowanie też ok. Wobler w nurcie masakra, opór na korbie taki, że wolałbym kręcić dowolnym terkoczący traktorem niż tym. Podobno wynika to z wysokiego przełożenia. Ok, ale... Moja 2500 ma też wysokie, a pod woblerem w nurcie kręci bezoporowo. Miałem też Stradica FC4000, bardzo stara i pancerna konstrukcja o przełożeniu 7:1. Też nie było oporu przy wleczeniu woblerów pod nurt.

Do meritum - brzanowy nurt, BG Mq 4000 i 10cm wobler mający zejść na 2m. Powinien być bardzo duży opór na korbie czy z młynkiem kolegi jest coś nie tak?

Wielkość 4000 to już spora maszynka z dość długa rączką (dźwignia). Więc taki wobler nie powinien być dla niego problemem. Zresztą przy Twoim 2500 jest ok. Wiem że Ty masz przełożenie troszkę mniejsze, ale przy takiej wielkości jak 4000 to 6.2 nie powinno stanowić problemu. Według mnie to raczej kołowrotek. Niestety nie mam 4000, trzeba by było porównać z innym egzemplarzem.

Pozdrawiam.

• Like 1

• 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Dzisiaj odebrałem nowa bg mq 4000, czy taki luz na korbie i stuki to w nich norma?

https://youtu.be/UP7MPX5sI-4?si=rAbWIh2K3fLdl3SR

https://youtube.com/shorts/xr7pCkHL__c?si=wgW2ZfjQo_XAvW8_

To nie jest luz międzyzębny na korbie tylko luźne gniazda łożysk. Co to stuków podczas kręcenia ciężko stwierdzić tak czy siak odsyłaj.

Niestety, ale te Daiwy w wersji MQ tak wyglądają... Macałem to w sklepie i w porównaniu do czarnych wyglądają jak budżetowe zabawki. Luzy wyczuwalny ręką na rotorze w nowym kołowrotku, to porażka. Cierpią na to chyba wszystkie współczesne konstrukcje, którym skrajnie zbito wagę. Zestawiałem Stradic FL z nowym FM oraz Ultegrę FC z nową FD - dokładnie ten sam problem.

BG to super sprawdzony młynek, ale BG MQ to jest też dobra konstrukcja, ona nie jest tak naprawdę w żaden sposób odchudzona względem BG. to jest Full aluminium (poza rotorem).

Gdyby pokrętło i knob był taki sam jak w BG to ważyłby tyle samo, warto brać BG MQ nawet ze względu na sam fakt lepszego uszczelnienia i dużej przekładni.

Zobaczymy co przyjdzie, napisałem prośbę żeby przed wysyłką spr kołowrotek w celu uniknięcia kolejnych wymian. Zamówiłem Też daiwa Caldia 25 mq 4000 i shimano stradic FM 4000 wszytkie z małym przełożeniem. Zobaczymy który zrobi najlepsze wrażenie i ktory sobie zostawie.

Głęboka szpula mi nie przeszkadza, mam też Ballistic MQ Lt 4000DC ale poszedł na gwarancję bo po 3 miesiącach morskiego/rzecznego łowienia zaczął trzeszczeć Przy kreceniu. Trochę się do niego zraziłem. Od początku były z nim problemy. Musiałem założyć wszytkie podkładki pod szpule żeby dobrze nawijał, do tego hamulec był suchy i nie dało się go ustawić, dopiero po założeniu odpowiednio nasmarowanych customowych tarcz z carbonu dało się łowić. Daje ostatnia szansę daiwie, jak będzie lipa to zostanie stradic FM