Skocz do zawartości

Tilapia dla konesera


Rekomendowane odpowiedzi

Troszkę o wartościach odżywczych i świeceniu w ciemnościach :mellow:

 

Uwaga, metal!

 

...Niektóre gatunki mogą jednak chłonąć metale ciężkie takie jak rtęć, co bywa szkodliwe dla zdrowia. – Chodzi tu głównie o popularne w Polsce gatunki – panga i tilapia. To ryby słodkowodne pochodzące głównie z hodowli chińskiej i wietnamskiej. Do ich wzrostu stosowane są różnego rodzaju pasze zawierające antybiotyki i środki bakteriobójcze. A w zbiornikach, w których są hodowane te ryby, jest duże stężenie różnego typu dioksyn. Dlatego należy wystrzegać się tych gatunków – radzi Magdalena Czyrynda-Koleda. – A oprócz tego mają też niski poziom białka i witamin, nie są wartościowe – dodaje...

...Jednak oprócz białka nie posiadają prawie żadnych wartości odżywczych, a ze względu na to, że pangi są hodowane w rzece Mekong, która jest tak naprawdę ściekiem, ryby te są wręcz trujące. Nikt nie bada zawartości toksyn, ani nie kontroluje sposobów hodowli...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co innego Chiny co innego PL. Wszystkie odpowiedniki z tamtego regionu to zupełnie inna (niższa) jakość. Zdrowsza taka tilapia z polskiej hodowli niż sandacz z syfiastej Wisły.

 

Ja się cieszę z powstawania takich hodowli. To jedyna droga ...

 

Prawda, jest szansa, że u nas przynajmniej wodę będą mieć czystą...czym będą karmić to już inna historia.

 

Czytałem jakiś czas temu artykuł w Polityce o łososiach 'norweskich' tuczonych w basenikach wykrojonych z bałtyku. Masakra jak to wygląda. Niestety to samo jest z wieprzowiną, kurczakami, etc, a dobra polska wołowina od lat nie isntieje...

Żeby wiedzieć co się je trzeba to sobie samemu od maleńkości wychować. Tylko jak tu trzymać tucznika na balkonie/łososia w wannie? :unsure:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Danielu , co nas tak właściwie od Chin różni ? Materialna zawartość chyba nie , przemysł nie do porównania , ekonomicznego położenia :blush:lepiej nie wspomnę , ale komuna się równie elegancko uwłaszczyła , ba , nawet kler konfucjański całkowicie skasowali :D Cóż więc innego czyni różnicę standardu na naszą korzyść ? Woda dla tilapii ?? :unsure:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki temu z tilapią będziemy mieli zgrabny komplet :D Globalizacja niestety zaciera granice , znosi normy i standardy . ja nie jestem przeciw tilapiom , ani innym rybom które przez lata do nas z tamtego kierunku przywędrowały , choć teraz niektóre popadły w niełaskę , a nawet objęto je srogim rygorem karnym .

No cóż , szkoda :D

Ale może z tilapią tak źle nie będzie , jest ona przecież jednym z nowocześnie pędzonych , czyli bardzo trendy , albo może nawet hiper ekologicznych rodzajów żywności , takim jak ; pomidorki czy kartofelki żywione metoda kropelkowa , nieziemskie pieczarki , boczniaki i grzybki mun ze styropianu , truskawki na włókninie itp itd. Można warzywa bez ziemi , to i pisces pewnie też bez wody .. :unsure:

Ale do ryb wracając , nie zapominajmy koledzy i wrogowie , iż imigranci stamtąd dostarczyli nam wielu wzruszeń i emocji . Taki jeden amur całymi latami służył nam cierpliwie w roli rekordu Polski klenia . Z takiej poczciwej tołpygi powzięła swój wzór urody postępowa niewątpliwie pani filozof Środa , bo patent na końską fizjonomię była już zajęty przez lady Ashton , tudzież prasową nestorkę madame Paradowską . Czyż w związku z osiedleniem się w kraju karasia srebrzystego , ale też i pojawieniem się w przestrzeni publicznej no kil , chadzającego w parze z C&R , nie nabrało nowego , mniej trywialnego znaczenia , mało eleganckie dotychczas powiedzenie o puszczaniu bąków ?!

By , by , nara , jadę popływać dżonką ..

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki temu z tilapią będziemy mieli zgrabny komplet :D Globalizacja niestety zaciera granice , znosi normy i standardy . ja nie jestem przeciw tilapiom , ani innym rybom które przez lata do nas z tamtego kierunku przywędrowały , choć teraz niektóre popadły w niełaskę , a nawet objęto je srogim rygorem karnym .

No cóż , szkoda :D

Ale może z tilapią tak źle nie będzie , jest ona przecież jednym z nowocześnie pędzonych , czyli bardzo trendy , albo może nawet hiper ekologicznych rodzajów żywności , takim jak ; pomidorki czy kartofelki żywione metoda kropelkowa , nieziemskie pieczarki , boczniaki i grzybki mun ze styropianu , truskawki na włókninie itp itd. Można warzywa bez ziemi , to i pisces pewnie też bez wody .. :unsure:

Ale do ryb wracając , nie zapominajmy koledzy i wrogowie , iż imigranci stamtąd dostarczyli nam wielu wzruszeń i emocji . Taki jeden amur całymi latami służył nam cierpliwie w roli rekordu Polski klenia . Z takiej poczciwej tołpygi powzięła swój wzór urody postępowa niewątpliwie pani filozof Środa , bo patent na końską fizjonomię była już zajęty przez lady Ashton , tudzież prasową nestorkę madame Paradowską . Czyż w związku z osiedleniem się w kraju karasia srebrzystego , ale też i pojawieniem się w przestrzeni publicznej no kil , chadzającego w parze z C&R , nie nabrało nowego , mniej trywialnego znaczenia , mało eleganckie dotychczas powiedzenie o puszczaniu bąków ?!

By , by , nara , jadę popływać dżonką ..

 

Poskładałeś mnei tym tekstem :mellow:

od razu wieczór lepszy :mellow:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A mnie z rana bo teraz to przeczytałem :lol: :lol: :lol:

A Tilapie i tak będą żarły to samo co wszystkie inne ryby w hodowlach czyli paszę w postaci granulatu= inne ryby odłowione głównie z oceanu, przy czym głównie w Chile, zmielone, zmieszane z otrębami, ekstrudowane i zapakowane w plastikowe worki z kolorowymi napisami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No nie zmienia. Nie zmienia też faktu, że świnki i kury na fermach wcinają swoje własne odchody mieszane z paszą i wielu innych faktów nie zmienia. Nie wszystkich stać na pstrągi po 20 zyla za kg które ja opycham w takim powiedzmy Krakowie. Codziennie niskie ceny i to się liczy.

Można by się jeszcze zastanowić co jest składnikiem pasztetu kiełbasy biwakowej parówek Tesco rozpuszczających się po 5 min gotowania itp itd... długo można by się zastanawiać. A naród i tak w większości kupi to co tanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...