Skocz do zawartości

Tilapia dla konesera

Rekomendowane odpowiedzi

Troszkę o wartościach odżywczych i świeceniu w ciemnościach :mellow:

Uwaga, metal!

...Niektóre gatunki mogą jednak chłonąć metale ciężkie takie jak rtęć, co bywa szkodliwe dla zdrowia. – Chodzi tu głównie o popularne w Polsce gatunki – panga i tilapia. To ryby słodkowodne pochodzące głównie z hodowli chińskiej i wietnamskiej. Do ich wzrostu stosowane są różnego rodzaju pasze zawierające antybiotyki i środki bakteriobójcze. A w zbiornikach, w których są hodowane te ryby, jest duże stężenie różnego typu dioksyn. Dlatego należy wystrzegać się tych gatunków – radzi Magdalena Czyrynda-Koleda. – A oprócz tego mają też niski poziom białka i witamin, nie są wartościowe – dodaje...

...Jednak oprócz białka nie posiadają prawie żadnych wartości odżywczych, a ze względu na to, że pangi są hodowane w rzece Mekong, która jest tak naprawdę ściekiem, ryby te są wręcz trujące. Nikt nie bada zawartości toksyn, ani nie kontroluje sposobów hodowli...

Co innego Chiny co innego PL. Wszystkie odpowiedniki z tamtego regionu to zupełnie inna (niższa) jakość. Zdrowsza taka tilapia z polskiej hodowli niż sandacz z syfiastej Wisły.

Ja się cieszę z powstawania takich hodowli. To jedyna droga ...

Prawda, jest szansa, że u nas przynajmniej wodę będą mieć czystą...czym będą karmić to już inna historia.

Czytałem jakiś czas temu artykuł w Polityce o łososiach 'norweskich' tuczonych w basenikach wykrojonych z bałtyku. Masakra jak to wygląda. Niestety to samo jest z wieprzowiną, kurczakami, etc, a dobra polska wołowina od lat nie isntieje...

Żeby wiedzieć co się je trzeba to sobie samemu od maleńkości wychować. Tylko jak tu trzymać tucznika na balkonie/łososia w wannie? :unsure:

Danielu , co nas tak właściwie od Chin różni ? Materialna zawartość chyba nie , przemysł nie do porównania , ekonomicznego położenia :blush:lepiej nie wspomnę , ale komuna się równie elegancko uwłaszczyła , ba , nawet kler konfucjański całkowicie skasowali :D Cóż więc innego czyni różnicę standardu na naszą korzyść ? Woda dla tilapii ?? :unsure:

Dzięki temu z tilapią będziemy mieli zgrabny komplet :D Globalizacja niestety zaciera granice , znosi normy i standardy . ja nie jestem przeciw tilapiom , ani innym rybom które przez lata do nas z tamtego kierunku przywędrowały , choć teraz niektóre popadły w niełaskę , a nawet objęto je srogim rygorem karnym .

No cóż , szkoda :D

Ale może z tilapią tak źle nie będzie , jest ona przecież jednym z nowocześnie pędzonych , czyli bardzo trendy , albo może nawet hiper ekologicznych rodzajów żywności , takim jak ; pomidorki czy kartofelki żywione metoda kropelkowa , nieziemskie pieczarki , boczniaki i grzybki mun ze styropianu , truskawki na włókninie itp itd. Można warzywa bez ziemi , to i pisces pewnie też bez wody .. :unsure:

Ale do ryb wracając , nie zapominajmy koledzy i wrogowie , iż imigranci stamtąd dostarczyli nam wielu wzruszeń i emocji . Taki jeden amur całymi latami służył nam cierpliwie w roli rekordu Polski klenia . Z takiej poczciwej tołpygi powzięła swój wzór urody postępowa niewątpliwie pani filozof Środa , bo patent na końską fizjonomię była już zajęty przez lady Ashton , tudzież prasową nestorkę madame Paradowską . Czyż w związku z osiedleniem się w kraju karasia srebrzystego , ale też i pojawieniem się w przestrzeni publicznej no kil , chadzającego w parze z C&R , nie nabrało nowego , mniej trywialnego znaczenia , mało eleganckie dotychczas powiedzenie o puszczaniu bąków ?!

By , by , nara , jadę popływać dżonką ..

Dzięki temu z tilapią będziemy mieli zgrabny komplet :D Globalizacja niestety zaciera granice , znosi normy i standardy . ja nie jestem przeciw tilapiom , ani innym rybom które przez lata do nas z tamtego kierunku przywędrowały , choć teraz niektóre popadły w niełaskę , a nawet objęto je srogim rygorem karnym .

No cóż , szkoda :D

Ale może z tilapią tak źle nie będzie , jest ona przecież jednym z nowocześnie pędzonych , czyli bardzo trendy , albo może nawet hiper ekologicznych rodzajów żywności , takim jak ; pomidorki czy kartofelki żywione metoda kropelkowa , nieziemskie pieczarki , boczniaki i grzybki mun ze styropianu , truskawki na włókninie itp itd. Można warzywa bez ziemi , to i pisces pewnie też bez wody .. :unsure:

Ale do ryb wracając , nie zapominajmy koledzy i wrogowie , iż imigranci stamtąd dostarczyli nam wielu wzruszeń i emocji . Taki jeden amur całymi latami służył nam cierpliwie w roli rekordu Polski klenia . Z takiej poczciwej tołpygi powzięła swój wzór urody postępowa niewątpliwie pani filozof Środa , bo patent na końską fizjonomię była już zajęty przez lady Ashton , tudzież prasową nestorkę madame Paradowską . Czyż w związku z osiedleniem się w kraju karasia srebrzystego , ale też i pojawieniem się w przestrzeni publicznej no kil , chadzającego w parze z C&R , nie nabrało nowego , mniej trywialnego znaczenia , mało eleganckie dotychczas powiedzenie o puszczaniu bąków ?!

By , by , nara , jadę popływać dżonką ..

Poskładałeś mnei tym tekstem :mellow:

od razu wieczór lepszy :mellow:

A mnie z rana bo teraz to przeczytałem :lol: :lol: :lol:

A Tilapie i tak będą żarły to samo co wszystkie inne ryby w hodowlach czyli paszę w postaci granulatu= inne ryby odłowione głównie z oceanu, przy czym głównie w Chile, zmielone, zmieszane z otrębami, ekstrudowane i zapakowane w plastikowe worki z kolorowymi napisami.

No nie zmienia. Nie zmienia też faktu, że świnki i kury na fermach wcinają swoje własne odchody mieszane z paszą i wielu innych faktów nie zmienia. Nie wszystkich stać na pstrągi po 20 zyla za kg które ja opycham w takim powiedzmy Krakowie. Codziennie niskie ceny i to się liczy.

Można by się jeszcze zastanowić co jest składnikiem pasztetu kiełbasy biwakowej parówek Tesco rozpuszczających się po 5 min gotowania itp itd... długo można by się zastanawiać. A naród i tak w większości kupi to co tanie.