Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 http://www.portalspozywczy.pl/inne/ryby/wiadomosci/global-fi sh-uruchomil-inwestycje-za-45-mln-zl-polskie-tilapie-trafia- na-rynek-pod-koniec-roku,75586.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Mam dziwne przeczucie, że wraz z pojawieniem się i upowszechnieniem rodzimej tilapii w handlu, rynek zostanie zalany przez import z PRC np. z basenów chłodzenia reaktorów atomowych albo coś w ten deseń <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Jakieś 2-3 lata temu, w poczytnej gazecie był art. o tym jak się hoduje i czym karmi eksportową Pangę w chinach. Zresztą nie tylko pangę, wzięli się z powodzeniem za Łososie nawet. Chyba jedyni Japończycy nie kupują u nich ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 13 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Klasyka gatunku , czyli kolejny hit gotowy : tajemnicze , orientalne smaki w okrywie z delikatnej glazury Antybiotyki gratis .. Lokowana pomiędzy pstrągiem a łososiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Każdy myślący człowiek wie, o co chodzi, a popyt i tak będzie. Bo najlepsze jest to co sie sprzeda, chu...we to co sprzedać się nie da. A w Polszcze sprzedaje się ceną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Troszkę o wartościach odżywczych i świeceniu w ciemnościach Uwaga, metal! ...Niektóre gatunki mogą jednak chłonąć metale ciężkie takie jak rtęć, co bywa szkodliwe dla zdrowia. – Chodzi tu głównie o popularne w Polsce gatunki – panga i tilapia. To ryby słodkowodne pochodzące głównie z hodowli chińskiej i wietnamskiej. Do ich wzrostu stosowane są różnego rodzaju pasze zawierające antybiotyki i środki bakteriobójcze. A w zbiornikach, w których są hodowane te ryby, jest duże stężenie różnego typu dioksyn. Dlatego należy wystrzegać się tych gatunków – radzi Magdalena Czyrynda-Koleda. – A oprócz tego mają też niski poziom białka i witamin, nie są wartościowe – dodaje... ...Jednak oprócz białka nie posiadają prawie żadnych wartości odżywczych, a ze względu na to, że pangi są hodowane w rzece Mekong, która jest tak naprawdę ściekiem, ryby te są wręcz trujące. Nikt nie bada zawartości toksyn, ani nie kontroluje sposobów hodowli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Co innego Chiny co innego PL. Wszystkie odpowiedniki z tamtego regionu to zupełnie inna (niższa) jakość. Zdrowsza taka tilapia z polskiej hodowli niż sandacz z syfiastej Wisły. Ja się cieszę z powstawania takich hodowli. To jedyna droga ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Co innego Chiny co innego PL. Wszystkie odpowiedniki z tamtego regionu to zupełnie inna (niższa) jakość. Zdrowsza taka tilapia z polskiej hodowli niż sandacz z syfiastej Wisły. Ja się cieszę z powstawania takich hodowli. To jedyna droga ... Prawda, jest szansa, że u nas przynajmniej wodę będą mieć czystą...czym będą karmić to już inna historia. Czytałem jakiś czas temu artykuł w Polityce o łososiach 'norweskich' tuczonych w basenikach wykrojonych z bałtyku. Masakra jak to wygląda. Niestety to samo jest z wieprzowiną, kurczakami, etc, a dobra polska wołowina od lat nie isntieje...Żeby wiedzieć co się je trzeba to sobie samemu od maleńkości wychować. Tylko jak tu trzymać tucznika na balkonie/łososia w wannie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 14 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Danielu , co nas tak właściwie od Chin różni ? Materialna zawartość chyba nie , przemysł nie do porównania , ekonomicznego położenia :blush:lepiej nie wspomnę , ale komuna się równie elegancko uwłaszczyła , ba , nawet kler konfucjański całkowicie skasowali Cóż więc innego czyni różnicę standardu na naszą korzyść ? Woda dla tilapii ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 W Chinach nie byłem i wiele o tym państwie nie wiem.Wiem za to (namacalnie), że towar z tego kraju jest niskiej jakości. A to że tilapia z Chin jest zanieczyszczona nie znaczy, że tak samo będzie z tą produkowaną w PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 14 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Dzięki temu z tilapią będziemy mieli zgrabny komplet Globalizacja niestety zaciera granice , znosi normy i standardy . ja nie jestem przeciw tilapiom , ani innym rybom które przez lata do nas z tamtego kierunku przywędrowały , choć teraz niektóre popadły w niełaskę , a nawet objęto je srogim rygorem karnym . No cóż , szkoda Ale może z tilapią tak źle nie będzie , jest ona przecież jednym z nowocześnie pędzonych , czyli bardzo trendy , albo może nawet hiper ekologicznych rodzajów żywności , takim jak ; pomidorki czy kartofelki żywione metoda kropelkowa , nieziemskie pieczarki , boczniaki i grzybki mun ze styropianu , truskawki na włókninie itp itd. Można warzywa bez ziemi , to i pisces pewnie też bez wody .. Ale do ryb wracając , nie zapominajmy koledzy i wrogowie , iż imigranci stamtąd dostarczyli nam wielu wzruszeń i emocji . Taki jeden amur całymi latami służył nam cierpliwie w roli rekordu Polski klenia . Z takiej poczciwej tołpygi powzięła swój wzór urody postępowa niewątpliwie pani filozof Środa , bo patent na końską fizjonomię była już zajęty przez lady Ashton , tudzież prasową nestorkę madame Paradowską . Czyż w związku z osiedleniem się w kraju karasia srebrzystego , ale też i pojawieniem się w przestrzeni publicznej no kil , chadzającego w parze z C&R , nie nabrało nowego , mniej trywialnego znaczenia , mało eleganckie dotychczas powiedzenie o puszczaniu bąków ?!By , by , nara , jadę popływać dżonką .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 ale ale, czy tilapia to przypadkiem nie jest ryba wędkarska ? Może przy okazji hodowli zrobią na boku jakiś burdelik żeby sobie można było poćwiczyć kija na tej azjatyckiej ślicznotce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Na muche jak by tak brała to by było git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Dzięki temu z tilapią będziemy mieli zgrabny komplet Globalizacja niestety zaciera granice , znosi normy i standardy . ja nie jestem przeciw tilapiom , ani innym rybom które przez lata do nas z tamtego kierunku przywędrowały , choć teraz niektóre popadły w niełaskę , a nawet objęto je srogim rygorem karnym . No cóż , szkoda Ale może z tilapią tak źle nie będzie , jest ona przecież jednym z nowocześnie pędzonych , czyli bardzo trendy , albo może nawet hiper ekologicznych rodzajów żywności , takim jak ; pomidorki czy kartofelki żywione metoda kropelkowa , nieziemskie pieczarki , boczniaki i grzybki mun ze styropianu , truskawki na włókninie itp itd. Można warzywa bez ziemi , to i pisces pewnie też bez wody .. Ale do ryb wracając , nie zapominajmy koledzy i wrogowie , iż imigranci stamtąd dostarczyli nam wielu wzruszeń i emocji . Taki jeden amur całymi latami służył nam cierpliwie w roli rekordu Polski klenia . Z takiej poczciwej tołpygi powzięła swój wzór urody postępowa niewątpliwie pani filozof Środa , bo patent na końską fizjonomię była już zajęty przez lady Ashton , tudzież prasową nestorkę madame Paradowską . Czyż w związku z osiedleniem się w kraju karasia srebrzystego , ale też i pojawieniem się w przestrzeni publicznej no kil , chadzającego w parze z C&R , nie nabrało nowego , mniej trywialnego znaczenia , mało eleganckie dotychczas powiedzenie o puszczaniu bąków ?!By , by , nara , jadę popływać dżonką .. Poskładałeś mnei tym tekstem od razu wieczór lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 A mnie z rana bo teraz to przeczytałem A Tilapie i tak będą żarły to samo co wszystkie inne ryby w hodowlach czyli paszę w postaci granulatu= inne ryby odłowione głównie z oceanu, przy czym głównie w Chile, zmielone, zmieszane z otrębami, ekstrudowane i zapakowane w plastikowe worki z kolorowymi napisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 Co nie zmienia faktu, że tilapia to ryba hodowana zwykle na paszę, a panga jest hodowana na kaczych gównach i trupach (ludzkich). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 No nie zmienia. Nie zmienia też faktu, że świnki i kury na fermach wcinają swoje własne odchody mieszane z paszą i wielu innych faktów nie zmienia. Nie wszystkich stać na pstrągi po 20 zyla za kg które ja opycham w takim powiedzmy Krakowie. Codziennie niskie ceny i to się liczy. Można by się jeszcze zastanowić co jest składnikiem pasztetu kiełbasy biwakowej parówek Tesco rozpuszczających się po 5 min gotowania itp itd... długo można by się zastanawiać. A naród i tak w większości kupi to co tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.