Skocz do zawartości

Multplikator morski - jaki powinien być .

Zwierzu

Rekomendowane odpowiedzi

a co tam Edyta. ;)

Dzisiaj dotarl do mnie revo toro 61. wcale nie jest taki wielki w rece bo caly mechanizm jest przestawiony w lewo i spokojnie da sie go trzymac dlonia (nie jestem drwalem). Ciesze sie, ze kupilem 61 mimo, iz strasznie chcialem 51. na 61 weszlo na styk okolo 260m daiwy shinobi 50lb - takiego strena sonic 65lb to by pewnie weszlo ze 100m.... dam znac jak pouzywam, ale na dzien dzisiejszy mz dobry zakup.

Edytowane przez gooral

• 5 lat później...

Co byście polecili w budżecie 500-600 zł z dobrym hamulcem do dorszowania na Norwegię ?

Akurat północna Norwegia to moja strefa komfortu bo łowię tam co roku od 9 sezonów i przerobiłem temat bardzo gruntownie i to praktycznie a nie teoretycznie. Multiki morskie na Norwegię musza pomieścić min 250-300 m plecionki, modele w klasie budżet ktore polecam to Peny Phatomy w wielkościach 20-25, klasa premium to u mnie Talica II 10, kije 30lb dorsz, do 50 lb halibut (Xzoga Taka g66, StCroix - kije na blankach musky). Z budżetowych kiji wytrzymują tez Peny Regimenty. Niektóre multiki, o których czytam powyżej miałem i nie przeżyły jeden wyprawy... wybór sprzętu na północ nie jest trywialna sprawą. Tyle na szybko. Pozdrawiam.

Mam akurat st.croix Legend Tournament musky - 50lb pod korbę i 80 lb pod multika.:) Czyli chyba dobrze wybrałem, Ten ostatni wymaga uzbrojenia w pokręcajkę. A powiedz mi jak z mocą i bezawaryjną pracą tych multików ?

Mam akurat st.croix Legend Tournament musky - 50lb pod korbę i 80 lb pod multika.:) Czyli chyba dobrze wybrałem, Ten ostatni wymaga uzbrojenia w pokręcajkę. A powiedz mi jak z mocą i bezawaryjną pracą tych multików ?

Paradoksalnie kije powyżej 50lb nie są najlepsze na duże ryby gdyż po 10-15 min wyłączą Ci ręce ;-) Jesli jednak decydujesz się na tak mocny kij to niech on będzie krótki - ok 1,8m - zawsze to mniejsza dźwignia. Peny Fathomy kręcą u mnie już 4 sezony i mają się dobrze. Talicę po 7 sezonach dopiero pierwszy raz przeserwisowalem - rozkrecilem i przesmarowalem - kręci doskonale!

Edytowane przez gladki
  • Like 1

Paradoksalnie kije powyżej 50lb nie są najlepsze na duże ryby gdyż po 10-15 min wyłączą Ci ręce ;-) Jesli jednak decydujesz się na tak mocny kij to niech on będzie krótki - ok 1,8m - zawsze to mniejsza dźwignia. Peny Fathomy kręcą u mnie już 4 sezony i mają się dobrze. Talicę po 7 sezonach dopiero pierwszy raz przeserwisowalem - rozkrecilem i przesmarowalem - kręci doskonale!

Jak z hamulcem w tym fathomie - wystarczający ? Jest w nim wodzik ?

Jak z hamulcem w tym fathomie - wystarczający ? Jest w nim wodzik ?

O hamulec nie ma stresu, jest i tak silniejszy niż jesteś w stanie utrzymać w rękach ;-)

Uzywam Pennów w wersji z wodzikami co załatwia równe nawijanie plecionki na szpuli. Słyszałem ze przy ekstremalnie wielkich rybach i ich częstym łowieniu wodzik jest elementem, który potrafi zawieść (może zostać wyrwany) w związku z tym kupiłem Talica10 - 2 speed i Toriuma ;-) Uważam jednak ze w Norwegii nie ma ryb które mogą Ci zniszczyc takiego Fathoma - nawet duży halibut walczy przewidywalnie a od mocy hamulca ważniejsza jest ilość plecionki na szpuli ;-)

Co innego ryby z ciepłych mórz i oceanów np tuńczyki czy GT - tu jeśli używałbym multika to na pewno bezwodzikowy.

Edytowane przez gladki

Ja na lekkie łowienie w Bałtyku i Norwegii przynętami do 100 gram używam Abu Revo Toro NaCl51 , do 150 - 180 gram Daiwa Ryoga Bay Jigging  C2025 .

Ciężej to już AVET SX i MX ( ten sprzęt tez wykorzystuję do połowów sumowych ) a jak już naprawdę ciężko i głęboko ( duży karmazyn lub molwa ) to elektryk Daiwa Tanacom 600FE.

Gdybym miał jednak wybrać jeden to tylko AVET  ( SX  lub MX  - to już kwestia indywidualna ze względu na wielkość , wagę i pojemnośc szpuli ).

Sprzęt na lata i z dużym potencjałem na słodkie wody  np. sum ) . Cena też nie jest wysoka jak za tej klasy sprzęt i dostępny w DE bez zbędnych ceregieli jak cła i podatki. Paczka w 2-3 dni w domu od momentu złożenia zamówienia.

http://www.70grad-nord.de/

Sprawdzony sprzedawca. U niego kupowałem dla siebie i kolegów.

Edytowane przez pe-te-ro
  • Like 1

Witajcie, stoję przed zakupem mulitka pod Norweskie dorsze , czarniaki i Halibuty. Zdecydowany jestem na Penn Fathom 40 . Zastanawiam się tylko nad tym czy brać z wodzikiem czy bez ? Jakie są argumenty za lub przeciw ? Czy ten wodzik jest tak potrzebny żeby prawidłowo nawijać plecionkę na szpulkę ? Nie chciałbym pchać palców jak weźmie mi większa ryba ...

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Marcin.

Z wodzikiem czy bez, a mnie bardziej nurtuje na prawą czy lewą ręke....chociaż kręce lewą, jednak duża część łowiących sugeruje prawą..i bądź tu mądry.

Ten Penn z wodzikiem da radę, zresztą pisze o tym kolega gladki w temacie o multikach ciut niżej.

Jestem praworęczny, mucha, spinning, baitcasting - korba po lewej. Ciężkie łowienie w morzu - tu zdecydowałem się na korbę po prawej. Lewą rękę podczas holu czy zwijania zawsze trzymam foregripie - a prawą kręcę jak i pracuję przynętą - tak jest mi najwygodniej. Fathom 40 to bardzo duży i co gorsza szeroki młynek - ja używam rozmiarów 20 i 25. Uwierz mi - zbyt mocny sprzęt może być udręką podczas łowienia.

• Like 1

Jestem praworęczny, mucha, spinning, baitcasting - korba po lewej. Ciężkie łowienie w morzu - tu zdecydowałem się na korbę po prawej. Lewą rękę podczas holu czy zwijania zawsze trzymam foregripie - a prawą kręcę jak i pracuję przynętą - tak jest mi najwygodniej. Fathom 40 to bardzo duży i co gorsza szeroki młynek - ja używam rozmiarów 20 i 25. Uwierz mi - zbyt mocny sprzęt może być udręką podczas łowienia.

W 25t-ce jest znacznie mniejszy nawój niżeli w modelu 40  60/90cm... Łowiąc na 150 m i mając za każdy obrót 30 cm mniej można się zaj..ać kręcąc w kółko :)

Nie mam doświadczenia w tym i wolę przepytać i pomęczyć Was niżeli później kląć że mogłem kupić co innego :) :)

W 25t-ce jest znacznie mniejszy nawój niżeli w modelu 40  60/90cm... Łowiąc na 150 m i mając za każdy obrót 30 cm mniej można się zaj..ać kręcąc w kółko :)

To prawda ale taki kołowrotek po pierwsze pożyje dłużej, po drugie mniejsze ryby do 5kg ciągniesz częściowo kijem pompując a częściowo kręcisz aby szybciej wydobyć je na powierzchnię ... z dużym przełożeniem nie pokręcisz bo młynek stanie dęba. Najlepszy rozwiązaniem jest kołowrotek 2-u biegowy - ja duże ryby ciągnę na przełożeniu 1:4.1 a gdy bawię się w karmazyny lub wyciągam pilkera na pusto wtedy używam 1:6.2.  Ale to budżet 1600-1800zł za Shimano Talica II w roz. 10. Penn Fathom to 1:4.3 - co zapewnia sporą moc, poza tym przy dużej rybie nie należy się śpieszyć ;-) Dodatkowo ja podchodzę do łowienia tak, że szukam ryb maksymalnie płytko jak tylko się da tzn. typowe dorszowe blaty to dla mnie 60-100m. Nawet karmazyny znajduję poniżej 120m. NIGDY nie łowię głębiej.

post-56702-0-79751400-1521059600_thumb.jpg

post-56702-0-00637200-1521059875_thumb.jpg

Edytowane przez gladki
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich. Niedawno przeprowadziłem się na Islandie i chciałbym was prosić o pomoc w wyborze multika do połowu z brzegu w oceanie i na jeziora, głównie ocean. Doświadczenie w wędkarstwie posiadam ale w spinningu i trochę innych warunkach niż te które panują tutaj. Ogólnie najbardziej zastanawia mnie czy musi to być koniecznie model morski, czy może mogę używać modelow na słodkie wody z tym że muszę o nie dbać i płukac po każdym wypadzie nad wode? Gramatura jaka mnie interesuje to maksymalnie do 40-50g. Technika to jerki, drop shot w zasadzie to wszystko, chce poeksperymentowac i znaleźć to co najbardziej mi leży. Z góry dziękuję wam za odpowiedzi.