Skocz do zawartości

Szczupaki 2022

TAURUS1989

Rekomendowane odpowiedzi

Słownie jedna sztuka ,ale majówka. Do wody poleciały największe kotlety, jedno uderzenie przez 3 dni. Ten króciak wziął na rzucone już bez przekonania seledynowe kopytko w rozmiarze serdecznego palca. Panowie w całym kraju tak słabo ? woda kryształ i zimna :( 

post-63787-0-70301800-1651577818_thumb.jpg

• Like 18

ja z kolei w niedzielę złapałem kilkanaście ryb ale do 60 cm max :) 

Mam fajne jeziorko, które przejęto po PZW, zarybili i zrobili no kill :)

Tylko czekać aż rybki podrosną to za 2/3 lata będę miał 70 + co rzut :)

Wiem, że część z Was łowi w Szwecji itp i dla Was to normalne, ale ja  naprawdę muszę przyznać że świetnie się bawiłem, wyciągając rybę za rybą.

Dla mnie to totalna nowość :)

Celowałem w większe sztuki oczyywiście , ale te akurat chyba miały też majówkę i brały  tylko ścigacze :)

A po tym weekendzie naszła mnie też taka refleksja ( po tym jak szczupak 55 cm zażarł całego jerka 12cm) i zaginam wszystkie zadziory.

Szczupaka udało mi się wypiąć w miarę bezpiecznie ,ale strasznie się napociłem.

• Like 4

Bug z brzegu , starorzecze z łódki kilka godzin zero pobić .

Tarło  leszcza przy brzegach starorzecza  uświetniło pływanie . 

Co fajnego mi się  przytrafiło to drzewo 50 cm średnicy w lesie na drodze dojazdowej do starorzecza samochód z łódką w środku lasu 

droga 2 metry szerokości . :angry:

U mnie (Konin i okolice) raczej bez szału od początku maja. Na cztery wypady padła jedna przyzwoita ryba - 81cm (ze zdjęcia), jeden szczupak 70+ oraz 3x 50+. Pogoda nadal nie za dobra. Noce chłodne. Podobny scenariusz do zeszłorocznego niestety :(. Myślę, że jeszcze trochę trzeba poczekać na lepsze, regularne brania. No, ale to już chyba powoli staje się normą, gdyż z tego co widzę (przynajmniej w moich okolicach) szczupaki rozkręcają się kilka tygodniu później aniżeli w latach ubiegłych. Powiedzmy te trzy, cztery czy pięć lat do tyłu.

post-58461-0-36564200-1651703897_thumb.jpg

• Like 18

Sytuacja z 3 maja.

Spotykamy się z kumplami nad zadbaną i urodzajną w szczupaki wodą. Nadzieje jak zwykle duże ponieważ łowisko No Kill, pogoda względnie dobra itd.

Miotamy wszystkim tym co najlepsze. Rozmiary przynety między 15cm a 23cm. Lowimy kilka sztuk w przedziale 50-70. Słyszymy ze wyjechała na przeciwległym brzegu 80tka. Może się obudza i przebijemy się przez sportowe rozmiary. Idziemy dalej, ale niewiele się zmienia. W końcu dostajemy msg ze zdjęciem - złowiono 105cm. Idziemy się dowiedzieć co i jak. Odwiedzamy szczęśliwego łowcę i pytamy. Młody chłopak się chwali. Super ryba. Czar prysnął kiedy zobaczyłem na co złowil. Okazało się ze cannibal 8cm, kij do 18g i opalająca się obok jego dziewczyna. Typowa rekreacja bez nastawienia na duże ryby. Rozłożyło nas na łopatki i zabrakło pomysłów. Nie mam w arsenale na SCzupaki tak dużych przynęt ???? Skończyłem na 5 rybach + 2 spady.

Dzisiaj poprawiłem łowisko i 2 ryby- jedna 74 druga pod 70. Ospale i niemrawe strasznie. Odprowadzają i niewiele w nich agresji. Czekamy aż zainstalują sobie program polowanie ????

Edytowane przez spinspektor
  • Like 3

W Finlandii też można przyzerować ;) ... zrobiłem to 1go maja.

Ale 2go nadrobiłem ... gruba mama 103cm :)

post-52107-0-08684100-1652021329_thumb.jpg

5go maja dołożyłem 102cm

post-52107-0-01290400-1652021378_thumb.jpg

Dzięki zaproszeniu od Marcina (MarcinFin) to były moje metrówki tego wspaniałego wyjazdu  ... ale nie jedyne ryby ;)  :)

• Like 41

Wreszcie sezon otworzony, wreszcie na wodzie, czekałem na ten dzień dłuuugo. Uzupełniłem sprzęt, naoglądałem się z tęsknoty jutjubów, naczytałem, "zmarnowałem" mnóstwo czasu na wyszukanie łodzi, miejscówek na Mazurach/Warmii.

Przed sezonem postawiłem sobie cel - pierwsza metrówka i wczorajszy wypad traktowałem rekonensansowo. Prawie nie doszedł do skutku, klasycznie pojawiły się wątpliwości: a to za wcześnie, a to ciśnienie spada, nie mam echa etc etc. 

Całe szczęście przyjąłem strategię f*** it, jadę.

Start rano, po blisko 3h na miejscu, czeka łódka, wskakujemy, ruszamy! -> pierwsza górka, kilka rzutów na rozgrzewkę i...jest! Pierwszy, szczupak około 50+ na oko, odhaczony w wodzie.

Czyli woda żyje  :D

Wpływamy w małą zatoczkę, magiczne, spokojne miejsce, płytkie. Mnóstwo drobnicy i wielkich linów majestatycznie pływających w toni. Dla mnie czas na "śniadanko", a kolega łapie pierwszego ładnego okonia pod 30 (jak naciągnąć). 

Miejsce  obłowiliśmy trochę, 2 czy 3 szczupłe, kilka okoni - super zabawa.

Płyniemy dalej, schemat ten sam - zatoki, wypłycenia, mniejsze spadki. Kolejna zatoka też przynosi kilka okoni, 3-4 kontakty ze szczupłym tj. spięte + wyjęte, w tym najmniejszy jakiego w życiu widziałem, rozmiaru twicha  :lol:

Sceneria - bajka  :wub:

Czas powoli się zbierać, obłowić po drodze górkę, ale jeszcze zanim damy gazu, może rzucić parę razy na wyjściu z zatoki, na lekkim spadku 2->4m? 

Skubnięcie, skubnięcie, ah pusto...K*urde ale cielsko, walnął i siedzi!! Hol, niezbyt długi, i jest w podbieraku. 103 cm. Cel na rok zrobiony w pierwszym wypadzie  :blink:

Oczywiście, wypuszczony do wody, powoli odpłynął.

Na koniec, jeszcze kilka ostatnich rzutów na ostatniej miejscówce, na "do widzenia" i...jest - około 65+ (na oko).

Friko, dzięki za wypad. Przyniosłeś szczęście.

post-73452-0-17721900-1652344428_thumb.jpg  post-73452-0-65644300-1652344727_thumb.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                                                                                 :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 46