ORKA Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Jeziorowy zbój . 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rodzynek Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 (edytowane) Dziwny to był wyjazd, zacząłem brodzić tuż przed wschodem słońca. Piękna, bezwietrzna pogoda zapowiadała fajny dzień. Tydzień wcześniej to właśnie pierwsza godzina po wschodzie była rewelacyjna, a ryby mega aktywne.Pierwszy, piąty, dziesiąty rzut i nic. Zmiana przynęt, stanowisk, sposobu prowadzenia i żadnego ataku. Woda też martwa, to co prawda nie zawsze jest oznaką braku aktywności, ale tym razem szło w parze. Godziny mijały, a kolejne pomysły niczego nie wnosiły. Po 4 godzinach nie miałem na koncie nawet uderzenia i zapał powoli stygł. W końcu na agrafkę trafia Qcykowy Kizior, rzuty coraz bardziej automatyczne i nagle pod samymi nogami z zamyślenia wyrywa mnie piękne uderzenie. W końcu jest, może nie kolos, ale 67 cm cieszy bardzo. Ryba wraca do wody, a ja z nowymi siłami wracam do łowienia. Trzy rzuty i jest kolejny strzał, tym razem 65 cm. Po kilkunastu minutach melduje się siedemdziesiątka Faktycznie ryby coraz grubsze i bardzo waleczne. Odpaliły dopiero kilka minut przed 10 rano. Po tym siedemdziesiątaku jest 40 minut przerwy i gdy już dochodziłem do wniosku że po prostu wstrzeliłem się w te 20 minut aktywności, znowu Kizior kusi kolejne ryby. Już co prawda nie spełniające minimum, ale dwa po 58 cm i jeden 55 dają masę frajdy. Sprzętowo bez zmianPS76MF2Stradic 2500 SHGSunline Siglon ADV PE 0,8 Szacunek dla kolegi Qcyk, gdyż Kizior zrobił dziś różnice. PozdrawiamRodzynek NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 6 Września 2022 przez bartsiedlce 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 6 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2022 Wczoraj wieczorem żarły jak złe, silne są i już dobrze odpasione. 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek2000 Opublikowano 6 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2022 Dzisiaj dwa nawet przyjemne, wiekszemu zabraklo 1cm do 8 z przodu.. ale i tak cieszy???? 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORKA Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 (edytowane) Wiślany bolo na wobka kolegi Trimer???? Edytowane 7 Września 2022 przez wujek 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Napisz Janek jak sie boleniowo sprawdza SLS, chyba, ze to nie nim lowiles. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 (edytowane) Napisz Janek jak sie boleniowo sprawdza SLS, chyba, ze to nie nim lowiles.Tylko nim łowię bo po co mi inny. Rzuca 6cm wobkami jak i vertami po 30g. Trzyma ryby, pięknie amortyzuje i czuć to mięcho jak siada duży boleń. I bez problemu podciągam ryby do burty. Rzutowo też pięknie. Mam film z holu ale jeszcze za wcześnie na niego, niech Wisłę trochę poprzestawia Na początku sezonu miałem przyłów suma, myślę że tak 160-170cm i też dawał radę tylko niestety tak nawalał ogonem wariat że kółko rozgiął, szczupaków w Szwecji też połowił. SLS8025-2N, ale to ponoć nieboleniowy kij To najlepszy boleniowy blank tylko mało kto używa go w takiej mocy jak ja. Z brzegu ok, ale z łodzi bajka.Z brzegu ten blank może będzie trochę za mocny, ale jak walczymy z rybą w nurcie blank tej mocy spisuje się rewelacyjnie. Edytowane 15 Września 2022 przez bartsiedlce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORKA Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 I jeszcze jeden amator „kiziora” od Daniela Kucewicza. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andego Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 (edytowane) Jeden z nielicznych boleni w tym sezonie trafiony jako przyłów. Mam nadzieję że uda się połapać coś na jesień Edytowane 11 Września 2022 przez andego 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczywko Opublikowano 13 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 (edytowane) To był piękny hol, nie zapomnę go nigdy Edytowane 15 Września 2022 przez bartsiedlce 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rodzynek Opublikowano 13 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 (edytowane) W sobotę prawie wszystko było idealne, wiatr niemal stanął, ciśnienie z lekkim spadkiem ale oscylujące w okolicach 1010 hPa, te warunki w tym roku dawały fajne wyniki, jedyna różnica brak słońca. Czas na ryby miałem dopiero od 17 i pojawił się dylemat, czy wyjazd nad wodę czy półfinał siatkarskiego Mundialu i starcie z Brazylią. Wybór ciężki, ale jednak wędkarski głód wygrał.Niestety brak słońca spowodował, że na wodzie żadnych oznak żerowania, nawet najmniejszego ruchu. Szukałem ryb nieco głębiej niż zwykle, ale to też nie dawało rezultatu. Plan był taki, że będę brodził do 21, wszak wodę znam, a z wieczora potrafiły pokazać się sandacze i uderzyć w niektóre boleniowe wabiki. O 20:20, już w zupełnej ciemności jest piękny strzał, dość daleko od brzegu. Czuć że to nie zwariowany sześćdziesiątak, a już ciekawsza ryba. Zestaw ostatnio lekko pogrubiłem i plecionka PE 1,0 dawała już większy komfort i pewniejszy, szybszy hol. Boleń miał 76 cm a w nocnej scenerii naprawdę dał masę frajdy.Zdjęcia kiepskie bo doświetlane latarką :-)Ryba naprawdę w świetnej kondycji, gruba i silna, a gdy tylko wpuściłem ją do wody, pożegnała mnie wprost gejzerem wody. Mokry i szczęśliwy można było wracać. Sprzętowo:PS76MF2Stradic 2500 SHGSunline Siglon ADV PE 1,0 PozdrawiamRodzynek NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 14 Września 2022 przez bartsiedlce 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SAWIOLA666 Opublikowano 14 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 (edytowane) Wiślany z Mazowsza [/url] Edytowane 14 Września 2022 przez Sawiola 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo27 Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Krótkie wspomnienie upalnego lata [emoji6] i mazowiecki miłośnik Grass Piga 5in I jeszcze film: https://youtu.be/8j3OcoVVAok AVS90MH+F2ST4000FLSpiderWire Stealth Smooth 8 0,15mm + fluo 0,4mm Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Wisełka,wobler własnej produkcji [emoji846] Pozdrawiam Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Piotr Gołąb Opublikowano 19 Września 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 (edytowane) W tym roku z tymi naprawdę dużymi boleniami miałem jakoś nie po drodze. Co prawda straciłem w dość banalny sposób życiówkę, to poza nią ciężko było przeskoczyć osiem dych. Inna sprawa, że wyjazdów było jak na lekarstwo a duże rapy bardzo rzadko trafiają się przypadkowo.Tego dnia miałem być w zupełnie innym miejscu.Kumpel od kilku dni proponował wspólny wyjazd, pogoda zapowiadała się jak na ostatnie standardy całkiem przyjemna więc bez zbędnego marudzenia wyruszyłem o bardzo wczesnej porze, wędkarski nos podpowiadał że coś się wydarzy.Jest ciemno, przepakowuję graty do samochodu kolegi. Nastawienie mamy aż nadto optymistyczne, choć wiemy że może być różnie.Droga mija dość szybko. Jest przyjemnie, choć dość ostre powietrze daje znać o nieodwołalnym schyłku lata. Szybko się montujemy i w kilka chwil jesteśmy na wodzie. Plan jest taki, żeby ustawić się na głębszym fragmencie i poszukać ryb ustawionych niżej. Kiedy masz wiarę i choć trochę wiedzy, przychodzi moment w którym zapomina się o spiętych dużych rybach, wyjazdach na "zero" i innych niepowodzeniach. Dziesiąty może rzut na styk płytszego blatu z głębokim. Może siedem, osiem metrów ode mnie coś z siłą konia potraktowało prowadzony w średnim tempie wobler. Kontra i przez chwilę mam wrażenie, że podczepiłem coś wielkiego. Po kilku sekundach czuję potężne uderzenia ogonem po plecionce i już wiem, że jest grubas. Odjeżdża nieco w bok, na dość luźnym hamulcu skracam dystans i bardzo chcę go w końcu zobaczyć. Kiedy zamajaczył w toni po raz pierwszy wiedziałem już, że jest klamot. Serce łomocze bo od początku łowienia minęła chwila i chyba nie byłem przygotowany na takie emocje. Boleń co chwilę uderza ogonem w plecionkę, modlę się w duchu by się nie wypiął. Kiedy w końcu wystawił potężną mordę zrobiło się nerwowo, ryba wisiała za koniuszek wargi na jednym grocie. Koniec ceregieli, drugi raz wychodzi do góry a kumpel sprawnie umieszcza go w podbieraku. Jestem w wędkarskim niebie, ryba robi niesamowite wrażenie, jest bardzo ciężka i wręcz idealna. Podnoszę go jak najostrożniej, kilka zdjęć i szybki pomiar. Miara pokazuje 83,5 cm, jest pięknie. Ryba bez problemu, kotłując powierzchnię odpływa do siebie.Przebijamy grabę, siadam osłupiały żeby ochłonąć i nacieszyć się chwilą. Uspokajam głowę, przewiązuję zestaw i wracam do gry. Przepływamy kilkadziesiąt metrów i to co dzieje się około dwadzieścia minut po pierwszym koniu budzi mnie już na dobre.Daleki rzut, pozwoliłem nieco opaść przynęcie i kiedy wykonałem jeden obrót korbką woda się zagotowała. Wielki niczym szpadel ogon wściekle wali o powierzchnię, po tych popisać ryba zanurkowała i właściwie bez oporu pozwoliła przyciągnąć się dość blisko. Hamulec ustawiony lekko gdyż wiem co za chwilę się wydarzy. Boleń w końcu znudził się tym spacerkiem na smyczy i pokazał z kim mam do czynienia. Potężne uderzenia po plecionce połączone z gwałtownymi odjazdami. Kilka takich manewrów i w końcu się pokazuje. Trudno w to uwierzyć ale to znowu podobnych rozmiarów klocek. Nie daje za wygraną kopiąc wściekle, w końcu łyka powietrze i znów kolega robi swoje. Ręce się trzęsą, adrenalina wychodzi uszami . Ten mierzy 81, patrzymy na siebie i żaden z nas chyba w to nie wierzy. Nie mogę sobie tego ułożyć sensownie w głowie. Tu gdzie łowimy są byki jednak złowienie dwóch takich ryb w niespełna pół godziny to coś czego jeszcze nie doświadczyliśmy. Popijam kawę, patrzę na wodę i po raz kolejny czuję spełnienie połączone ze zwykłą radością, takie chwile nad wodą są bezcenne i zostają na długo w pamięci.Szukamy dalej, kombinujemy i poza okoniami, obcinką grubego szczupaka nie możemy przechytrzyć kolejnej rapy. Zakładam verta własnej produkcji, bardzo daleki rzut. W połowie drogi potężny kopniak, hamulec zagrał i po raz kolejny kij przechodzi w parabolę. Ryba jest bardzo silna, byłem przekonany że to kolejne 8+, tym razem zabrakło jednak kilka centymetrów. Co to jest za dzień, pomyślałem przez moment. Musimy wracać, trochę żal bo jeszcze sporo czasu do końca dnia jednak emocji było wystarczająco dużo.Jeśli pogoda i czas pozwolą, może będzie nam dane w tym roku zmierzyć się jeszcze z tymi pięknymi i silnymi rybami. NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 19 Września 2022 przez bartsiedlce 62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 19 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 (edytowane) Mało wyjść w tym roku, mało ryb... No ale jesień idzie więc trzeba zacząć nadrabiać.. Edytowane 19 Września 2022 przez Bootleg 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SAWIOLA666 Opublikowano 22 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 [/url 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teki77 Opublikowano 22 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 Dzisiejszy z Narwi. 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 (edytowane) Już myślałem, że w tym roku będę tylko klikał "lubię to" w tym wątku. A jednak coś jeszcze pływa w naszej Oderce. Edytowane 24 Września 2022 przez Artech 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORKA Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiemnastak Opublikowano 5 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Odwiedziłem wreszcie Odrę, kilka ryb na brzegu.Dwie największe zapozowały,bolki odpasione. 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORKA Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_LBN Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 (edytowane) Boleniowy dzień konia na holenderskiej rzece Waal. 4x pobite pb jednego dnia???? 4 ryby 80+, najwiekszy 86cm plus ponad 30szt w rozmiarze ~65-80cm, kluczem do sukcesu okazał się lotny bezsterowiec od hmsSprzetowo: Lamiglas x-factor 275cm 17lb od BB custom rods, stelka 4000fi, Daiwa tournament evo+ 0.14, panic od hms Edytowane 17 Października 2022 przez rafal_LBN 47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi