xjakub Opublikowano 2 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Cześć zakupiłem niedawno silnik Suzuki DF6A.Mam problem z jego odpaleniem. Mianowice muszę z min 10 razy pociągać za linkę rozrusznika aby odpalił. Po odpaleniu jest ok.Jest to mój pierwszy silnik spalinowy, ale dla testów pożyczyłem od znajomego Hondę 5 km i tego za drugim szarpnięciem zapalam Gdzie szukać problemu ? Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 2 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Czy silnik jest nowy? Czy tak jest za każdym razem, czy tylko za pierwszym. Podpompowujesz paliwo gruszką przed odpaleniem? Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xjakub Opublikowano 2 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Hej, Silnik nie jest nowy. Ma zbiornik wewnętrzny z linią jeszcze nie pływałem. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 UTi Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Cześć, Nie jestem fachowcem od silników, ale może najpierw zacznij od sprawdzenia świec i gaźnika. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MietekK Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 (edytowane) Z tego co pamiętam trzeba podpompować gruszką tak aby byla twarda paliwo , załączyć ssanie i założyć zrywkę zapłonu jeżeli używasz zbiornika zewnętrznego . No i oczywiście załączyć bieg jałowy tzw ,,luz" żeby bylo łatwiej odpalić . Jeżeli zasilanie paliwem z własnego zbiornika to odkręcić zawór i odpowietrznik na korku załączyć ssanie , zrywka i odpalamy . Czasami trzeba chwilkę poczekać aż paliwo siłą grawitacji napłynie do gaźnika.Chyba że się mylę ale to są raczej podstawy z obsługi siników spalinowych. Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Maja 2022 przez MietekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xjakub Opublikowano 3 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Dzięki za info, ale dokładnie tak robię. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MietekK Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Dzięki za info, ale dokładnie tak robię. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu TapatalkaCzasami tak bywa że jeden silnik pali na 1/3 ssania inny na 1/2 a przy wyższych temperaturach nawet bez ssania . Sprawdź jeszcze filterek jeżeli jest . Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xjakub Opublikowano 3 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 (edytowane) Jaki filtr - paliwa ? Edytowane 3 Maja 2022 przez xjakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MietekK Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Tak paliwa jeżeli taki jest na silniku.Można jeszcze pokombinować trochę z powietrzem dać mu więcej lub trochę mu zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerrys Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Mam taki silnik od nowości ,czy nowy czy stary jednakowo pali.Odkręcam odpowietrznik na korku paliwa , ssanie manetka na start.Dwa trzy razy pociągam starterem by paliwo szybciej doszło do silnika.Uzbrajam wędki itd....potem szarpnięcie i płynę. pływam na zbiorniku wewnętrznym Niektóre filtry mają kulkę , to trzeba od strony silnika by paliwo nie opadało do zbiornikaSprawdź dyszę powietrza lubi się przytkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Nie wiem jak w suzuki ale w Hondie 5hp jest magnes na kole zamachowym i cewka na śrubach.Cewką można było regulować odległość od magnesu. Wielkości przerwy nie pamiętam.Może za duża przerwa i dlatego dopiero po x razie odpala. Tak moałem w Hondzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Zrób prosty test. Wykręć świecę, strzykawką daj odrobinę paliwa do komory spalania. Jak zagada od razu, to przegląd zasilania paliwem - filtry, gaźnik itp. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 I na zimnym i na ciepłym tak źle pali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xjakub Opublikowano 3 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Tak Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MietekK Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Na początek proponowałbym wymianę świecy może być NGK. Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xjakub Opublikowano 3 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Ok - jutro zakupie świecę i klucz i ją wymienię. Z tego co widziałem w internecie jest to raczej proste. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 (edytowane) Proste, tylko uważaj, żeby za mocno nie dokręcić. Najpierw klucz samą ręką ile się da a jak już ręką się nie idzie to dopiero dociągasz o tyle, o ile jest na opakowaniu świecy (1/4 obrotu vel 90 stopni np, to zależy od gwintu świecy i jest na opakowaniu). Chyba, że kupiłeś dynamometryczny. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Maja 2022 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xjakub Opublikowano 4 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Proste, tylko uważaj, żeby za mocno nie dokręcić. Najpierw klucz samą ręką ile się da a jak już ręką się nie idzie to dopiero dociągasz o tyle, o ile jest na opakowaniu świecy (1/4 obrotu vel 90 stopni np, to zależy od gwintu świecy i jest na opakowaniu). Chyba, że kupiłeś dynamometryczny. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu TapatalkaNie, kupiłem zwykły rurkowy.Dzięki za radę. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Sprybuj jednego tricku wyciagnij saanie na 3/4 i sprobuj odpalic cala reszta procedury jak normalnie daj znac na male mercury robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xjakub Opublikowano 8 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Silnik ogranięty.Oddałem do serwisu Suzuki, przejrzeli - problemu nie zlokalizowali. Twierdzili że im pali "od strzała"Wymieniłem świecę I teraz odpala gładko.Do tego zauważyłem że z ssania spadła drut i dźwignią pracowała na sucho. W serisie oczywiscie tego nie zauważyli. Dzięki za pomoc u sugestie! Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
xjakub
Cześć zakupiłem niedawno silnik Suzuki DF6A.
Mam problem z jego odpaleniem. Mianowice muszę z min 10 razy pociągać za linkę rozrusznika aby odpalił. Po odpaleniu jest ok.
Jest to mój pierwszy silnik spalinowy, ale dla testów pożyczyłem od znajomego Hondę 5 km i tego za drugim szarpnięciem zapalam
Gdzie szukać problemu ?
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi