Skocz do zawartości
  • 0

Problem z odpaleniem silnika

xjakub

Pytanie

Cześć zakupiłem niedawno silnik Suzuki DF6A.

Mam problem z jego odpaleniem. Mianowice muszę z min 10 razy pociągać za linkę rozrusznika aby odpalił. Po odpaleniu jest ok.

Jest to mój pierwszy silnik spalinowy, ale dla testów pożyczyłem od znajomego Hondę 5 km i tego za drugim szarpnięciem zapalam

Gdzie szukać problemu ?

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z tego co pamiętam trzeba podpompować gruszką tak aby byla twarda paliwo , załączyć ssanie i założyć zrywkę zapłonu jeżeli używasz zbiornika zewnętrznego . No i oczywiście załączyć bieg jałowy tzw ,,luz" żeby bylo łatwiej odpalić . Jeżeli zasilanie paliwem z własnego zbiornika to odkręcić zawór i odpowietrznik na korku załączyć ssanie , zrywka i odpalamy . Czasami trzeba chwilkę poczekać aż paliwo siłą grawitacji napłynie do gaźnika.

Chyba że się mylę ale to są raczej podstawy z obsługi siników spalinowych.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MietekK

• 0

Dzięki za info, ale dokładnie tak robię.

Czasami tak bywa że jeden silnik pali na 1/3 ssania inny na 1/2 a przy wyższych temperaturach nawet bez ssania . Sprawdź jeszcze filterek jeżeli jest .

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

• 0

Mam taki silnik od nowości ,czy nowy czy stary jednakowo pali.

Odkręcam odpowietrznik na korku paliwa , ssanie manetka na start.

Dwa trzy razy pociągam starterem by paliwo szybciej doszło do silnika.

Uzbrajam wędki itd....potem szarpnięcie i płynę. pływam na zbiorniku wewnętrznym 

Niektóre filtry mają kulkę , to trzeba od strony silnika by paliwo nie opadało do zbiornika

Sprawdź dyszę powietrza lubi się przytkać

• 0

Proste, tylko uważaj, żeby za mocno nie dokręcić. Najpierw klucz samą ręką ile się da a jak już ręką się nie idzie to dopiero dociągasz o tyle, o ile jest na opakowaniu świecy (1/4 obrotu vel 90 stopni np, to zależy od gwintu świecy i jest na opakowaniu). Chyba, że kupiłeś dynamometryczny.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Proste, tylko uważaj, żeby za mocno nie dokręcić. Najpierw klucz samą ręką ile się da a jak już ręką się nie idzie to dopiero dociągasz o tyle, o ile jest na opakowaniu świecy (1/4 obrotu vel 90 stopni np, to zależy od gwintu świecy i jest na opakowaniu). Chyba, że kupiłeś dynamometryczny.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Nie, kupiłem zwykły rurkowy.

Dzięki za radę.

• 0

Silnik ogranięty.

Oddałem do serwisu Suzuki, przejrzeli - problemu nie zlokalizowali. Twierdzili że im pali "od strzała"

Wymieniłem świecę I teraz odpala gładko.

Do tego zauważyłem że z ssania spadła drut i dźwignią pracowała na sucho. W serisie oczywiscie tego nie zauważyli.

Dzięki za pomoc u sugestie!