Salmo_Salar Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2005 Jak w temacie. Jak prowadzić jerka (Slidera) na początku sezonu, jak latem a jak jesienią i w grudniu? Z jaką częstotliwością powtarzać szarpnięcia? Jak mocno trzeba szarpnąć? Niech ktoś mi odpowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2005 @Salar, bardzo trudne pytanie. Ja nawet w jednej porze roku (np. wiosna) łowię sliderem na kilka sposobów.Główna zasada jaką ja stosuję jest taka, że jeżeli ryby żerują bardzo dobrze to prowadzę jerka bardzo agresywnie i raczej szybko.Jeżeli ryba słabo żeruje to prowadzę jerka zdecydowanie wolniej lub bardzo wolno i wykorzystuję do tego jego pływalność (F lub S), często robię przestoje w zwijaniu (wstrzymuje zwijanie po to aby zaczął powoli tonąć lub wypływać na powierzchnię). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2005 Ja w sumie dośc podobnie jak sebek. Choć jakby tak spojrzeć na cały rok (jekuje - przynajmniej tak mi się wydaje - drugi rok) to wyszlo by, że im zimniej tym wolniej prowadzę wabia. Drobniejsze szarpnięcia. Wolniesze prowadzenie. Większe przerwy. ale chyba trzeba by zalożyc, że od tego zaczynam. Jak nie biorą - a tak na ogół jest - to zaczynam kombinować . A wtedy zasad już nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2005 Witaj,Niestety temat jest bardzo obszerny i trudny do skomentowania nawet w kilkudziesięciu zdaniach. O technice prowadzenia będzie artykuł, za który właśnie się zabieram. Trudno powiedzieć jak łowić w poszczególne pory roku. Trudno nawet pokusić się o słuszne wnioski wynukające z obserwacji. Generalnie przynętę dobieram do konkretnej miejscówki. Technikę prowadzenia również wybieram do miejscówki a nigdy do pory roku. Wpływam w dane miejsce i oceniam na co tutaj i jak mogę połowić. Wiadomo jednak, że można w przybliżony sposób zaryzykować twierdzenia gdzie jesienią, a gdzie wiosną szczupaki przebywają i do tego dopasować teorię jednak nadal to miejscówka, przynęta i technika prowadzenia. Ja nie robię tak jak moi przedmówcy. Niekiedy ryba słabo żerująca zostanie właśnie sprowokowana szybkim prowadzeniem. Miałem taką sytuację już nie raz kiedy moim współtowarzysze mieli słabe wyniki, a ja na szybko prowadzoną przynętę, szeroko szybującą wyciągałem wiele ryb. Moim zdaniem trzeba próbować, kombinować. A najlepiej to wpłynąć na miejscówkę, przerobić w głowie dane, dobrać odpowiednią przynętę i łowić, łowić, łowić. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2005 Jak to w naszym hobby. Chyba każdy z nas ma racje. W końcu kto nie kombinuje ten nie... ŁOWI... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUNTER Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2005 Koledzy mój ojciec mawiał że tylko jednej ryby nie da się złowić - ryby , której nie ma więc jeśli w łowisku jest sporo szczupaków to sukces gwarantowany, czy na wolno prowadzonego wobka czy agresywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 28 Października 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2005 Ale jak drapieżniki dobrze żerują (przypuśćmy ) to z jaką częstotliwością powtarzać szarpnięcia? Jak se tak podciągałem Slidera 7 to zastanawiałem się czy robię za mocne szarpnięcia czy za słabe A jednostajne prowadzenie Slidera kiedy skutkuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2005 Ogólnie slidera 7cm szarpie się bardzo małymi pociągnięciami. Niektórzy tej przynęty wogóle nie szarpią, zwijają tylko linkę i mają bardzo dobre wyniki. Co innego 10cm i 12cm. Mam taką bardzo prostą radę. Usiądź na pomoście i obserwuj pływające płotki lub inną drobnicę - zobacz jak się porusza kiedy pływa swobodnie bez zagrożenia i wtedy kiedy rzucisz coś do wody. Spróbuj zrobić to samo ze sliderem. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 29 Października 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2005 Właśnie remku. Płynie sobie płotka i jak cosik zobaczy to robi nagły zwrot. U siebie w oczku obserwuje zachowanie wzdręg i płotek. Najlepiej uczyć się od samych ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2005 @Salar, dlatego ci co myślą jak ryba, mają najlepsze wyniki.Przykładem może być Piotr Piskorski, który w grupie podobnie doświadczonych wędkarzy, prawie zawsze łowi najwięcej i największe ryby. Aha i wydaje mi się, że częstotliwość podszarpywania gliderów nie ma aż tak dużego znaczenia.Kiedyś, jak zakładałem pierwsze jerki to w ogóle nie umiałem ich prowadzić, szczególnie gliderów (o czym przekonałem się podpatrując Team Salmo), a ryby waliły w nie jak zaklęte.Często bywa tak, że nieumiejętność prowadzenia przynęty sprowokuje rybę do ataku, a pięknie poprowadzona przynęta nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Czesc Chcialbym sie dowiedziec, jakie macie doswiadczenia z jerkami,na poczatku sezonu.Jak prowadzic, szybko, wolno, duze ,male? Tonace, plywajace?A moze poczekac do lata , a teraz lepiej sprawdza sie gumy, blachy?Zaczolem jerkowac w tamtym roku,spodobalo mi sie. Byc moze jest juz taki temat na forum, to prosze moj post tam przeniesc. Ja nie znalazlemPozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) http://jerkbait.pl/topic/28364-pora-roku-a-wielko%C5%9B%C4%87-przyn%C4%99t/http://jerkbait.pl/topic/13766-przyn%C4%99ty-na-wiosenne-szczupaki/http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/artykuly/jerkowanie-na-plyciznach-r121http://jerkbait.pl/topic/1735-szczupak-wiosenn%C4%85-por%C4%85/http://jerkbait.pl/topic/24630-jakie-kolory-na-szczupaka-opinie/page-2 Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez Jano 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi