Skocz do zawartości
  • 0

Pływadełko (belly boat)

PaNeK

Pytanie

chciał bym się dowiedzieć czegoś o tym wynalazku...

może ktos z was miał styczność z takim sprzęciochem? <_<

jeśli tak to wrażenia odczucia + i - po spotkaniu z tym sprzętem bym poprosił :mellow:

fotki z linków:

http://www.ibbf-team.it/images/foto/belly_boat/guazzi1,8Kg.j pg

http://www.angelcenter-voegler.de/images/bellyboat.jpg

Pozdrawiam PaneK :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wybór długości i ciężaru wyrzutu zależy oczywiście od tego jak chcesz łowić. Najważniejszym jednak elementem przy wyborze wędki pod pływadełko jest długość dolnika. Gdy trzymasz w łapie kij to nie może on wystawać poza łokieć, bo będzie wadzić i ograniczać ruchy. O ile z krótkimi okoniówkami nie ma problemu to przy kijach pod sandacza na ciężko lub szczupaka, to nie takie łatwe. Najlepiej udać się do pracowni ;)

Edytowane przez Pescador de caña

• 0

Ja tam łowię szczupaki na grubo kijem do 120g z dolnikiem pod pachą - nie ma problemu

Z pływadełka już łowiłem kijem z dolnikiem wystającym za łokieć i dziękuję, to nie jest komfort. Chociąż pewnie to samo ma się do spina. Casting byłby lepszy, a jakoś casta nie praktykuję ;) Cóż kto co lubi. 

• 0

A ja tylko ciasta :)

Takiego kija nie trzymam w górze tylko prowadzę gumy i jerki mając szczytówkę blisko powierzchni. Mam dźwignię do zacięcia jak na łodzi.

Edytowane przez karkoszek
  • Like 1

• 0

W związku z tym że nie mogłem nigdzie znaleźć wątku o wędce pod/na pływadełko chciałbym zapytać kolegów o Wasze preferencje tutaj...

Jeśli taki wątek istnieje to mój błąd :D

cos o glebszym ugieciu i z krotkim dolnikiem bo ryby pod reke prowadzisz. Mialem abu garcie veritas ML 1 czesciowa i bylo spoko - taka raczej f mf wedka o cw 10-30/40?. Teraz mam poison adrene i o ile wedka pod wieloma wzgledami duzo lepsza to jednak veritas jest pewniejszy w sytuacjach podbramkowych.... mam kolege co z fatso jerka jest zadowolony - mz to nieporozumienie ;) co kto lubi ;)

• 0

W związku z tym że nie mogłem nigdzie znaleźć wątku o wędce pod/na pływadełko chciałbym zapytać kolegów o Wasze preferencje tutaj...

Jeśli taki wątek istnieje to mój błąd :D

wędka krótka (trzeba jakos rybę podebrać... ewentualnie pomoże długi podbierak), dolnik krótki żeby nie zahaczał o ubrania... mocno polecam taż casta, bo jest znacznie wygodniejszy - mozna wędkę trzymać nisko co jest niemożliwe w spinie...

• 0

Część. Czy widział ktoś do kupienia same balony do belly ?.( Akurat z decathlonu mam ). Coś minimalnie schodzi powietrze i zastanawiam się nad tym ( teoretycznie powinno grosze kosztować) ?

Doszywal ktoś uchwyt na wędki z tyłu siedziska ? Coś na wzór tego w SG?

Pozdrawiam

• 0

Część. Czy widział ktoś do kupienia same balony do belly ?.( Akurat z decathlonu mam ). Coś minimalnie schodzi powietrze i zastanawiam się nad tym ( teoretycznie powinno grosze kosztować) ?

Doszywal ktoś uchwyt na wędki z tyłu siedziska ? Coś na wzór tego w SG?

Pozdrawiam

dokrecone masz zawory? czasami sie wlosek jakis dostanie i nie trzyma powietrza dokladnie. a jak nie to plyn do garow woda i do wanny z nim... Ps Polski vision wyslal mi caly nowy balon za free do irlandii (mimo, ze nie kupowalem w polsce!)

• 0

Dzięki. Do vision pisałem. Mają jakieś zapasowe ale tylko dla osób które u nich kupowały. Podobno u producenta są z tym problemy. Mam się odzywać w marcu i może wtedy będą w stanie załatwić.

Zawory na pewno dokręcone. No to zostaje mi znaleźć miejsce gdzie ucieka .

• Like 1

• 0

Potrzebuję informacji od właścicieli Alpha Trooper z Decathlonu albo klonów/odpowiedników. Bardzo bym prosił o zmierzenie długości i średnicy ( jak najdokładniej- najlepiej suwmiarką) tej belki/rozpórki którą wkłada się w stolik i między balony. Oczywiście w stanie złożonym belka. Dzięki wielkie za wszelką pomoc.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam szanowne grono entuzjastów belly boat.

Od jakiegoś czasu śledzę tematykę belek i mam pare pytań. Otóż planuje zakup pływadełka od dwóch i rozważam dwa modele.

PŁYWADEŁKO BELLY BOAT SAVAGE GEAR HIGHRIDER 170 albo

Pływadełko Seven Bass Flatform XL float

Ceny są spore i zdecydowanie jestem za Savege, ale jeżeli Seven Bass robi duża różnice jestem wstanie poczekać z zakupem i odłożyć.

Czy ktoś z Was może ma porównanie odnośnie tych modeli? Wędkuje głównie na dużym jeziorze i na starorzeczach lekkim castingiem. Zastanawiam się czy model Seven Bass jest trwalszy, stabilniejszy i warty zakupu.