Skocz do zawartości
  • 0

Pływadełko (belly boat)

PaNeK

Pytanie

chciał bym się dowiedzieć czegoś o tym wynalazku...

może ktos z was miał styczność z takim sprzęciochem? <_<

jeśli tak to wrażenia odczucia + i - po spotkaniu z tym sprzętem bym poprosił :mellow:

fotki z linków:

http://www.ibbf-team.it/images/foto/belly_boat/guazzi1,8Kg.j pg

http://www.angelcenter-voegler.de/images/bellyboat.jpg

Pozdrawiam PaneK :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Skoro są to tak małe okoniki, bo skoro wyciąganie ich z podbieraka zajmuje pół dnia to muszą być małe. Po co Ci podbierak na takie ryby, nawet jak Ci się odepnie to jaka to strata. Chyba że robisz sobie z każdym zdjęcia. Albo kup sobie jeden podbierak średniej wielkości,wejdą szczupaki i okonie te większe które warto podbierać . Jak siądzie metrowy to wejdzie do podbieraka 50/60cm a jak nie to podbierz ręką. Ja mam łódkę 4,5 metra i nie zabieram dwóch podbieraków a co dopiero na belly boata. Kotwicę mam na linie nie na łańcuchu. Pływam i po rzekach i jeziorach. Ja nic Ci nie sugeruję, poprostu doradziłem Ci ograniczyć wszystko do kompletnego minimum gdyż sam dużo wędkuje z kajaka i wiem co to znaczy czasami targać kilogramy, szybko się wyleczyłem z nadmiaru przynęt i innych rzeczy bez których można połowić. Ty sobie sam utrudniasz sprawę kolego, i myślę że lepszej porady nie otrzymasz, chyba że na wózku zaczniesz to wozić ale jak tylko poczujesz że to działa zaczniesz wiecej rzeczy zabierać i koło się zamknie. Połamania życzę, bez odbioru

Edytowane przez mepps
  • Like 1

• 0

Koledzy muszę kupić jakieś wodery bo moje zaczynają lać , co polecacie nie za dużą monetę , myślę nad czymś z decathlonu , takie mi chodzą po głowie

https://www.decathlon.es/es/p/vadeadores-pesca-500/_/R-p-197172 pod nie jakieś dresy .

Mam takie. Używam tylko latem. Dół gumowany, góra "oddychająca". Lekkie, wygodne. Po dwóch sezonach brak śladów zużycia. Jak zimniej to mam spodniobuty neopranowe 3 mm.

Wcześniej miałem neopranowe 4 mm, zaczeły puszczać na zgięciach przy kolanach po 5 latach. Bez problemu to zaklejałem. Po sezonie nie wysyszyłem dostatecznie i zapleśniały.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Mam takie. Używam tylko latem. Dół gumowany, góra "oddychająca". Lekkie, wygodne. Po dwóch sezonach brak śladów zużycia. Jak zimniej to mam spodniobuty neopranowe 3 mm.

Wcześniej miałem neopranowe 4 mm, zaczeły puszczać na zgięciach przy kolanach po 5 latach. Bez problemu to zaklejałem. Po sezonie nie wysyszyłem dostatecznie i zapleśniały.

Oglądałem je i są chyba pancerne , zastanawiam się czy nie będzie się pocić noga w nich bo cerata, na chłodniejsze dni myślałem zaopatrzyć się w spodnie neopranowe 3mm dla nurków i zakładać jako pierwsza warstwa i na to te spodniobuty.

• 0

Większość tej ceraty jest pod wodą , ja w nich łowię gdy są upały.

Neopran pod nie gdy jest zimno to słaby pomysł. Lepiej neopranowe spodniobuty a pod nie polary i bielizna oddychająca aby skóra była sucha.

• Like 1

• 0

Oglądałem je i są chyba pancerne , zastanawiam się czy nie będzie się pocić noga w nich bo cerata, na chłodniejsze dni myślałem zaopatrzyć się w spodnie neopranowe 3mm dla nurków i zakładać jako pierwsza warstwa i na to te spodniobuty.

Na zimna wodę używam neoprenow 4mm od DAMa a w cieplejsze dni mam takie gumowe wodery do pasa od prosa.

Edytowane przez Nales
  • Like 1

• 0

Cześć. Co zakładacie na stopy? Ja skarpety cienkie, na to drugie, na to wkładki chemiczne ogrzewające narciarskie i skarpety narciarskie. A i tak stopy mi marzną :/. Wkładki dosyć szybko przestają grzać ( brak tlenu???). Używał ktoś wkładki na USB? :)

• 0

Hej, jeśli chodzi o stopy to przy obecnych temperaturach u mnie tylko skarpeta do brodzenia, skarpeta od śpiochów i buty nurkowe. W ostatni weekend 8 h na wodzie i nawet przez chwilę nie było mi chłodno.

Myślę, że to kwestia bardzo indywidualna, każdy z nas ma inny poziom tolerancji termicznej, przy Twoim zestawie to bym chyba się ugotował  ;)

Możliwe, że zakładasz za dużo warstw tzn. trochę masz ciasno i przez to jest gorsza izolacja.

Kwestia pocenia się stóp też jest ważna, ja mam z tym problem ale skarpety, których używam genialnie mi dopasowały pod tym względem. Bardzo dobrze odprowadzają wilgoć. Polecam  Vision Subzero  

https://www.hurch.pl/sklep/brodzenie/akcesoria-do-brodzenia/skarpety-subzero/

Później, tzn. koniec listopada, grudzień dokładam jeszcze cienką pierwszą warstwę ale tu nic nie polecę bo sam jeszcze szukam. 

• Like 1

• 0

Cześć. Mam pytanko o ogrzewacze. Używam obecnie chemiczne do butów. Jednak wymagają dostępu tlenu który szybko się kończy. Czy znacie jakieś sposoby na to? Tabletki uwalniające tlen? Jakiś inny rodzaj ogrzewaczy? W zasadzie zimne stopy sa największym ograniczeniem. W ostatecznosci mogę zrobić przerwę, zdjąć neopreny i zapewnić nowa porcje tlenu. Pozdrawiam

• 0

Ja staram sie podejsc do problemu od innej strony (staram bo zeszla pozna jesienia bylem poza domem , na poczatku roku mialem gosci a pozniej nas zamkneli a i teraz wedkowac jeszcze przez conajmniej tydzien nie moge). Po mojemu stopy marzna miedzy innymi z powodu wilgoci. Zaczalem uzywac skarpet welnianych (czasami np.coolmaxowych pod welne). A stopy zasypuje tona talku by wchlanial wilgoc.

• Like 1

• 0

Cześć. Co zakładacie na stopy? Ja skarpety cienkie, na to drugie, na to wkładki chemiczne ogrzewające narciarskie i skarpety narciarskie. A i tak stopy mi marzną :/. Wkładki dosyć szybko przestają grzać ( brak tlenu???). Używał ktoś wkładki na USB? :)

Ja od lat używam MUND Tesla i od niedawna Everest i Makalu które uważam za świetne.

• 0

Panowie zamierzam się do mojego SG HR170 wrzucić elektryka i mam pytanie , a mianowicie czy ktoś z was juz zbrojił swojego i jaki pawęż zastosował bo te dostępne u nas jakoś nie bardzo pasują do szpicu jaki występuje w SG 170.Czy silnik  Haswing Osapian30lb wystarczy do powiedzmy 8 godzinnego wolnego trola w morzu, i najlepiej jakie aku polecacie zastosować. 

Chodził mi po głowie jeszcze taki silnik : 

https://allegro.pl/oferta/elektryczny-silnik-zaburtowy-sterowany-pilotem-9701845465?reco_id=1266d16d-2cab-11eb-985c-b02628cff700&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5

ale według mnie cena z dupy za to sterowanie, jak by jeszcze było kierunkowe na boki to bym się może zdecydował.

Jakieś sugestie i pomysły mile widziane.

• 0

Panowie zamierzam się do mojego SG HR170 wrzucić elektryka i mam pytanie , a mianowicie czy ktoś z was juz zbrojił swojego i jaki pawęż zastosował bo te dostępne u nas jakoś nie bardzo pasują do szpicu jaki występuje w SG 170.Czy silnik  Haswing Osapian30lb wystarczy do powiedzmy 8 godzinnego wolnego trola w morzu, i najlepiej jakie aku polecacie zastosować. 

Chodził mi po głowie jeszcze taki silnik : 

https://allegro.pl/oferta/elektryczny-silnik-zaburtowy-sterowany-pilotem-9701845465?reco_id=1266d16d-2cab-11eb-985c-b02628cff700&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5

ale według mnie cena z dupy za to sterowanie, jak by jeszcze było kierunkowe na boki to bym się może zdecydował.

Jakieś sugestie i pomysły mile widziane.

To nikt się więcej  nie wypowie w temacie ? Nie robiliście modyfikacji swoich SG 170 :-)

Dobra może ktoś wie co to za pawęż na tym filmie od 6:50 min

• 0

Az dziw, ze jeszcze nikt nie sapie, ze za ciezkie baterie albo cos tam innego ;p .

A tak serio chcialbym zobaczyc jak wyglada plywanie na takim elektryku bez wyciagania nog z wody.

Widziałem gościa na żywo na tym Flatform i siedział bokiem gdzie nogi miał na belly, sunoł aż miło :-)

do mojego SG 170 wydaje mi sie ze wystarczy 30lb, ale im więcej czytam tym bardziej kusi mnie silniczek z maximizerem jak Osapian 36 Max lub 40 Max, ponoć duża oszczędność prądu a na tym mi zależy.

• 0

To nikt się więcej  nie wypowie w temacie ? Nie robiliście modyfikacji swoich SG 170 :-)

Dobra może ktoś wie co to za pawęż na tym filmie od 6:50 min

Dobra znalazłem juz sam, ale cenowo ich chyba poje....! za taki kawałek pospawanego metalu :-)

https://bellyboottuning.eu/de/produkt/motorhalterung-e-motor-fur-spitze-bellyboote/