Skocz do zawartości
  • 0

Pływadełko (belly boat)

PaNeK

Pytanie

chciał bym się dowiedzieć czegoś o tym wynalazku...

może ktos z was miał styczność z takim sprzęciochem? <_<

jeśli tak to wrażenia odczucia + i - po spotkaniu z tym sprzętem bym poprosił :mellow:

fotki z linków:

http://www.ibbf-team.it/images/foto/belly_boat/guazzi1,8Kg.j pg

http://www.angelcenter-voegler.de/images/bellyboat.jpg

Pozdrawiam PaneK :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Właśnie ten problem, że choć ten kilometr się przejść. Jakby ktoś mógł podjechać to bym tematu nie zaczynał. :) Zerknąłem na szybko i taki 220 kolibri to ok. 13 kg, ale jak dojdzie podłoga nawet rolowana, kotwica i wiosła, to już jest tak sobie. 

• 0

Cześć, miał ktoś możliwość porównania belly z podwójną podłoą(sg 170, nowy madcat 180cm oraz wszystkie które mają dmuchaną osobno podłogę i siedzisko) z belikami ze zwykłą podłogą (stary madcat 170cm, dam i wszystkie podobne). Intreuje mnie w zasadzie tylko i wyłącznie jak z efektywnością machania nogami(płetwami). Chcę się przesiąść w tym roku z mojego taimienia na cos z wyżej wymienionych. Zastanawia mnie ta wysokość siedzenia, czy przy tych z wyższym siedziskiem nogi nie muszą być zgięte bardziej żeby nie chlapać, a co za tym idzie bardziej się męczymy?

• 0

im wyżej dupa tym trudniej machać płetwami... pewnie dlatego proponują wiosła:)

Właśnie ten problem, że choć ten kilometr się przejść. Jakby ktoś mógł podjechać to bym tematu nie zaczynał. :) Zerknąłem na szybko i taki 220 kolibri to ok. 13 kg, ale jak dojdzie podłoga nawet rolowana, kotwica i wiosła, to już jest tak sobie. 

miałem na myśli raczej coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/ponton-kolibri-km-280pp-gwar-8-lat-tokarex-16-7088249829

Waga:
42 kg

• 0

im wyżej dupa tym trudniej machać płetwami... pewnie dlatego proponują wiosła:)

miałem na myśli raczej coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/ponton-kolibri-km-280pp-gwar-8-lat-tokarex-16-7088249829

Waga:
42 kg

Taki sprzęt odpada, musi być mobilnie, ale dzięki. 

• 0

Jeżeli myślisz o spacerach z belly boat to przy zakupie zobacz ile waży. Mi się wydaje że 8kg to maks. Wcześniej w wątku opisałem rockstar 135 ważący 7,5kg. Jego zaletą są odpinane kieszenie dzięki czemu nie dyndają z tyłu tylko można je wziąć w rękę. To bardzo ergonomiczne, zwłaszcza gdy masz ciężkie pudełka.

Edytowane przez Pescador de caña

• 0

Jeżeli myślisz o spacerach z belly boat to przy zakupie zobacz ile waży. Mi się wydaje że 8kg to maks. Wcześniej w wątku opisałem rockstar 135 ważący 7,5kg. Jego zaletą są odpinane kieszenie dzięki czemu nie dyndają z tyłu tylko można je wziąć w rękę. To bardzo ergonomiczne, zwłaszcza gdy masz ciężkie pudełka.

Czytałem i jestem nim zainteresowany. Dalej używasz czy zmieniłeś na inne? Czy jakieś wady się pojawiły w trakcie dłuższej eksploatacji?

• 0

Nie zmieniam. Szwy przetrwały szelki całe torby też nic się nie odkleja. Jedyny minus to długość. Podczas pływania lekko buja tył przód. Chyba dłuższe są bardziej stabilne. Mi to jednak w niczym nie przeszkadza. Coś za coś. Widzę tu znacznie więcej plusów chociażby miejsce w bagażniku i szybkość w czyszczeniu oraz suszeniu.

• 0

Dzięki zastanawiam się miedzy Rockstar a Infinity. Główne różnice to: siedzenie pompowane vs pianka;  grubość materiału na korzyść Rockstar; Infinity dłuższe; waga w miarę podobna. Trzeba może poczytać na zagranicznych forach, może ktoś je porównywał.

Jest jeszcze model Brigad 160 w decathlonie ale o nim nie ma praktycznie informacji.

Edytowane przez pano112

• 0

mnie Wojtek przekonał, że rockstar jest bardzo fajnym rozwiązaniem:)

pytanie czy na tyle fajnym żeby usprawiedliwić różnicę w cenie zakupu: https://www.decathlon.pl/p/p-ywade-ko-float-tube-fltb-5/_/R-p-303249 - wygląda dość solidnie, są dostępne części zapasowe i do rozbudowy...

no i jestem ciekawy jakie siedzenie jest wygodniejsze w czasie łowienia: dmuchane czy pianka... 

• 0

Miałem oba pływadełka w jednym czasie ;) żałuję że jakiejś szybkiej recenzji nie zrobiłem. Tak po krótce - Rockstar zdecydowanie lepszy. Natomiast to z Decathlona bije inne droższe (np za 1150zł) modele z Cordury m. in. trwałością balonów, dmuchanym siedziskiem no i ceną oczywiście. Dla kogoś z ograniczonym budżetem to bardzo dobre rozwiązanie. Ale zdecydowanie warto dopłacić do Rockstar żeby mieć komfort rozwijania przechowywania i zwijania

• Like 1

• 0

Tak się zastanawiam... W rzece w której jest zakaz łowienia ryb z urządzeń pływających mogę się przemieszczać Belly z wędką w uchwycie? Łowienie ryb odbywałoby się z brodzenia bo brodzić czy pływać ogólnie wolno. Skuteczne Ominięcie przepisów czy tylko naiwne myślenie że ujdzie płazem? Najbardziej szkoda by mi było wędkarzy z brzegu ale w sytuacji gdzie brzegi są tak zarośnięte że nosa nie wściubisz ich tam po prostu nie ma więc widzę szansę powodzenia misji :D

• Like 1

• 0

Dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedź. Ale Czy strażnicy myślą też logicznie? Chętnie sprawdzę latem i opowiem. Chociaż... trafić tam strażników to jak wygrać w Jackpot hehe. A jak nawet się pojawią to dam im dwie tanty z aliexpress i po kłopocie. Dobra się okaże.

• 0

Hej przymierzam się do belly boat savage gear highrider v2 170 - miał ktoś może okazje obejrzeć z bliska albo popływać?

post-50112-0-65798700-1615395861_thumb.jpg

Na pierwszy rzut oka wydaje się w punkt jak dla mnie, po za tym nieszczęsnym kolorem!   :(  ani tego dotknąć jak słonce przygrzeje, o skoku ciśnienia nie wspomnę... nie wiem co artysta miał na myśli.

• 0

To wszystko zalezy na co sie nastawiasz. Nie da sie w 1 pudelku zmiescic duzych sprzetow na szczupaka i nawet kilku popularnych systemow zbrojenia na okonia, Zwlaszcza, ze przynet typu "z man" staram sie nie mieszac ze zwyklymi ani "kejtechami". Mam pudlo 1 na szczupaka (gumy 10-30cm + woblery/jerki) + pudlo na okonia (gumy mniejsze) + pudlo gadgetow (cziezarki do caroliny, haczyki ofset, ciezarki drop shot) + atraktory do przynet i inne badziewo ;)jak starasz sie osobno trzymac cykady osobno woblery osobno wirujace ogonki czy twitche to szybko sie pudelka zapelniaja (dodaj muchy na czeburaszce mandule etc). Ja czasami lowie na plyciznie w jeziorze a kiedy indziej na 13m w rzece - nei lubie nie miec wszystkiego przy sobie... MOJE wedkowanie ma zadowalac MNIE. TWOJE CIEBIE. Wiec co kto i jak uzywa to jak gadanie, ze z chuda baba bym do lozka nie wszedl. Co tam komu w duszy gra... ;)

• Like 1