PaNeK Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 chciał bym się dowiedzieć czegoś o tym wynalazku...może ktos z was miał styczność z takim sprzęciochem? <_<jeśli tak to wrażenia odczucia + i - po spotkaniu z tym sprzętem bym poprosił fotki z linków: http://www.ibbf-team.it/images/foto/belly_boat/guazzi1,8Kg.j pg http://www.angelcenter-voegler.de/images/bellyboat.jpg Pozdrawiam PaneK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość mikolaj Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Kotwica się przydaje, ale nie jest niezbędna. Ja ostatecznie zrezygnowałem, bo płetwami można łatwo niwelować znoszenie, które zresztą jest dużo mniejsze niż na łodzi lub pontonie. 4cztero kilogramowa kotwica nie jest też dryfkotwą. To po prostu mała kotwica. Dryfkotwa to kotwica pływająca hamucjąca dryf a na pływadełku zanurzone nogi z płetwami nawet gdyby nimi nie niwelować spływu ją zastępują bo stawiają dostateczny opór.Żadnych wiosełek do pływadełka na płetwy nie warto używać. Nic to nie przyspieszy a jednym z ważniejszych atutów pływadełka jest możliwość łowienia podczas przemieszczania się. Mam też poważne wątpliwości, czy mieszanie po powierzchni wiosełkami nie płoszyłoby ryb. Z płetwami możemy podejść do ryb nawet na długość wędki w czystej wodzie. W grążelach miałem sytuacje, gdy stado leszczy przeszło dosłownie wokół i miedzy płetwami na wodzie głębokiej na nieco ponad metr.No i nici z relaksu, bo na pływadełku, jak ustawi się siedzenie w pozycji półleżacej, nogi zawieszone w wodzie to jak w stanie nieważkości. W rękach tylko krótki kij (lub dość długa muchówka) i można się bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jasiekcom Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Tydzień temu pływałem na dużym bo 500 ha zbiorniku zaporowym, wiało mocno i fala była duża nie pływałem daleko od brzegu max 200 m. ale spokojnie sobie radziłem. Zresztą zdarza, się że pływam nawet na morzu.Dobrej jakości płetwy potrafią zrobić dużą różnice w szybkości i sterowność pływania o zmęczeniu nóg nie wspomnę.Najprzyjemniej i najszybciej i najbardziej kontrolnie pływa mi się na pływadełku o kształcie "<" czyli takie jak z decathlonu https://www.decathlon.pl/float-tube-alpha-trooper-id_8327541.html zdecydowanie gorsze są do sterownia typu "U" np https://bass-sklep.pl/plywadelko-traper-mini-active-81136.html no i moim zdaniem najgorsze jeśli chodzi o sterowność typu "o" czyli zwykłe kółko. Kotwicy nigdy nie stosowałem dryfkotwę raz użyłem ale bardziej do testów i jakoś mi się jednak nie za bardzo to podobało. Najważniejsze dla mnie to szelki do przenoszenia pływadła na plecach nawet jak mnie daleko zdryfuje i ciężko by się miało wracać pod wiatr to wrócę na nogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mack Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Najważniejsze dla mnie to szelki do przenoszenia pływadła na plecach nawet jak mnie daleko zdryfuje i ciężko by się miało wracać pod wiatr to wrócę na nogach.Tu pełna zgoda, z tym, że ze Szwecji to kawałek drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomCast Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Kotwica się przydaje, ale nie jest niezbędna. Ja ostatecznie zrezygnowałem, bo płetwami można łatwo niwelować znoszenie, które zresztą jest dużo mniejsze niż na łodzi lub pontonie. 4cztero kilogramowa kotwica nie jest też dryfkotwą. To po prostu mała kotwica. Dryfkotwa to kotwica pływająca hamucjąca dryf a na pływadełku zanurzone nogi z płetwami nawet gdyby nimi nie niwelować spływu ją zastępują bo stawiają dostateczny opór.Żadnych wiosełek do pływadełka na płetwy nie warto używać. Nic to nie przyspieszy a jednym z ważniejszych atutów pływadełka jest możliwość łowienia podczas przemieszczania się. Mam też poważne wątpliwości, czy mieszanie po powierzchni wiosełkami nie płoszyłoby ryb. Z płetwami możemy podejść do ryb nawet na długość wędki w czystej wodzie. W grążelach miałem sytuacje, gdy stado leszczy przeszło dosłownie wokół i miedzy płetwami na wodzie głębokiej na nieco ponad metr.No i nici z relaksu, bo na pływadełku, jak ustawi się siedzenie w pozycji półleżacej, nogi zawieszone w wodzie to jak w stanie nieważkości. W rękach tylko krótki kij (lub dość długa muchówka) i można się bawić.Mikołaj, a gdzie ja napisałem że 4kg ciężarka używam jako dryf-kotwy? Używam go tak jak używa się ciężarka do łodzi Poza tym dryf-kotwa to wygoda, nie muszę ciągle machać płetwami.@mack mam zrobioną z torby z IKEI. Jak byłem u Kuby Standery w IE, to podpatrzyłem ten patencik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Forest-Natura Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) Witam.Daniel, no właśnie stałem się posiadaczem tego samego pływadła co Ty, ale jeszcze go nie używałem.Znalazłem kilka wypowiedzi użytkowników ogólnie pływadeł, że bardzo pomocne są króciutkie wiosełka lub nawet zwykłe paletki do pingla.A takie może naiwne pytanie nieco do wszystkich ... trzeba to rejestrować i nanosić numery ... ?Pozdrawiam. Edytowane 11 Września 2017 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomCast Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Tak, rejestracja jest w Polsce potrzebna. Każdy środek pływający używany do łowienia wymaga rejestracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mack Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) Daniel, no właśnie stałem się posiadaczem tego samego pływadła co Ty, ale jeszcze go nie używałem. Forest, to spróbuj klasycznie zanim poszukasz usprawnień bardzo pomocne są króciutkie wiosełka lub nawet zwykłe paletki do pingla. Serio? nie robili cię w konia? A jak trzymali wędkę, jak w rękach mieli te paletki? Edytowane 11 Września 2017 przez mack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Forest-Natura Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) Witam.Mack ... ja też jestem bardzo wesołym człowiekiem ... ... ale paletki to sam nawet przerabiałem na materacu czy dętce za łebka ... Nie machałem natomiast nigdy dotąd płetwami na siedząco i trochę dziwne oraz męczące to mi się wydaje.Dryfkotwę przerabiałem już na łódce. Pomocna. Z worków na liście są też dobre. Tomek - rozumiem że do powiatu trzeba uderzyć z rejestracją ... ?Pozdrawiam.PS. w załączniku kacze łapy, które też pisiadłem metodą kupna ... Edytowane 11 Września 2017 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomCast Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Ziemowit, ja rejestrowałem w starostwie, tam gdzie wydawane są karty wędkarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Forest-Natura Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Witam.A jak numer nanosiłeś na łajbę ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mack Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) Witam.Mack ... ja też jestem bardzo wesołym człowiekiem ... ... ale paletki to sam nawet przerabiałem na materacu czy dętce za łebka ... Nie machałem natomiast nigdy dotąd płetwami na siedząco i trochę dziwne oraz męczące to mi się wydaje. Ziemowit, wszystko, ok tylko widzisz geniusz koncepcji belly polega właśnie na pełnej swobodzie operowania rękami i dyskretności przemieszczania się po łowisku. I po kilku godzinach pływania, machanie płetwami na siedząco nie jest ani dziwne ani ponadprzeciętnie meczące. Wystarczyło spróbować aby się tego dowiedzieć... Edytowane 11 Września 2017 przez mack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mack Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 I po kilku godzinach pływania, machanie płetwami na siedząco nie jest ani dziwne ani ponadprzeciętnie meczące.Sorry za cytowanie samego siebie, ale po tym jak Ziemowit wkleiłeś zdjęcie płetw które nabyłeś, to co napisałem wyżej może nie być prawdą. Możesz jeszcze to coś oddać / wymienić na porządne płetwy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość MarcinW Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Dajcie namiar na jakieś spodniobuty/neopreny/śpiochy i konkretny model płetw do nich. nie chcę by moje pływadełko przeleżało całą jesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hi tower Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 dokładnie jak @mack pisze!!! Pogoń to jak prędzej i szukaj nurkowych jet-ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bialek Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Witam.A jak numer nanosiłeś na łajbę ?Pozdrawiam.Ja użyłem markera permanentnego, niektórzy laminują wydrukowany i przywiązują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Forest-Natura Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Witam.Nie wiem dlaczego Admin wywalił nas do wątku o "sprzęcie motorowodnym i elektronice wędkarskiej" ... skoro chciałem podyskutować o usprawnieniach belly stricte pod kątem łowienia w nim na muchę ... Do tego działu i tego wątku nie zagląda niestety praktycznie nikt z zagladających do działu muchowego.Adminie ... nie idź tą drogą ... zawróć ... bo dyskusja umiera - to nie po raz pierwszy ktoś pisze tutaj w tym wątku o belly ...Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DelTor0 Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Witam.Nie wiem dlaczego Admin wywalił nas do wątku o "sprzęcie motorowodnym i elektronice wędkarskiej" ... skoro chciałem podyskutować o usprawnieniach belly stricte pod kątem łowienia w nim na muchę ... Do tego działu i tego wątku nie zagląda niestety praktycznie nikt z zagladających do działu muchowego.Adminie ... nie idź tą drogą ... zawróć ... bo dyskusja umiera - to nie po raz pierwszy ktoś pisze tutaj w tym wątku o belly ...Pozdrawiam. Pewnie dlatego zeby nie bylo identycznego watku w dziale muchowym, castingowym i spiningowym Bez przesady Panowie, jak ktos szuka info o belly to znajdzie, nie potrzeba do tego dwudziestu tematow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Forest-Natura Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Witam.Tyle że umieszczając nowy wątek w dziale muchowym, jak sam pewnie zauważyłeś, nawiązała się od razu całkiem żwawa dyskusja w gronie muchujących. Tak samo było by zapewne w dziale dla castingowców i spiningowców. Bo każdy miał by ten wątek na tapecie i na samym wierzchu.I coś z takiej dyskusji by wynikło fajnego.A teraz to ... kto ci z działu muchowego zagląda do działu pt. Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska ... ??? Pozdrawiam i do widzenia wątkowi ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grunwald1980 Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 (edytowane) Popieram, w tym dziale ten watek umiera, az sie dziwie ze nagle tyle osob w nim pisze. Wracajac do zagadnienia czy wiosla sa potrzebne. Sa!!!!!! Nie wyobrazacie sobie jaka jest roznica z wioslami. Bylem wczoraj na belly wialo mocno, niektore drzewa sie kladly, dawalem rade nogami, pletwy ma takie dlugie jak syrenka ale wiosla robia wielka robote,byly momenty gdy fala sie bardzo podniosla i sciana wiatru powodowala, ze praktycznie stalem w miejscu, wtedy uzylem wiosel i zbaranialem, kilka ruchow i nabralem duzej predkosci, az sie micha cieszyla .Niewyobrazalnie szybciej sie na nich plywa. Jezeli ktos lowi na duzych akwenach badz w morzu, lepiej uzywac belly z wioslami, dodatkowe zrodlo napedu. Wiosel uzywam naprawde rzadko, miedzy innymi dobijajac do brzegu z niebezpiecznymi przeszkodami dla belly, mozna dobic przodem widzac co ewentualnie ominac. Mialem duze watpliwosci czy brac z wioslami czy nie, po wczorajszym dniu jestem pewny ze zrobilem dobrze. Pzdr wariatow Edytowane 12 Września 2017 przez Negra 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bialek Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) Nigdy nie używałem wioseł. Dobre płetwy w zupełności wystarczą. Za to przydatna jest dryf-kotwa. Mocujesz ją na boku i spokojnie obławiasz sobie brzeg. Jeśli mam niekorzystny wiatr, to używam małego 4kg ciężarka. Przesuwam się co kilkanaście minut.W tym roku wreszcie zacząłem pływać na belce. Z powodu wiatru, ostatnie pływanie dało mi trochę w kość i zacząłem myśleć o wielozadaniowej niebieskiej torbie .Pytanko, jak mocujesz linkę od dryfkotwy i ciężarka? Używasz większej czy mniejszej torby?Pływam Keeperem i tam są d-ringi na bokach ale obawiam się, że mogą nie dać rady. Edytowane 14 Września 2017 przez Białek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomCast Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Darku też mam Keepera. Nie ma co się obawiać ringów, spokojnie wytrzymują. Torba ta większa. Można się pokusić o doklejenie w koło belly jakiejś linki do mocowania dryf-kotwy jeśli trzeba więcej punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bialek Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Dzięki Tomku, jeszcze tylko pytanko, jak długiej linki używasz do puszczenia dryfkotwy? Ma to znaczenie? Edytowane 15 Września 2017 przez Białek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TomCast Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Moja ma ok 5m nie mierzyłem dokładnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość MarcinW Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Pewnie już to każdy zna, więc dla tych co jeszcze nie - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szymanek69 Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Witam Pytanie do użytkowników belly boat : dajcie namiary na sensowne płetwy do pływadła. Wzór raczej do zakładania na buty do brodzenia bo docelowo będę przemieszczał się na krótkie odcinki między miejscówkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
PaNeK
chciał bym się dowiedzieć czegoś o tym wynalazku...
może ktos z was miał styczność z takim sprzęciochem? <_<
jeśli tak to wrażenia odczucia + i - po spotkaniu z tym sprzętem bym poprosił
fotki z linków:
http://www.ibbf-team.it/images/foto/belly_boat/guazzi1,8Kg.j pg
http://www.angelcenter-voegler.de/images/bellyboat.jpg
Pozdrawiam PaneK
Top użytkownicy dla tego pytania
102
45
44
26
Popularne dni
11 Wrz
19
4 Kwi
13
9 Lut
13
29 Paź
12
Top użytkownicy dla tego pytania
gooral 102 odpowiedzi
intoxication 45 odpowiedzi
Pescador_de_caña 44 odpowiedzi
czarny1 26 odpowiedzi
Popularne dni
11 Wrz 2017
19 odpowiedzi
4 Kwi 2007
13 odpowiedzi
9 Lut 2021
13 odpowiedzi
29 Paź 2018
12 odpowiedzi
Popularne posty
Nales
Dzisiaj pływałem i przy okazji zrobiłem zdjęcia swojego bolidu Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka
mack
Mi się czasem chce sikać po 30 min siedzenia w pubie. Co ciekawe dalej tam chodzę....
Pescador_de_caña
W końcu wybrałem Seven Bass Rockstar 135. Chodziło o lekkość, wygodę i łatwość montażu. Wcześniej pływałem na Iso Tube i Fish Cat 4 delux czyli konstrukcjami z balonem w środku i piankowym siedziskiem
Opublikowane grafiki
749 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi