Skocz do zawartości
  • 0

Pływadełko (belly boat)

PaNeK

Pytanie

chciał bym się dowiedzieć czegoś o tym wynalazku...

może ktos z was miał styczność z takim sprzęciochem? <_<

jeśli tak to wrażenia odczucia + i - po spotkaniu z tym sprzętem bym poprosił :mellow:

fotki z linków:

http://www.ibbf-team.it/images/foto/belly_boat/guazzi1,8Kg.j pg

http://www.angelcenter-voegler.de/images/bellyboat.jpg

Pozdrawiam PaneK :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam pytanie dostanę gdzieś rozporke do plywadla. Kupiłem używkę ron thomsona to samo co w dechatlonie i koleszka nie powiedział wcześniej że nie ma jej. Lub jak ktoś mógłby zmierzyć i zrobić zdjęcie jak ona w ogóle wygląda i z czego jest wykonana to może bym sobie sam dorobił.

• 0

Nie no duży nie jestem 85kg i 175cm koleżka był większy i ponoć dupa w powietrzu więc luzik. Rozporka już ogarnięta ale fajnie byloby wiedzieć na przyszłość czy wogole takie rzeczy są do kupienia.

Jesli rozporka jest taka jak w visionie to kawalek rury plastikowej da rade. Sciac czubki pod katem i jestes w domu. Zapinac zatrzaskami nie ma sensu tylko siatki nie bedzie... ps nie sadze bys to gdzies kupil.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• 0

Cześć, Koledzy - takie pytanie mam - jak się skręca belly boatem? :) Macie jakiś sposób żeby to ogarnąć? Dziś byłem pierwszy raz nad wodą, wszystko fajnie, tylko miałem problemy właśnie ze skręcaniem. Płetwy mam z dość długim "piórem", jakikolwiek ruch płetwami i zasuwałem prosto do tyłu. Robiłem jakieś wygibasy nogami ale mało to było skuteczne. Natomiast prędkość przelotową belly boata po "prostej" oceniam jako bardzo dobrą :)

• 0

Cześć, Koledzy - takie pytanie mam - jak się skręca belly boatem? [...]

Obie nogi skręcasz wokół własnej osi w jedną stronę no i płyniesz. Aby zawrócić w miejscu: łydka z płetwą ustawione są w jednej linii pionowo do dołu, a druga "wiosłuje" skręcona na maksa (im bardziej poziomo tym lepszy efekt).

• 0

Cześć, Koledzy - takie pytanie mam - jak się skręca belly boatem? :) Macie jakiś sposób żeby to ogarnąć? Dziś byłem pierwszy raz nad wodą, wszystko fajnie, tylko miałem problemy właśnie ze skręcaniem. Płetwy mam z dość długim "piórem", jakikolwiek ruch płetwami i zasuwałem prosto do tyłu. Robiłem jakieś wygibasy nogami ale mało to było skuteczne. Natomiast prędkość przelotową belly boata po "prostej" oceniam jako bardzo dobrą :)

Nie rozumiem pytania. Serio. Mi wyszlo jakos naturalnie. Oboma nogami wiosluje albo mi sie wydaje.

• Like 1

• 0

Kamizelka za oparciem schowana, bo duża i niewygodna :) Kiedyś może się przydać,  w ubiegłym roku miałem sytuację, że na środku jeziora sielawowego wyczułem w pewnym momencie, że w jednej z komór pływadełka, powietrza jest już tylko 1/2... W życiu tak nie śmigałem płetwami...

• 0

kiedys o pletwach sie wypowiadalem i szukalem. w weekend znalazlem kolo siebie sklep majacy sensowny wybor. najwieksze gumowe (ciezkie jak diabli) pletwy maja w rozmiarze xxxl - buty do brodzenia vision loikka w nich spokojnie sie mieszcza w rozmiarze 45. moje buty scuba pro (cienkie neoprenowe rozmiar bodaj 45, ledwo mieszcza sie w pletwy scuba pro rozmiar xxl na szerokosc) poprostu w nich tona (noga lata mi na boki). pletwy kosztuja 75 euro. pisze bo a noz ktos ma problem jak ja mialem. Ps maja tez buty z neoprenu 5mm (wyglada jakby byl podklejony jakims "sreberkiem"). Post nie ma podtekstu handlowego. Osobiscie szukalem pletw kilka lat i najwieksze jakie znalazlem nie pozwalaly mi stop wystarczajaco cieplo ubrac (plywam czasami w wodzie 1 st C) teraz mam chyba z dyni. 2 minusy pletw: ciezkie jak crucafix, przychodza ze zwyklymi gumami (ciezko ubrac/zdjac - polecalbym poszukac i wymienic na sprezyny). Ps pletwy sa krotsze, ale sztywniejsze i tewardsze od moich scubapro. osobiscie mialem je na nogach tylko kilka minut nei zauwazylem roznic do scubapro (pletwy kupilem koledze, ale po probach rozmiarowych sobie tez pare kupie).

• 0

No to teraz ja problem z płetwami jaki rozmiar mam zamówić tych sprężynowych? Kalosz od spodniobutow rozmiar 43 but do brodzenia rozmiar 47. Nie mam niestety sklepów w okolicy żeby przymierzyc i muszę zamawiać przez neta. Da radę to jakoś połączyć żeby jedne płetwy były to wszystkiego?

• 0

No to teraz ja problem z płetwami jaki rozmiar mam zamówić tych sprężynowych? Kalosz od spodniobutow rozmiar 43 but do brodzenia rozmiar 47. Nie mam niestety sklepów w okolicy żeby przymierzyc i muszę zamawiać przez neta. Da radę to jakoś połączyć żeby jedne płetwy były to wszystkiego?

Nie martw sie dlugoscia. Niestety szerokosc tonajwazniejszy parametr. Niestety obawiam sie ze musisz probowac. Ja w tym momencie jestem na kupnie5tej pary...

• 0

No to wiem że szerokość ale nie mam jak przymierzyć dlatego zapytałem bo może ktoś też ma taki numer obuwia i już kupował.

Szerokisc to chyba najmnuej zalezy od rozmiaru... nie jestem zlosliwy. Pisze tylko bys zmierxyl swoje buty i pytal sprzedawcow o rozmiary pletw.

• 0
Gość MarcinW

https://max-fish.pl/product-abk-7979-12029-RON-THOMPSON-PLETWY-DO-BELLY-BOAT.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping - na plus tych płetw wychodzi uniwersalny rozmiar i cena, na minus mocowanie do buta (ja wspomagam się opaskami zaciskowymi szerokości 1cm i wystarcza) oraz prędkość.

Ew może coś takiego, ale nie wiem, nie próbowałem:

https://m.ebay.pl/itm/Evia-Flossen-furs-Angeln-vom-Belly-Boat/291782356082?_mwBanner=1&_rdt=1

• 0

https://max-fish.pl/product-abk-7979-12029-RON-THOMPSON-PLETWY-DO-BELLY-BOAT.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping - na plus tych płetw wychodzi uniwersalny rozmiar i cena, na minus mocowanie do buta (ja wspomagam się opaskami zaciskowymi szerokości 1cm i wystarcza) oraz prędkość.

kupa. dostalem takie z visionem keeperem po kilku godzinach pekly (pod woda jak sie odpychalem!)

Ew może coś takiego, ale nie wiem, nie próbowałem:

https://m.ebay.pl/itm/Evia-Flossen-furs-Angeln-vom-Belly-Boat/291782356082?_mwBanner=1&_rdt=1

wygladaja na waskie do tego rzucasz losowymi linkami nie testujac ani nie odnoszac sie do jego rozmiaru nogi... ja juz w kilku sklepach pytalem o rozne pletwy "do belly boata" wygladajace jak zwykle. jeszcze nikt mi nie odpisal inaczej niz "sa duze" ;)

Operowanie pojeciami "kalosz wchodzi", "waskie" i "szerokie" to najszybsza droga do pomylki. Swoje przedostatnie pletwy(scuba pro rozmiar xl - najwiekszy jakie robia) probowalem w sklepie i weszly na buty jakie mialem na nogach - okazalo sie, ze buty neoprenowe (tez scuba pro rozmiar przedostatni albo przedprzed ostatni) + skarpeta z spodniobutow sa duzo szersze od nogi w zwyklym bucie. wycialem 1/3 "kalosza" a dalej brakuje mi dobrych 7cm by wsadzic noge do srodka pletwy.mimo, ze jedno i drugie nieby komplet i od jednego producenta..... juz raz przez internet (pierwsze pletwy) kupilem opisane jako "olbrzymie" pletwy rozmiaru S (bo baba co je sprzedawala gola noge do srodka wsadzila to jej sie wydawalo, ze olbrzymie sa - ja ledwo w spiochach w nei weszlem...

oczywiscie jak masz noge typu "43" to ok bo to "47" to grubo odstaje od "43". ja mam noge 9.9-11.5 (najczesciej 10.5) uk (czyli jakies 46). buty vision loikka do brodzenia mam 45.

• 0
Gość MarcinW

kupa. dostalem takie z visionem keeperem po kilku godzinach pekly (pod woda jak sie odpychalem!)

No widzisz, może do keeperka dostałeś jednak nie ron thompson tylko jakieś no name. Nie wyobrażam sobie by podczas normalnego użytkowania mogły pęknąć, przecież mają podłużne wzmocnienia, nawet odgięte w przeciwną stronę, podczas wiązania nie pękły. A że pasują na każdą nogę to co tu więcej się odnosić do rozmiaru ;)

Natomiast co do drugiego linku, sprzedawca nie podaje rozmiaru, więc jakby kalosz był uniwersalny. Kogoś kto szukał płetw ale na te z ebaya się nie natknął, może zainteresuje link. Zawsze można kupić i jako prawie nowe sprzedać :)