spy Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 (edytowane) . Edytowane 31 Maja 2015 przez spy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PRZEEMAS7 Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Przy szerszym stożku im głębsza woda tym mniej szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 szerszy stożek powinien być efektywniejszy na płytszych akwenach.biorąc pod uwagę twoją głębokość teoretycznie pływałbym na szerszym ale zauważyłem że sonda na zbiornikach z woda stojącą bez problemów ładnie czyta a na rzece pierwszy raz myślałem że się zepsuła-pełno śmieci i nic nie było widać.gdy wpłynąłem na zaporówkę wszystko wróciło do normy.wychodzi na to że rzeka niesie ze sobą kupe śmieci i innych ustrojstw przez co odczyt jest mniej wyrażny.jeśli lepiej ci czyta na wąskim stożku więc tak pływaj.ja wyboru nie mam mogę jedynie kombinować z czułoćcią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Jasne, ze gorszy. Musi byc gorszy...przeciez ilosc pixeli na ekranie sie nie zmienia, za to rosnie w kwadracie ilosc danych. Jak to naprawde jest to by sie dopiero okazalo po zbadaniu jak sie dany induktor zachowuje w realu. To sa urzadzenia ogolnego stosowania a nie jakis profesjonalny wypas i wiesc gminna niesie, ze taki ksztalt stozka, jaki pokazywany jest na obrazkach reklamowych to chcielibysmy miec.Rzeczywiscie wyglada zapewne nieco inaczej a producent podaje wartosc uproszczona, wynikajaca z grubsza z ksztaltu stozka. Obawiam sie, ze w duzej mierze taki wielki kat to jest chwyt reklamowy.Zreszta rozmawialismy o tym juz co najmniej raz, gdzie wyrazalem swoja watpliwosc co do tego kata, zaraz po tym jak tego typu sondy staly sie dostepne.Jedyna rada to kupowac sondy majace rowniez mniejszy kat do dyspozycji.Nie mam sondy z tak duzym katem ale przypuszczam, ze w pewnych syt. moze on byc jak najbardziej do wykorzystania. Nie zawsze chodzi przeciez o szczegoly szczegolowe Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Zwykła echosonda to dosyć proste urządzenie. Rysuje odbite od dna echo nie wiedząc z którego kierunku owo echo przyszło. Jaki z tego wniosek: . Najszybciej wróci echo sygnału odbitego od krawędzi dziury. Średnica dziury, która nie zostanie wykryta przez echosondę można obliczyć wzorem: 2 * tangens(kat stożka/2) * glebokość co dla rzeczonych 60 stopni i głębokości 6 m daje dziurę o średnicy prawie 7 m (a dla 20 stopni dziurę o średnicy ponad 2 metrów), niezależnie jak ta dziura jest głęboka! Na ekranie echosondy pojawi się jedynie chwilowy wzrost głębokości, gdy przetwornik znajdzie się nad środkiem dziury. Głębokość, którą pokaże echosonda można wyliczyć z wzoru: głębokość nad krawędziami dziury (czyli te 6m) podzielone przez cosinus (połowy konta stożka) co daje niecałe 7 m, niezależnie od głębokości dziury. Jeśli dziura w dnie byłaby znowu na głębokości 6 m i miała by mniejszą średnicę np. 1 m (głębokość samej dziury mogła by być zbliżona nawet do głębokości rowu mariańskiego), to echosonda przy kącie stożka 60 stopni (podobnie zresztą jak przy stożku o kącie 20 stopni) pokazała by wzrost głębokości tylko do 6,02 m. Szokujące, czyż nie? Inna bajka jest dopiero wtedy, gdy echo ma kilka przetworników i potrafi wizualizować obraz dna w oparciu o tych kilka przetworników. PozdrawiamPS. Znowu mi się pewnie dostanie za matematyczne podejście do rozwiązania zagadki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saalar Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Dałes rade kolego . Teraz pewnie wszyscy siedza i licza czy masz rację. Jak sam na tym siedziałes to winszuję. Ja poległem przy obliczaniu zasięgu stożka przy róznych kątach i głębokościach i liczeniu proporcji "na szybko" Generalnie wniosek jest taki że .. musze wrócic do szkoły i odrobić te zaległe lekcje z przed 20 lat Jak ryby biora to i sonda robi się sprawna i czytelna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Dałes rade kolego . Teraz pewnie wszyscy siedza i licza czy masz rację. Jak sam na tym siedziałes to winszuję. Ja poległem przy obliczaniu zasięgu stożka przy róznych kątach i głębokościach i liczeniu proporcji "na szybko" Generalnie wniosek jest taki że .. musze wrócic do szkoły i odrobić te zaległe lekcje z przed 20 lat Jak ryby biora to i sonda robi się sprawna i czytelna Ajak nie biorą to ich chyba tam nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
spy
.
Edytowane przez spyOdnośnik do komentarza
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi