Skocz do zawartości

Złamałem szczytówkę - wklejka JDM.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Niestety spotkało mnie najgorsze i złamałem swój najlepszy okoniowy kij.... (208cm 05-5g cw, fast)

Na część zapasową czekam długo i kosztuje mnie to 33% wartości wędki (opcja serwisowa - odsyłam uszkodzony element)

I teraz pytanie.

Pękła tuż pod ostatnią przelotka, w pratyce na łączeniu. Naprawa tego - ponowne wklejenie górnej szczytówki w punkcie złamania na pewno jest możliwe - praktycznie ta sama szerokość szczytówki - kij skróci sie o niecałe 2 cm (normalnie 208). Jak taka naprawa wpłynie na pracę kija? Jak bardzo go "ogłusz"? 

Pomysł jest wymienić szczyt nie w opcji serwisowej (50% wartości) i mieć dwa elementy szczytowe - tylko czy to ma sens z punktu widzenia praktycznego i jak bardzo ucierpi akcja samej wędki....

Dzięki za wszelkie sugestie

Osobiście, jakbym miał wybór pomiędzy:

A ) płacę 33% wartości wędziska, odsyłam element do naprawy i czekam nie wiadomo jak długo na szczytówkę, co do której i tak "niesmak pozostanie",

B ) płacę 50% wartości wędziska i czekam na pachnącą nowością szczytówkę, a w międzyczasie naprawiam rękami własnymi, bądź wprawnego rodbuildera, starą i sobie nią łowię (pewnie można też pokombinować z grubością, żeby finalnie te 2 szczytówki się różniły/uzupełniały),

to bym bez wahania odżałował te 17% (plus ewentualne koszty naprawy starej szczytówki).

No, ale ja nie łowię wklejkami...

Edytowane przez Marvin

Pękł już solid tip i to na ostatniej szczytowej przelotce. Uderzyłem w gałąź. Tak jak byś chirurgicznie odciął szczytowa przelotke w miejscu kiedy kończy się metal przelotki a zaczyna wklejona cześć blanku.

Ps element jest nowy a stary odsyłam w zamian.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez matysznak

Szczerze?? Po prostu wkleiłbym tą przelotkę szczytową i łowił dalej. Zmiany zapewne poza odczuciami czysto subiektywnymi spowodowanymi świadomością złamania nie zauważysz. Z Twojego opisu w pierwszym poście, wynikało że pękła na dole w miejscu wklejenia w dolną część (a przynajmniej ja tak to odebrałem).

• Like 5

Praktycznie nie będzie różnicy w zachowaniu wędki jeśli straciła ona 3cm... tym bardziej, że to solid. Aż szkoda płacić za wymianę całości. Jedno co może boleć to wizualnie krótszy skład, jest to jednak paradoksalnie bezpieczniejsze w transporcie.

• Like 1

To nie jest najgorsze co mogło Cię spotkać... ;)

Po mocnym uderzeniu w gałąź pusta szczytówa mogłaby pęknąć wzdłużnie, nawet aż po drugą przelotkę i wtedy odsyłałbyś szczytówkę lub skończył z... wklejką.

W tym przypadku wystarczy, że wymianisz przelotkę szczytową, spacingu nie musisz ruszać i nie wpłynie to w żaden sposób na użytkowanie kijka.

Dzięki wszystkim. Przelotka wklejona. Nie przeze mnie, w pracowni. Dziś odebrałem. Ta sama przelotka bez większych kombinacji. Testy nad woda wykazały brak różnic w pracy wędki. Jeszcze raz dzięki. Kij to super finezza od GL :)

Pan w serwisie mówił o szczęściu. Końcówka nie była rozwarstwiona. Szczęście w nieszczęściu :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez matysznak
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Pany gdzie w necie kupię pełną szczytówkę węglową min 4mm grubości i 50cm długości - sklep bądź nr katalogowy takiej szczytówki.

Kiedyś chyba gdzieś kupiłem kongera ale teraz nic nie mogę znaleźć - polećcie coś sprawdzonego co się nadaje na wklejke