matysznak Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Cześć Niestety spotkało mnie najgorsze i złamałem swój najlepszy okoniowy kij.... (208cm 05-5g cw, fast)Na część zapasową czekam długo i kosztuje mnie to 33% wartości wędki (opcja serwisowa - odsyłam uszkodzony element)I teraz pytanie.Pękła tuż pod ostatnią przelotka, w pratyce na łączeniu. Naprawa tego - ponowne wklejenie górnej szczytówki w punkcie złamania na pewno jest możliwe - praktycznie ta sama szerokość szczytówki - kij skróci sie o niecałe 2 cm (normalnie 208). Jak taka naprawa wpłynie na pracę kija? Jak bardzo go "ogłusz"? Pomysł jest wymienić szczyt nie w opcji serwisowej (50% wartości) i mieć dwa elementy szczytowe - tylko czy to ma sens z punktu widzenia praktycznego i jak bardzo ucierpi akcja samej wędki.... Dzięki za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 opis brzmi jak finezka nuovo 6102 jak to prawda to współczuje bo szczytu już nie dokupisz nowego do tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 W opisie skutecznie ukryłeś treść w słowach, ale jeśli dobrze zrozumiałem, to wklejka i uległo uszkodzeniu łączenie pustego blanku z wklejką.Nie koniecznie wklejka będzie pasować, po skróceniu blanku o 2 cm, ale różnicy nie poczujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 (edytowane) Osobiście, jakbym miał wybór pomiędzy:A ) płacę 33% wartości wędziska, odsyłam element do naprawy i czekam nie wiadomo jak długo na szczytówkę, co do której i tak "niesmak pozostanie",B ) płacę 50% wartości wędziska i czekam na pachnącą nowością szczytówkę, a w międzyczasie naprawiam rękami własnymi, bądź wprawnego rodbuildera, starą i sobie nią łowię (pewnie można też pokombinować z grubością, żeby finalnie te 2 szczytówki się różniły/uzupełniały),to bym bez wahania odżałował te 17% (plus ewentualne koszty naprawy starej szczytówki).No, ale ja nie łowię wklejkami... Edytowane 17 Maja 2022 przez Marvin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matysznak Opublikowano 17 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 (edytowane) Pękł już solid tip i to na ostatniej szczytowej przelotce. Uderzyłem w gałąź. Tak jak byś chirurgicznie odciął szczytowa przelotke w miejscu kiedy kończy się metal przelotki a zaczyna wklejona cześć blanku. Ps element jest nowy a stary odsyłam w zamian. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 17 Maja 2022 przez matysznak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matysznak Opublikowano 17 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Tak to wygląda dokładnie: Czy solid tip praktycznie cały, na samym dole część wklejona na górze to co się ułamało: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Szczerze?? Po prostu wkleiłbym tą przelotkę szczytową i łowił dalej. Zmiany zapewne poza odczuciami czysto subiektywnymi spowodowanymi świadomością złamania nie zauważysz. Z Twojego opisu w pierwszym poście, wynikało że pękła na dole w miejscu wklejenia w dolną część (a przynajmniej ja tak to odebrałem). 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Wkleić przelotkę szczytową i łowić nadal.Wymiana całej wklejki to stówa czyli tez żaden problem, a są u nas na forum fachowcy od tych rzeczy, nie zobaczysz różnicy ani w wyglądzie ani w pracy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Praktycznie nie będzie różnicy w zachowaniu wędki jeśli straciła ona 3cm... tym bardziej, że to solid. Aż szkoda płacić za wymianę całości. Jedno co może boleć to wizualnie krótszy skład, jest to jednak paradoksalnie bezpieczniejsze w transporcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 To nie jest najgorsze co mogło Cię spotkać... Po mocnym uderzeniu w gałąź pusta szczytówa mogłaby pęknąć wzdłużnie, nawet aż po drugą przelotkę i wtedy odsyłałbyś szczytówkę lub skończył z... wklejką. W tym przypadku wystarczy, że wymianisz przelotkę szczytową, spacingu nie musisz ruszać i nie wpłynie to w żaden sposób na użytkowanie kijka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matysznak Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 (edytowane) Dzięki wszystkim. Przelotka wklejona. Nie przeze mnie, w pracowni. Dziś odebrałem. Ta sama przelotka bez większych kombinacji. Testy nad woda wykazały brak różnic w pracy wędki. Jeszcze raz dzięki. Kij to super finezza od GL Pan w serwisie mówił o szczęściu. Końcówka nie była rozwarstwiona. Szczęście w nieszczęściu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 19 Maja 2022 przez matysznak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 tez mialem złamany szczyt od superfinezzy, nieprzyjemne uczucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 29 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2022 Pany gdzie w necie kupię pełną szczytówkę węglową min 4mm grubości i 50cm długości - sklep bądź nr katalogowy takiej szczytówki.Kiedyś chyba gdzieś kupiłem kongera ale teraz nic nie mogę znaleźć - polećcie coś sprawdzonego co się nadaje na wklejke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi