Skocz do zawartości
  • 0

Montaż dwóch ekranów echosondy

KrystianS

Pytanie

Nie znalazłem wątku na ten temat więc zakładam nowy. Jak macie zamontowane dwa ekrany echosondy na łódce? Nie pytam o łodzie ze sterówkami. Kiedyś na olx widziałem taki uchwyt z aluminium gdzie montowało się dwa ekrany jeden nad drugim. Macie jakieś pomysły, ktoś może wrzuci zdjęcia ze swojej łódki?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mi chodzi o to, by z przodu łódki dać ekran drugi, by osoba łowiąca na dziobie miała podgląd echa które jest zamontowane w konsoli, na sterówce..

Zadaj konkretne pytanie- będzie konkretna odpowiedź, znaczy już jej udzieliłem powyżej. Napisałeś "nośnik" więc nośnikiem danych w echosondach zwyczajowo jest karta pamięci SD, micro SD. 

Overall- nie prześlesz tym HDI nic, bo tam nie ma ani ehternetu, ani toru Wifi jak w TI, TI2 czy HDS gen 2 touch i nowszych generacji.

• 0

Mi chodzi o to, by z przodu łódki dać ekran drugi, by osoba łowiąca na dziobie miała podgląd echa które jest zamontowane w konsoli, na sterówce..

Jaki konkretnie model echosondy/plotera?

W GPSMAP-ach Garmina wystarczy tablet i można dzięki aplikacji HELM oglądać to co jest w danym momencie na ekranie plotera.

• 0

Myślę nad połączeniem dwóch echosond tzn jakiejś prostej typu mark 5 pro i garmina z dv i sv bez spinania ich razem .Po prostu chodziły by obydwie osobno jedna jako klasyczna druga jako dv/sv  by nie zajmowała klasyczna miejsca na ekranie .Pytanie czy nie będą się zakłócać .Używanie 500w przetwornika na płytkiej wodzie mija się z celem bo o ile jesienią jest nieżle to latem zakłócenia od syfu skutecznie malują ekran wojną mrówek . Owszem można obniżyć czułość ale wtedy nie pokazuje ryb .Ryby są bo brały i na wyższej czułości na głębszym było je widać ale płycej już nie . Lepiej użyć 100 czy 300w przetwornika .Pytanie czy np lowrance klasyczna lub Hb nie będzie kłócić się z garminem 

• 0

Czy można spiąć HDS carbon z TI2 tak aby TI2 wyświetlała sonar podpięty fizycznie do Carbona?

Również witamy.

Nie. Obraz w HDS przesyła się ethernetem, którego Ti2 nie ma. Możesz spiąć 2x Ti2 by po wifi transferować mapy, waypointy i sonar 2d. Natomiast nie ma opcji na komunikację z przetwornikiem obu wymienionych przez ciebie ekranów jednocześnie. 

Edytowane przez Maciej_K