Skocz do zawartości
  • 0

Żywotność przetwornika.

godski

Pytanie

Jaka jest średnia żywotność przetwornika? I od czego zależy - tylko od ilości przepracowanych godzin czy może też leżakowanie na półce przyśpiesza jego zużycie?

Ostatnio kilku kolegów miało z tym problem.

Jest to też ciekawa sprawa w aspekcie zakupu używanej echosondy .

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czym delikatniej się z nim obchodzisz tym żywotność rośnie ,praca jego na żywotność nie ma nic wspólnego, ja mam już 12lat wklejone w dno łodzi i chodzi a kolega papudrak techniczny już 4 wymienił ,bo zawsze w coś przydzwoni czy opuści podczas transportu. Mowa o podwójnym stożku 50/200 Khz- LMS480DF a kupowaliśmy w tym samym czasie dwa jednakowe.Tornado

• 0

Nie wiem jak to nazwać ale jest to pinganie z cewki która pinga w ramach zadanych częstotliwości, po za kwarcem i cewek nic tam nie ma ,chyba że czujnik temperatury.Ten kwarc jest narażony na uszkodzenie z racji swojej budowy.Mój czujnik ma już tysiące godzin pracy i chodzi, nawet obudowa mi pękła na górnym szwie i nic się nie dzieje teraz zostało wymienione oho na HDSa i dalej z tym sonarem na 200Khz zasuwa bo nie chcę go ruszać ze względu na to pęknięcie i wklejenie w dno łajby.A zHDSa 200-80Khz z LMSem 480 zasuwa na 200Khz.

• 0

Witajcie.

Jak już jest taki temat, to się podepnę ze swoim problemem. Od jakiegoś czasu moja sonda (wiem, wiem... Cuda 168) jakby gubi sygnał tzn. pokazuje tylko temperaturę a wskazanie głębokości tylko miga i pokazuje jakieś dziwne głębokości. Poza tym na ekranie w tym czsie generalnie widać tylko same szumy. Dzieje się to czasami podczas szybszego płynięcia, czasami przy nagłych zmianach głębokości (najczęsciej jednak jak się wypłyca). Ostatnio też chciałem zrobić porównanie swojej sondy z sondą kolegi i dokładnie ten sam objaw pojawiał się w momencie, kiedy kolega włączał swoją echosondę. Pomagało dopiero wyłączenie jego sondy i ponowne włączenie mojej (samo wyłączenie tej drugiej sondy już nie powodowało powrotu mojej do normalnej pracy). I stąd moje pytanie - czy te objawy świadczą o kończeniu się przetwornika ?

Pozdrawiam

Rafał

• 0

Dla mnie to raczej słabej jakość tego echa .Echo to jak radio Chińczyk z bazaru nie zagra tak jak super Sony,Clarion czy coś podobnego.

Zdaję sobie sprawę, że echo jest takiej a nie innej jakości. Niemniej jednak przez pierwsze lata użytkowania nie było tego typu problemów i żadnych innych też nie było. Ostatnio padł tylko akumulator i wymieniłem na nowy. Dlatego próbuję doszukać się przyczyny istniejącego stanu rzeczy.

Poza tym taki sam przetwornik był montowany w bardzo wielu echosondach - również tych trochę lepszych. Poniżej lista sond, w których występuje mój przetwornik:

Cuda 128

Cuda 128 P

Cuda 168

Cuda 168 EX

Cuda 240 S/GPS

Cuda 242

Cuda 250 S/Map

Cuda 300

Cuda 350

FishEasy 2 (w/ black connector)

FishEasy 240

FishEasy 245 DS

FishEasy 250 DS

FishEasy 320

FishElite 320

FishElite 480

FishElite 500C

FishElite 502C iGPS

FishElite 640C

FishElite 642C iGPS

FishMark 320

FishMark 480

FishMark 500C

FishMark 640C

FishStrike 1000C

FishStrike 2000C

LCF-1440

LST-3800

M56 S/MAP

M68C S/MAP

SeaFinder 245DS

X-4

X-4 Pro

X47

X47EX

X-50 DS

X67C

X-86 DS

X96

Pozdrawiam

Rafał

• 0

Czyli ten sam, co ma moja Cuda 168.

A tak wracając do tematu - ma ktoś jakiś pomysł, co może być przyczyną usterek, które opisałem powyżej ?

Pozdrawiam

Rafał

A może po prostu zbiera jakieś zakłócenia? Najlepiej byłoby pożyczyć od kogoś i podpiąć inny przetwornik, wtedy byś miał 100% pewności.

• 0

znalazłem usterkę w przetworniku x 125.sonda trochę fiksowała tzn gubiła ryby a jak już pokazywała to jako odłamki nie łuki.w efekcie pełno śmieci na ekranie.dodatkowo rysowała linie w postaci kropek itp cuda.zachciało mi się skrócić przewód-myślałem że pomoże.przeciąłem ok 15cm od wtyczki i w momencie zarabiania końcówek przewodów do lutowania 2 z nich poprostu wyciągnąłem z otuliny głównej.widać że przewody nie ułamały się przy wtyczce gdzie najbardziej są podatne na zginanie ale jakieś 1,5cm wewnątrz.ciekawe zjawisko,podejżewam że większość usterek o których piszecie ma tą samą przyczynę w zależności który przewód puści.

Edytowane przez busz231

• 0

busz231,

echo w ogóle nie pokazywało Ci ryb ?

Wcześniej napisałem,że mam problem z Humminbirdem.Mam model 570 i echo nie pokazuje mi właśnie ryb- ani łuków ani ikonek,a głębokości i dno wyświetla dobrze.Szkoda,że nie mam skąd wziąć drugiego przetwornika do sprawdzenia echosondy...

• 0

pokazywało jak chciało.na łukach widoczne były większe i mniejsze kropki a jak przestawiłem na ikony to ryby były przez pierwsze 5-10 sekund potem ekran bez ryb całkowicie.do tego obraz jakiś nie wyrażny.czekałem na przetwornik od kumpla ale jakoś sam doszedłem jw.zaoszczędziłem 250zł.sonde kupiłem w zestawie z dodatkowym czujnikiem prędkości który był mi całkowicie zbędny a teraz przydała się od niego wtyczka z przewodem bo jakoś nie bardzo miałem ochotę reanimować tą ze zdjęcia którą całkowicie trzeba by rozpruć.pewnie to zrobię z czystej ciekawości by sprawdzić gdzie jest słaby punkt wtyczek.wydaje mi się że jest to miejsce łączenia,zgrzania przewodów z bolcami wtyki.