Skocz do zawartości
  • 0

Napędzane koło manewrowe do łodzi

bartekmaj

Pytanie

Panowie

Chciałem zgłębić temat opcji koła manewrowego do łodzi ( napędzanego elektrycznie lub mechanicznie ).

Widziałem w którymś z tematów filmik z USA ale nie mogę go odszukać.

Tam napęd był przez wkrętarkę.

Macie jakieś doświadczenia ?

Coś takiego znalazłem w necie ale to jest na stałe a mi chodzi o takie dokładane gdzie montuje się je jak trzeba precyzyjnie gdzieś zaparkować łodzią a manewrowanie samochodem jest utrudnione.

post-68106-0-74294300-1654445164_thumb.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Po równej podłodze np. w garażu z 1,5 T przyczepą  ( jedna oś)  sam bez problemu ustawiam ją tak jak chcę. Przed garażem też mam równo więc podobnie . Napęd w nogach a przyczepa podparta na szerokim kole wsporczym. 

Ten napęd klęknie na piachu ,trawie jak będzie nierówno lub mokro .Moim zdaniem szkoda kasy .

Jak masz traktorek kosiarkę to więcej nim zrobisz gdy będziesz miał założony hak z przodu kosiarki .  

• 0

Mocy nie brak . Podjazd mam krótki ale ostry i nie daje rady sam wyciągnąć przyczepy ręcznie .

Problemem jest to , że kółko się ślizga wystarczy , że popada i już buksuje na kostce. Żeby wyjechać to muszę usiąść na dyszlu i je dociążyć . Kółko było by świetne gdyby było pompowane albo duże pełne . Na trawie, czy przy nierównościach będzie buksować

• 0

Samo pompowane kółko robi dobra robotę. Wcześniej miałem zwykłe standardowe koło podporowe do łódki strasznie wgryzalo się w glebę i było bardzo ciężko manewrować, po wymianie na pompowane całkiem inny komfort przeprowadzania przyczepki z łódka. Niestety są one słabej jakości rozleciała się ta malutka felga-spawarka zrobiła robotę nawet nie podpaliło dędki jednak trzeba bardzo szybko chłodzić po spawaniu w wodzie