Skocz do zawartości
  • 0

Im lepszy sprzęt, to tym mniej ryb w wodach ?

cezorator

Pytanie

Przez te dziesięciolecia, które wędkuję zauważyłem bardzo wyraźną odwrotnie proporcjonalną zależność pomiędzy wzrostem technicznego poziomu sprzętu wędkarskiego, a ilością ryb w wodach. Jest to bardzo smutne zjawisko tym bardziej, że z roku na rok widoczna jest jego eskalacja. Coraz wymyślniejsze przynęty, urządzenia do lokalizacji ryb, sprzęt pozwalający na zamianę kunsztu wędkarskiego na wyrafinowane technologie niebawem może doprowadzić do jeszcze większego bezrybia, niż mamy teraz.

Przy tak galopującej technokratyzacji wędkarstwa już wyobrażam sobie w przyszłości urządzenia, które zlokalizują rybę, określą jej gatunek, stwierdzą czy żeruje czy nie, wybiorą stosowną przynętę, która sama znajdzie rybę i ją zahaczy. Och zapomniałbym podać, że przynęta ta będzie wyposażona w dozownik dawkujący rybie środek znieczulający i antystresowy, by zbytnio nie doznała szoku w trakcie holu. :D :D :D

Kijaszek, kręciołek i linka będą tak dobrane i skonstruowane, że wyeliminują lub znacząco ograniczą wszystkie ewentualne błędy wędkarza.

Ale czy człowiek posługujący się tym sprzętem i wyciągający ryby z wody zasłuży na miano wędkarza?????

Dlatego jak czytam o tych wszystkich nowościach (pudła rezonansowe, układy DC itp.) to sam nie wiem czy się cieszyć czy smucić, bo zdaję sobie sprawę z tego, że to kolejny gwóźdź do trumny naszych wód.

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zadalem ci proste, nieskomplikowane (chyba?) pytanie?

Kto to napisal? (bo po co zes to napisal to wiem). Ponadto w przeddzien Swiat...

Teraz sie tak latwo nie wykrecisz. Takie wyrywanie z kontekstu zdan z dokladaniem swojego komentarza to jest chamstwo ostatniego sortu.

Nie pasuje tu tez mi jakos Twoje ogolnikowe slowa, czegos mi w tym brakuje...

Gumo

• 0

Przypomnij sobie jak 20 lat temu wyglądały:

Loara, Sekwana, Tamiza, Ren.Ile w nich było wtedy ryb ?????

Bardzo cie prosze - wiem, ze to trudne - ale nie kompromituj sie.

Nie rozumiem bo 40-20 lat temu były to zatrute ściekami przemysłowymi i pozbawionymi ryb wodami. Ciekawe co jak nie rozwijający się przemysł je wykończył.

A co wykończyło jesiotry, łososie, trocie i wiele innych gatunków jak nie rozwój przemysłu i ekspansja człowieka.

A żeby nie szukać daleko to w ubiegłych wiekach skrócono bieg Odry chyba o ok 200 km. Zrobiono z niej kanał żeglowny.

Dlatego wydaje mi się, że zwiększenie uprzemysłowienia to zmniejszenie ilości ryb w wodzie.

• 0

Cezorator...ja tez nie rozumiem...wydaje się, ze pytanie było proste, ale dobrze, napisze łopatologicznie..

Czyli na pdst. Tego, co zostalo przeze mnie powiedziane w tym watku, przyznajesz?, ze:

1.Skopiowales fragmanty mojej wypowiedzi, zlosliwie wypaczajac jej sens.

2.Podpisales bezczelnie swoje wypociny moim nickiem.

3.Naiwnie liczac na to, ze post zostal wyciety i nie będzie można go odtworzyc, zaczales po staremu odstawiac role skrzywdzonej sierotki Marysi oraz jawnie klamac.

Gumo