psd27 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Postanowiłem wskrzsić starego quick'a zri z tylnym hamulcem. Kołowrotek leżał nieużywany przez kilka ładnych lat Po rozkręceniu hamulca okazało się, że tarcze, wykonane z materiału przypominającego plastik, kruszą się na tyle bardzo, że nie da się hamulca rozebrać na części. Pewnie to jest przyczyną skokowej pracy w czasie wysnuwania linki... Macie pomysł, gdzie takie tarcze (lub zamienniki) można nabyć? Zewnętrzna średnica to 15mm, wewnętrzna 9mm, grubość ~1mm. Poniżej parę zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Wydaje mi się że materiał z jakich zostały zrobione te tarcze to zwykły tekstolit. Myślę że możesz to załatwić na parę sposobów.Możesz kupić pręt/rurkę tekstolitowy o podobnych wymiarach i dać to tokarzowi żeby Ci obrobił. Tokarz obrobi to w chwilę. Będzie to Ciebie kosztowało grosze, a będziesz miał zapas tarcz na całe życie Tekstolit dostaniesz na allegro, a tokarza masz na grzybowskiej za hiltonem. To trochę kontrowersyjne ale...Czy przypadkiem uszczelki do kranów nie są podobnych wymiarów i nie są z podobnego materiału zrobione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 To trochę kontrowersyjne ale...Czy przypadkiem uszczelki do kranów nie są podobnych wymiarów i nie są z podobnego materiału zrobione ? Niedawno montowałem perlator i wydaje mi się, że uszczelki są z czegoś bardziej miękkiego, zatem szybko by się zużyły Pokombinuję z tekstolitem,bo rzeczywiście materiał wygląda podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Możesz również spróbować z poliamidem olejowanym albo teflonem. Może warto pojechać do castoramy tam jest multum różnym podkładek, uszczelek z różnych tworzyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Chyba się wybiorę, bo dodatkowo chcę zlikwidować luz na uchwycie korby, a to kolejne podkładki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Popatrz w sklepach wod-kan. są uszczelki do rur z kryngielitu-bodajże potoczna nazwa, z tego może coś by dopasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 19 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Jeszcze jedna rzecz przyszla mi do glowy - czy skokowa praca hamulca jest, jak zakladalem, spowodowana zuzytymi podkladkami, czy moze zuzyla sie sprezyna dociskajaca podkladki...? A moze i jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Skokowa wysnuwanie żyłki na dociśniętym hamulcu, to albo złe smarowanie, lub jego brak, albo stary, klejący się smar, albo rzeczywiście okładziny są tak zużyte, lub posiadające ubytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 (edytowane) Odkopię temat Czy ma ktoś z Was namiar na miejsce, w którym kupię materiał do wycięcia okładzin hamulcowych (filc)? EDIT: właśnie sobie przypomniałem, że kolega @cezcez7 wysłał mi namiary Edytowane 27 Stycznia 2021 przez Wojtek B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezcez7 Opublikowano 29 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Odkopię temat Czy ma ktoś z Was namiar na miejsce, w którym kupię materiał do wycięcia okładzin hamulcowych (filc)? EDIT: właśnie sobie przypomniałem, że kolega @cezcez7 wysłał mi namiary Tylko pamiętaj o różnych kolorach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi