Skocz do zawartości

Tarcze do hamulca

psd27

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem wskrzsić starego quick'a zri z tylnym hamulcem. Kołowrotek leżał nieużywany przez kilka ładnych lat :D

Po rozkręceniu hamulca okazało się, że tarcze, wykonane z materiału przypominającego plastik, kruszą się na tyle bardzo, że nie da się hamulca rozebrać na części. Pewnie to jest przyczyną skokowej pracy w czasie wysnuwania linki...

Macie pomysł, gdzie takie tarcze (lub zamienniki) można nabyć? Zewnętrzna średnica to 15mm, wewnętrzna 9mm, grubość ~1mm. Poniżej parę zdjęć.

post-4430-1348917908,7504_thumb.jpg

post-4430-1348917908,8585_thumb.jpg

post-4430-1348917909,1876_thumb.jpg

post-4430-1348917909,2953_thumb.jpg

Wydaje mi się że materiał z jakich zostały zrobione te tarcze to zwykły tekstolit. Myślę że możesz to załatwić na parę sposobów.

Możesz kupić pręt/rurkę tekstolitowy o podobnych wymiarach i dać to tokarzowi żeby Ci obrobił. Tokarz obrobi to w chwilę. Będzie to Ciebie kosztowało grosze, a będziesz miał zapas tarcz na całe życie :D Tekstolit dostaniesz na allegro, a tokarza masz na grzybowskiej za hiltonem.

To trochę kontrowersyjne ale...

Czy przypadkiem uszczelki do kranów nie są podobnych wymiarów i nie są z podobnego materiału zrobione ? :mellow:

To trochę kontrowersyjne ale...

Czy przypadkiem uszczelki do kranów nie są podobnych wymiarów i nie są z podobnego materiału zrobione ? :mellow:

:mellow:

Niedawno montowałem perlator i wydaje mi się, że uszczelki są z czegoś bardziej miękkiego, zatem szybko by się zużyły :D

Pokombinuję z tekstolitem,bo rzeczywiście materiał wygląda podobnie...

• 8 lat później...

Odkopię temat :)

Czy ma ktoś z Was namiar na miejsce, w którym kupię materiał do wycięcia okładzin hamulcowych (filc)? :)

EDIT: właśnie sobie przypomniałem, że kolega @cezcez7 wysłał mi namiary :)

Edytowane przez Wojtek B.