Skocz do zawartości

Solidniejsze usztywnienie dwóch połówek formy.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Wczoraj zrobiłem sobie połówkę formy do woblera. Niestety te stabilizatory są bardzo słabe, po części jest w nich powietrze, bardzo wyginają się.

Macie może patent na wykonanie lepszych stabilizatorów? Będę powoli robił drugą połówkę formy.

PS.

Wiem, że silikon powinien być niebieski, ale taki dostałem, więc z takiego będę na razie wykonywał formy.

post-75527-0-60078400-1655139186_thumb.jpg

post-75527-0-90262500-1655139195_thumb.jpg

post-75527-0-36857800-1655139230_thumb.jpg

post-75527-0-35387900-1655139243_thumb.jpg

Który silikon kupiłeś?

Na taką formę trzeba było wziąć ten twardszy MM940. A kolor to zależy od katalizatora, jest czerwony szybszy i niebieski wolniejszy.

A te stabilizatory to trzeba było zrobić grubsze i było by ok.

Co z tym teraz zrobić, to chyba nie wiem ????

Wziąłem silikon z poniższego linku: 

https://allegro.pl/oferta/silikon-formierski-do-form-profesjonalny-1-kg-7603628310?snapshot=MjAyMi0wNi0wN1QwODo1NTo1NC43ODVaO2J1eWVyOzgxZTA0NGRiMWYzZGE3Mjk4MmFjNzhlMDk5MTZmODgxZDk1YzVhM2FmOWFjOTRhZjZhOTVhMjY0YjQ4YjcyMjY%3D

Ma poniższe parametry:

twardość - 25 SHORE A
wydłużenie przy zerwaniu - 600%
temperatura pracy - 20°C - 23°C
wytrzymałość na rozrywanie - 3,8
lepkość (A+B): 19 000 mPas

proporcje mieszania: 100 : 3

czas życia: 30 - 40 min.

czas do rozformowania: 3 - 5 h

czas pełnego utwardzenia: <24 h

Uratujesz to, poświęcając jedną połówkę formy. A jeśli masz tylko to co na foto, to tym lepiej.

Zetnij rogi - a nie żałuj... I sprawa załatwiona.

Z tym, że ten silikon to nie bardzo na formę się nadaje. Bardziej na gumę do procy.

Co nie znaczy, że odlewów z żywicy w nim nie zrobisz. Zrobisz, ale z pianką mogą być kłopoty. Jeśli zamierzasz odlewy z pianki robić, to forma z żywicy epoksydowej...

Chciałbym właśnie robić odlewy z żywicy. Będę uczył się na epoksydzie, który akurat mam i nie mam co z nim zrobić, a jak nabiorę wprawy to kupię tą dedykowaną do woblerów.

@eRKa

Ściąłbyś rogi po skosie, tak, aby ta drugą połówkę formy, którą będę wylewał, wlała się w te ubytki, które powstaną na rogach?

Pomyślałem też o zalaniu tak jak jest i wetknięciu przez obie połówki wykałaczek (takich grubych), ale nie wiem, czy to dobry pomysł.

Co do samego silikonu, to nalałem grubszą warstwę (chyba) i dodatkowo z wystających drucików zrobiłem, pod silikonem, coś na kształt małego zbrojenia. Jest w miarę sztywny.

Chciałbym właśnie robić odlewy z żywicy. Będę uczył się na epoksydzie, który akurat mam i nie mam co z nim zrobić, a jak nabiorę wprawy to kupię tą dedykowaną do woblerów.

@eRKa

Ściąłbyś rogi po skosie, tak, aby ta drugą połówkę formy, którą będę wylewał, wlała się w te ubytki, które powstaną na rogach?

Pomyślałem też o zalaniu tak jak jest i wetknięciu przez obie połówki wykałaczek (takich grubych), ale nie wiem, czy to dobry pomysł.

Co do samego silikonu, to nalałem grubszą warstwę (chyba) i dodatkowo z wystających drucików zrobiłem, pod silikonem, coś na kształt małego zbrojenia. Jest w miarę sztywny.

Właśnie tak. Lekko po skosie i do podstawy. Miejsca masz dość.

Półkule fajnie stabilizują, ale trzeba je lekko ściąć, W przypadku jakiegoś rozdzielacza, zawsze w takich gniazdach coś zostaje...

Witam.

Wyszło jak na załączonych zdjęciach. Przy rozdzielaniu połówek miałem mały problem i musiałem użyć trochę siły, aby rozdzielić połówki. Cztery stabilizatory zostały. Forma w miarę dobrze przylega, ale dodatkowo będę musiał obie połówki dociskać deseczkami i ściskami stolarskimi. Teraz będę musiał spróbować zrobić stelaż. Ciekawy jestem co wyjdzie z zalewania żywicą. Każde zalewanie żywicą poprzedzę spryskaniem rozdzielaczem. 

Teraz czas na kolejny wobler. Następnym razem kołeczki stabilizujące zrobię grubsze i zrobię ich trochę mniej.

post-75527-0-37522400-1655450307_thumb.jpg

post-75527-0-98607500-1655450316_thumb.jpg

post-75527-0-56921100-1655450325_thumb.jpg

post-75527-0-92728100-1655450340_thumb.jpg

post-75527-0-27916700-1655450351_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...

@eRKa jaką żywicę epoksydową polecasz do form?

W zasadzie każda żywica będzie odpowiednia. Robiłem formy z Distalu, z Epidianu 5, Epidianu 52, I z tych nowych - nawet nie pamiętam nazwy. Używałem także specjalistycznej żywicy przeznaczonej na lico formy(ta część która bezpośrednio ma styk z odlewem). 

Wybieraj takie które mają małą lepkość.

Ma to znaczenie, jeśli robimy tzw. beton żywiczny - część żywicy zastępujemy wypełniaczem - ja używałem płukanego piasku, ale może być cokolwiek innego. Pył drzewny, pył metalowy, piasek, Lulki szklane... Przy większych formach - na kilkanaście gniazd - warto wzmocnić strukturę formy zatapiając w niej matę szklaną, - nawet kilka warstw.

• Like 1

Kolejne formy robiłem już z grubszymi "łącznikami" i jest ok.

Tej formy z powyższego zdjęcia też używam i woblery wychodzą ok. Będę jej też używał.

Teraz staram się ogarnąć stery i odpowiednie dociążenie.

Wobler z ww. formy średnio pracuje, ale mam nadzieję, że dodanie steru wspomoże jego pracę. Wobler z mniejszej formy (ok 3,5 cm) pracuje fajnie nawet bez steru. Ze sterem myślę, że tez będzie jeszcze lepiej.

W zasadzie każda żywica będzie odpowiednia. Robiłem formy z Distalu, z Epidianu 5, Epidianu 52, I z tych nowych - nawet nie pamiętam nazwy. Używałem także specjalistycznej żywicy przeznaczonej na lico formy(ta część która bezpośrednio ma styk z odlewem). 

Wybieraj takie które mają małą lepkość.

Ma to znaczenie, jeśli robimy tzw. beton żywiczny - część żywicy zastępujemy wypełniaczem - ja używałem płukanego piasku, ale może być cokolwiek innego. Pył drzewny, pył metalowy, piasek, Lulki szklane... Przy większych formach - na kilkanaście gniazd - warto wzmocnić strukturę formy zatapiając w niej matę szklaną, - nawet kilka warstw.

A Crystalline 940 będzie ok na formy?

Używasz jakiegoś rozdzielacza przy odlewach?

Edytowane przez elte

Powinna być ok. Tylko chyba za droga.

Przy odlewach używałem mydła potasowego - malarskiego. 

Po rozcieńczeniu do konsystencji kiślu(kisielu?) - pędzelkowałem gniazda formy. A jeśli podgrzałem do ok 40 50 stopni to wystarczyło formę zanurzyć i nadmiar spływał.

• Like 1