Skocz do zawartości

Pęknięcie przy przelotce

tekch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dzisiaj jak już pakowałem kij do samochodu zauważyłem pęknięcie przy przelotce przed szczytówką. Jak to wygląda - w załączniku. Nie zauważyłem tego w trakcie wędkowania, nie czułem żeby w trakcie zarzucania coś się stało. Omotka jak widać na zdjęciu jest cała. Kij jest na gwarancji i się zastanawiam, czy mogę to reklamować... 

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

post-75401-0-93006300-1655234108_thumb.jpg

post-75401-0-55989700-1655234116_thumb.jpg

Czasem, jak wymieniam złamane wklejki w fabrycznych wędkach to się dziwię, jak one się w ogóle trzymały, skoro często jedynym elementem trzymającym całość jest omotka, a sama wklejka z blankiem jest nijak spasowana. Jak widać, no właśnie nie zawsze się to trzyma.

• Like 2

Czasem, jak wymieniam złamane wklejki w fabrycznych wędkach to się dziwię, jak one się w ogóle trzymały, skoro często jedynym elementem trzymającym całość jest omotka, a sama wklejka z blankiem jest nijak spasowana. Jak widać, no właśnie nie zawsze się to trzyma.

A czy Twoim zdaneim jest to spowodowane zastosowaniem słabej jakości kleju czy nieodpowiednio dobraną średnicę wklejki?

A czy Twoim zdaneim jest to spowodowane zastosowaniem słabej jakości kleju czy nieodpowiednio dobraną średnicę wklejki?

Najczęściej wklejki są tak doszlifowane, żeby łatwo wchodziły w blank, a blank po prostu przycięty i nic a nic nierozfrezowany, żeby wklejka miała większą powierzchnię styku w miejscu klejenia. Jak Chińczyk da za mało kleju to siłą rzeczy się to luzuje i trzyma na samej omotce.

Najlepsza opcja to jest zintegrowanie wklejki z blankiem na etapie zwijania blanku. Na pewno tak miały pierwsze dwie serie Konger Champion Zander i w jeszcze jakichś seryjnych to widziałem, ale nie pamiętam.