maniutek1 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Witam.Koledzy, czy jest możliwość wymiany podkładek hamulcowych w starych FG? Mam dwie sztuki od nowości, poszanowane, bardzo je lubię tylko przeszkadza mi coraz mniejsza dokładność hamulców. Da się coś zdziałać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 17 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 Hej, co masz na myśli pisząc ,,mniejsza dokładność"?W tych kołowrotkach tarcze hamulcowe ( w dobrym stanie, miękkie, nie rozpadające się , smarowane) jak i ich miejsce osadzenia regularnie się wyciera do sucha, tarcze delikatnie smaruje np DG04 i nie ma jakichkolwiek z tym kłopotów.Siła hamowania jest, dozowalność również, kleszczenia jakiegokolwiek nie uświadczysz nigdy...Warunkiem jest wspomniany regularny serwis i dobra kondycja owych tarcz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 Chodzi o dość wyraźne, skokowe różnice w hamowaniu wraz z dokrecaniem/odkręcaniem pokrętła. Może jestem przeczulony bo to mój ostatni tak stary sprzęt a nowe kołowrotki mają nieporównywalnie lepszą, dokładniejszą regulację. Tarcze nacieralem oliwką, robiłem dobrze czy zaszkodziłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2022 Nadmiar oliwki mógł je posklejać, jeszcze jak nie były umyte wcześniej. Precyzja hamulca w starych Shimano była porównywalna do obecnych a już na pewno nie było mowy o skokach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 24 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2022 Wyjmij filce, umyj w benzynie dobrze je wygniatając, później daj smaru. Ja do okładzin z filcu preferuję DG01, myślę że 04 też od biedy ogarnie. Jeżeli pomoże to super, jeżeli nie to można kupić tarcze hamulcowe z carbonu i zrobić podmiankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi