compi Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2022 Cześć. Jestem trochę zaniepokojony ugięciem kila pod rolką. Mam wrażenie, że aż tak duże nie było. Może ktoś posiada ten model i mógłby zerknąć pod spód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maras5 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Przyczepa bez resorów to raz. Druga sprawa to pasy transportowe. Ja też kiedyś popełniałem błąd że pas przerzucałem nad łódką i spinałem z dwóch stron. Kil wprawdzie nie pękł ale coraz bardziej wchodził w łódkę a burty się rozszerzały. Tu łatwo za mocno dociągnąć.Teraz przypinam tylko z przodu do wciągarki i z tyłu za dwa ucha wystające z pawęży delikatniedo dołu, nigdy przez górę łódki prawie dookoła. W ten sposób nawet słaba łódką da radę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2022 (edytowane) ... już od dawna wiadomo , że rolki do tego rodzaju melaminy to wielkie nieporozumienie ... ... pod takie konstrukcje tylko płozy lub kombinacja płozy i dodatkowo rolki ... http://jerkbait.pl/topic/53490-przyczepa-pod%C5%82odziowa-rolki-p%C5%82ozy-czy-podpory/ Edytowane 18 Czerwca 2022 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2022 Mam zwykłego solara i tam nic się nie ugina a tu wygląda jakby po prostu się miała przełamać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2022 Mi to wyglada na już złamany kil????.A przecież na kilu powinien opierać się cały ciężar lódki na przyczepce podobno???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 compi Opublikowano 18 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zrzucę ją na trawę i obejrzę. Tutaj też widzę ugięcie. ????♂️ Przekonam się jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zrzucę ją na trawę i obejrzę. Tutaj też widzę ugięcie. ????♂️ Przekonam się jutro.Wg mnie za mała jest również ilość rolek kilowych i za krótka przyczepka… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2022 Brak resorów dobiło łódkę która jak widać jest zrobiona w wersji bardzo oszczędnej , bo to miejsce powinno być najmocniejsze a nie jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 compi Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Brak resorów dobiło łódkę która jak widać jest zrobiona w wersji bardzo oszczędnej , bo to miejsce powinno być najmocniejsze a nie jest Być może, jednak po prześledzeniu tematu z linku od Miramara o podporach, rolkach, resorach i osiach skrętnych można przyjąć, że dla lekkiej skorupy resory nic nie dają. One zaczynają pracować od tych 200kg, a tu mamy pewnie ze 100kg maks. Nawet 6konny Mercury podwieszony z tyłu nic nie zmienia. Poza tym na tyle mam pompowane kółka.Wg mnie za mała jest również ilość rolek kilowych i za krótka przyczepka… Mam dwie rolki plus dwa pompowane kółka. Przyczepka może wozić łódki o wiele dłuższe. Myślę że tu problemem może być jakość samej skorupy. Reszta jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Jakość skorupy na pewno , mam przyczepę na resorach i ciągnąc do domu pustą jechała jak przyklejona do asfaltu , a pociągnij swoją to zobaczysz jak ona podskakuje i dopiero zmienisz zdanie , piszę to z praktyki , a to wszystko przenosi się na łódkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Albo kil jest z papieru czyli budżetowy albo może pas transportowy był za mocno dociągnięty -IMO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Trzeba kombinować z ciśnieniem. Ja wożę lekki ponton na przyczepie od skutera. Żeby nie skakała w oponach 1.2 atmosfery. Przydało by się jeszcze mniej ale boję się żeby nie spadły. Podskakuje tylko na naprawdę dużych wyjebach a drogę do portu mam nieciekawa w tym 4 przejazdy kolejowe. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 compi Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Albo kil jest z papieru czyli budżetowy albo może pas transportowy był za mocno dociągnięty -IMO Pasy z tyłu tylko, dupa na pompowanych kółkach oparta po bokach plus tylna rolka. Prędzej tam bym się spodziewał czegoś niż na przedniej kilowej i dociągniętym knocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 compi Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Trzeba kombinować z ciśnieniem. Ja wożę lekki ponton na przyczepie od skutera. Żeby nie skakała w oponach 1.2 atmosfery. Przydało by się jeszcze mniej ale boję się żeby nie spadły. Podskakuje tylko na naprawdę dużych wyjebach a drogę do portu mam nieciekawa w tym 4 przejazdy kolejowe. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu TapatalkaTu się zgadza. Koła przyczepy napompowane na kamień to złe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 compi Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Już wszystko jasne. Niestety kil jest pęknięty. Co z tym teraz zrobić nie mam pojęcia. Uszczelnić i okuć całość? Tym bardziej, że w miejscu podarcia rolką tylną sytuacja też nie wygląda najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Już wszystko jasne. Niestety kil jest pęknięty. Co z tym teraz zrobić nie mam pojęcia. Uszczelnić i okuć całość? Tym bardziej, że w miejscu podarcia rolką tylną sytuacja też nie wygląda najlepiej.Jeśli kupiłeś wszystko nowe w zestawie z przyczepą w niedawnym czasie zawiózł bym to z powrotem do producenta, takie coś nie powinno mieć miejsca w żadnym przypadku - chyba że byś woził łajbę na jednej rolce i dowalił kilkoma pasami transportowymi . Chyba że przyczepę sam wybierałeś to rzeczywiście lipa, tak czy siak poszukałbym szkutnika lub rzucił temat do producenta tej łodzi czy idzie coś z tym zrobić... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 compi Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Jeśli kupiłeś wszystko nowe w zestawie z przyczepą w niedawnym czasie zawiózł bym to z powrotem do producenta, takie coś nie powinno mieć miejsca w żadnym przypadku - chyba że byś woził łajbę na jednej rolce i dowalił kilkoma pasami transportowymi . Chyba że przyczepę sam wybierałeś to rzeczywiście lipa, tak czy siak poszukałbym szkutnika lub rzucił temat do producenta tej łodzi czy idzie coś z tym zrobić...To już chyba kilkunastoletnia łódka. U mnie od lat czterech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 (edytowane) Witam,co prawda łajba jest inna ale u mnie wygląda to tak 3 rolkipod kilem,po rolce podporowej na stronę na końcu łódki i po podporze na stronę w okolicach środka łodzi. Edytowane 20 Czerwca 2022 przez perch22 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 (edytowane) U mnie 3 kilowe i 4 rolki podporowe boczne. Przebieg po drogach ok 2600 km, jak do tej pory jest OK. Edytowane 20 Czerwca 2022 przez GrzesM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Tą łajbą pływam 4-ty sezon,przejechałem jakieś 8 tys km i wszystko jest ok,przyczepę mam na osi od osobówki , sprężyny+amortyzatory. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Co innego jest jakaś dziura z boku od jakiegoś kołka łata i jest po sprawie , tu połamał się kręgosłup łódki , nawet po jakieś naprawie bałbym się płynąć szybko po falach z obawy że się złoży . Sporo ludzi ma piękne łódki ale przyczepa po taniości żeby na plecach nie nosić , a tu amortyzacja potrzebna bo laminat z czasem dostanie pajączki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 compi Opublikowano 20 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Co innego jest jakaś dziura z boku od jakiegoś kołka łata i jest po sprawie , tu połamał się kręgosłup łódki , nawet po jakieś naprawie bałbym się płynąć szybko po falach z obawy że się złoży . Sporo ludzi ma piękne łódki ale przyczepa po taniości żeby na plecach nie nosić , a tu amortyzacja potrzebna bo laminat z czasem dostanie pajączkiBo to cały zestaw właśnie po taniości, a łajba 100 kg nawet nie waży. Mam wrażenie że pokład jest bardziej sztywny niż burty. Kil będzie naprawiony i wzmocniony, a trzecią rolkę dorzucę tak czy inaczej. Wygląda na to, że z tym pęknięciem musiałem już pływać w ub. sezonie. Przed zimą sporą ilość wody spuściłem spomiędzy płaszcza. Oglądałem pokład i zachodziłem w głowę którędy woda tam się dostała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Ja bym jeszcze dołożył podpory po bokach, kant czyli przejście burty w dno jest mocniejszy dla tego sporo ludzi daje dłuższe belki po bokach, a kil proponował bym czymś dodatkowo wzmocnić ,jakiś kątownik plastikowy lub coś podobnego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 compi Opublikowano 20 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Będzie dobrze zrobione i dodatkowo okute alu lub nierdzewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 compi Opublikowano 21 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Przyczepa bez resorów to raz. Druga sprawa to pasy transportowe. Ja też kiedyś popełniałem błąd że pas przerzucałem nad łódką i spinałem z dwóch stron. Kil wprawdzie nie pękł ale coraz bardziej wchodził w łódkę a burty się rozszerzały. Tu łatwo za mocno dociągnąć.Teraz przypinam tylko z przodu do wciągarki i z tyłu za dwa ucha wystające z pawęży delikatniedo dołu, nigdy przez górę łódki prawie dookoła. W ten sposób nawet słaba łódką da radę.Spięta pasami była tylko tak jak piszesz, za dwa Ucha z tyłu.Nie ma co czarować. Przyczyna to licha ilość i jakość materiału pod kilem. To jest prifil prostokąta z 3 - 3,5cm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert.B Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Byś miał więcej rolek kilowych to nic by się nie stało. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
compi
Cześć. Jestem trochę zaniepokojony ugięciem kila pod rolką. Mam wrażenie, że aż tak duże nie było. Może ktoś posiada ten model i mógłby zerknąć pod spód?
33 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi