Skocz do zawartości
  • 0

Akumulatory Marina X-pro

bzman

Pytanie

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć,

Ciężko mi oceniać, bo użytkuję dopiero od maja tego roku. Mam 100ah, 26 kg, nie udało mi się jeszcze go rozładować podczas jednodniowej wyprawy z silnikiem 44 lbs i dużej drewnianej łodzi. Na plus wygodna rączka.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Cześć,

Ciężko mi oceniać, bo użytkuję dopiero od maja tego roku. Mam 100ah, 26 kg, nie udało mi się jeszcze go rozładować podczas jednodniowej wyprawy z silnikiem 44 lbs i dużej drewnianej łodzi. Na plus wygodna rączka.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Dziękuję. Kusi mnie 90Ah, jest o ok. 4 kg lżejsza od 100Ah. Brałem jeden i drugi do ręki i naprawdę jest odczuwalna różnica. Tylko, że kolega ma mi pożyczyć na wakacje Endurę C2 55 (bez maximizera) i zastanawiam się, czy ta 90 Ah da radę z Endurą 55 na 4-5 godzin na jeziorze. Oczywiście nie będzie to pływanie non stop, ale powiedzmy 30-40 minut na 5 biegu i drugie tyle na niższych, reszta łowienie na kotwicy lub w dryfie. Jezioro 170 ha, głęboka i dość wąska rynna, raczej duża fala jak na Siemianówce to tam nie powstanie;) 

• 0

To wiem, z tym 5 biegiem to trzeba z głową. Ale czy 90Ah da radę z Endurą 55? Teoria mówi, że pojemność akumulatora powinna być przynajmniej równa uciągowi w lbs x 2. Czyli do Twojej 55 teoretycznie powinien być aku 110Ah. A masz 100Ah i jakoś daje radę tak? Oczywiście, mam świadomość, że 90Ah to o 10% mniej zapasu, niż 100Ah, ale czy to nie jest tak, że silnik 55lbs będzie wysysał prąd szybciej z 90 niż 100? Przecież są też zwolennicy brania na pokład np. 2 x 75Ah, pytanie tylko czy taki tandem zapewni tyle samo zasobów co np. jedna 150Ah?