mav3rick Opublikowano 2 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 Po pierwsze zmień dietę.Na jaką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Dobry temat, zapominamy o profilaktyce i o tym, że mamy czasem na wyciągnięcie ręki wartościowe pod różnymi względami rośliny.Ostatnio przerabiałem na syrop kwiaty czarnego bzu. Poza ciekawym smakiem ma właściwości wzmacniające i przeciw wirusowe. Warto dzieciakom podawać w okresie jesienno-zimowym.Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Problemy z refluksem mam chyba od zawsze.Ustąpiły na kilka lat jak rzuciłem palenie. Niestety wróciły. Gaviscon mam w pracy, domu i samochodzie.Ostatnio doszedłem do wniosku, że moja waga osiągnęła już stan, w którym źle się czuję.Stwierdziłem, że trzeba coś z tym zrobić.Po pierwsze zrezygnowałem z pepsi i mocno ograniczyłem cukier. Jem mniejsze porcje, nie najadam się pod korek i nie podjadam między posiłkami. Jem mniej mięsa a więcej warzyw i nabiału. No i mniej alko w weekendyGavisconu nie brałem od 2 tygodni, a lekką zgagę miałem tydzień temu po imprezie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Wykluczyć z diety całkowicie gluten,co setną osoba choruje nieświadomie niestety na chorobę celiakia. Przetestujcie przez tydzień dwa , pamiętajcie że gluten czai się wszędzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Problemy z refluksem mam chyba od zawsze.Ustąpiły na kilka lat jak rzuciłem palenie. Niestety wróciły. Gaviscon mam w pracy, domu i samochodzie.Ostatnio doszedłem do wniosku, że moja waga osiągnęła już stan, w którym źle się czuję.Stwierdziłem, że trzeba coś z tym zrobić.Po pierwsze zrezygnowałem z pepsi i mocno ograniczyłem cukier. Jem mniejsze porcje, nie najadam się pod korek i nie podjadam między posiłkami. Jem mniej mięsa a więcej warzyw i nabiału. No i mniej alko w weekendyGavisconu nie brałem od 2 tygodni, a lekką zgagę miałem tydzień temu po imprezieCenny opis. Przerobiłem sam gdzieś koło 2018 r. Mniej mięsa, dużo warzyw, alkohol sporadycznie, brak slodzonego picia. Jakościowe jedzenie, mniejsze porcje. Od tego czasu problem ze zgaga mam tylko po mocnym zalaniu pały (wódka i słodkie napoje, powyżej butelki wina etc.) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2022 Wykluczyć z diety całkowicie gluten,co setną osoba choruje nieświadomie niestety na chorobę celiakia.Przetestujcie przez tydzień dwa , pamiętajcie że gluten czai się wszędzie.Pozdrawiam....oraz że jest całkowicie nieszkodliwy dla osób, które nie cierpią na tę rzadką chorobę.Sugerowałbym jednak, w razie uzasadnionych podejrzeń, przebadać się pod kątem celiakii, zamiast bezsensownie zubażać dietę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2022 Przez tydzień,dwa bez glutenu nic nikomu się nie stanie.Po prostu będzie jadł zdrowiej.Jeśli zgaga ustąpi,robić testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Warto zebrać owoce dzikiej róży. Są aktualnie w najlepszej fazie do tego. Dojrzałe, ale jeszcze nie miękkie. A o właściwościach więcej tutaj: https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/owoc-dzikiej-rozy-czerwona-bomba-witaminowa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 A co z nich robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 To chyba dobre źródło witaminy c o ile się nie mylę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Kwestia definicji "dobrego źródła", świeże owoce róży mogą zawierać dużo wit. C, która jest nietrwała, źle znosi obróbkę termiczną, łatwo się utlenia... Na surowo owoce raczej mało jadalne są, wszystkie obróbki, utrwalania będą powodowały duże straty. Do tego kwestia ile tych owoców trzeba zjeść i w jakiej postaci? Przy moich upodobaniach kulinarnych obawiam się, że więcej wit. C pobiorę w ziemniakach niż w owocach róży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Trzy owoce to dzienna dawka wit c. Trochę to żmudne, ale - na połóweczki, usuwam ziarna, i suszę. Owoce na surowo są jak najbardziej jadalne. Lekko kwaskowe, trochę twarde. Ważne, aby pozbyć się tych włosków przed spożyciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 A co z nich robisz?Ja robię nalewkę. Jak ktoś lubi ten smak-doskonałaTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 21 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 Nie oparłem się, musiałem nabyć. Nie jestem weganinem, indianinem (szkoda) ale miód mi dwa razy bardzo pomógł. Wrzucę foty do poczytania. Teraz nie mogę, bo w radio grają Nalepę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 21 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 O to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 21 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 O to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Apteka zamknięta? Zima to chyba najlepszy czas na zioła,zioło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welfron1 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Każdy jest dobry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi