Skocz do zawartości

Apteka na łące, czyli zielarstwo i ziołolecznictwo

sukingad

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry temat, zapominamy o profilaktyce i o tym, że mamy czasem na wyciągnięcie ręki wartościowe pod różnymi względami rośliny.

Ostatnio przerabiałem na syrop kwiaty czarnego bzu. Poza ciekawym smakiem ma właściwości wzmacniające i przeciw wirusowe. Warto dzieciakom podawać w okresie jesienno-zimowym.

Pozdrawiam

post-51351-0-15581500-1656867820_thumb.jpg

post-51351-0-26783600-1656867861_thumb.jpg

• Like 2

Problemy z refluksem mam chyba od zawsze.

Ustąpiły na kilka lat jak rzuciłem palenie. Niestety wróciły. Gaviscon mam w pracy, domu i samochodzie.

Ostatnio doszedłem do wniosku, że moja waga osiągnęła już stan, w którym źle się czuję.

Stwierdziłem, że trzeba coś z tym zrobić.

Po pierwsze zrezygnowałem z pepsi i mocno ograniczyłem cukier. Jem mniejsze porcje, nie najadam się pod korek i nie podjadam między posiłkami. Jem mniej mięsa a więcej warzyw i nabiału. No i mniej alko w weekendy

Gavisconu nie brałem od 2 tygodni, a lekką zgagę miałem tydzień temu po imprezie

• Like 1

Problemy z refluksem mam chyba od zawsze.

Ustąpiły na kilka lat jak rzuciłem palenie. Niestety wróciły. Gaviscon mam w pracy, domu i samochodzie.

Ostatnio doszedłem do wniosku, że moja waga osiągnęła już stan, w którym źle się czuję.

Stwierdziłem, że trzeba coś z tym zrobić.

Po pierwsze zrezygnowałem z pepsi i mocno ograniczyłem cukier. Jem mniejsze porcje, nie najadam się pod korek i nie podjadam między posiłkami. Jem mniej mięsa a więcej warzyw i nabiału. No i mniej alko w weekendy

Gavisconu nie brałem od 2 tygodni, a lekką zgagę miałem tydzień temu po imprezie

Cenny opis.

Przerobiłem sam gdzieś koło 2018 r.

Mniej mięsa, dużo warzyw, alkohol sporadycznie, brak slodzonego picia. Jakościowe jedzenie, mniejsze porcje.

Od tego czasu problem ze zgaga mam tylko po mocnym zalaniu pały (wódka i słodkie napoje, powyżej butelki wina etc.)

• Like 1

Wykluczyć z diety całkowicie gluten,co setną osoba choruje nieświadomie niestety na chorobę celiakia.

Przetestujcie przez tydzień dwa , pamiętajcie że gluten czai się wszędzie.

Pozdrawiam.

...oraz że jest całkowicie nieszkodliwy dla osób, które nie cierpią na tę rzadką chorobę.

Sugerowałbym jednak, w razie uzasadnionych podejrzeń, przebadać się pod kątem celiakii, zamiast bezsensownie zubażać dietę!

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Warto zebrać owoce dzikiej róży. Są aktualnie w najlepszej fazie do tego. Dojrzałe, ale jeszcze nie miękkie.

A o właściwościach więcej tutaj:

https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/owoc-dzikiej-rozy-czerwona-bomba-witaminowa/

Kwestia definicji "dobrego źródła", świeże owoce róży mogą zawierać dużo wit. C, która jest nietrwała, źle znosi obróbkę termiczną, łatwo się utlenia... Na surowo owoce raczej mało jadalne są, wszystkie obróbki, utrwalania będą powodowały duże straty. Do tego kwestia ile tych owoców trzeba zjeść i w jakiej postaci? Przy moich upodobaniach kulinarnych obawiam się, że więcej wit. C pobiorę w ziemniakach niż w owocach róży.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...