Skocz do zawartości

Bajkowa Wisła - foto

Rekomendowane odpowiedzi

@Gumo ja próbowałem z stałką.Bez sensu,telekonwerter x1.7 z Af.Światło 1.7x1.7, tracisz to co istotne w jasnej stałce czyli światło z zyskujesz tylko Af no i inny kąt patrzenia.Miałem wrażenie że zdjęcia były gorszej jakości.A z zoomem może być jeszcze gorzej pewnie. :D

Moze tez troche zalezec od tego jaki to obiektyw, no i telekonwerter raczej 1.4 (mniejsze straty).

Wszedlem na stronke, gdzie ptakami sie zajmuja (tu uwidaczniaja sie wszelkie niedociagniecia), nie widac pogorszenia...z tym ze kasa juz koszmarna, wykluczajaca robienie zdjec w ramach hobby...

Gumo

Remek, nawet mi w glowie nie postalo... B)

Byloby to tak ciemne jak jasna cholera <_<

Dobre tele to 15 - 30 (patrzac ekonomicznie)tys zł. Do tego nie warto podpinac mniej niz 7kpln a jeszzce nieraz wypada wsadzic w/w telekonwerter.

Mozliwe typy ida w kier. ~ sigmy 150-500 ze wszystkimi dobrodziejstwami tego rozwiazania...

Przy zalozeniu, ze nie bedzie zastosowan dla malych ogniskowych <_<

Gumo

Tyle, ze jak wieksze zdjecie to wiecej kombinacji z ostrzeniem - raczej nieodzowne przy odchudzniu coby sie w sieci zmiescilo...

Wiem - RAWiki <_<

Jak pomysle o siedzeniu nad tym to.... :wacko:

Mam nawet najnowsza wersje PS i jakos mi sie nie chce wgrac...chyba mam wrazenie, ze moje zdjecia ida w nieco innym kierunku :unsure:

Gumo

p.s.Male?...To jest dluzszy bok 700.

• 2 tygodnie później...

Gumo, jest jeszcze jedno dużo tańsze rozwiązanie. Jeśli nie chcesz wydawać albumów przyrodniczych to wydaje mi się że do amatorskich zdjęć spokojnie wystarczy. Widziałem jakiś zestaw Nikona luneta+aparat za niecałe 2000zł, choć nie wiem jakiej jest jakości. Z tego co się orientuję ta metoda cieszy się sporą popularnością u amatorów fotografii przyrodniczej, bo za stosunkowo niewielkie pieniądze można robić fajne zdjęcia.

http://www.swarovskioptik.pl/pl/digiscoping

wujek

Nie dawno pytałem znajomego który mocno siedzi w temacie, czy jakieś lunety do astrofotografii da się wykorzystać jako teleobiektyw i wychodzi na to że na przykład takie ustrojstwo:

http://wielkimarket.com.pl/opis/611263/teleskop-william-opti cs-megrez-88-doublet-fd.html

W stosunku do Canonowskich L-ek, poza brakiem możliwości zmiany przesłony, ma same zalety.

Ale przy 26000zł za najbliższy odpowiednik Canona można przymknąć oko na brak regulacji przesłony

http://www.williamoptics.com/wo_gal/catalog/index.php?cPath= 33_57

Zakladajac, ze raczej te zdjecia sa obrobione to rewelacji chyba nie ma. Warto zwlaszzca sie przyjrzec (po rozwinieciu) zdjeciom nie astrologicznym.

Jak by mi juz odbilo to chyba by ta Sigma 500mm byla..chociaz sie we mnie juz na widok tego plastiku w sigmach wszystko trzesie... <_<

Gumo

Ja tam niestety nie znalazłem żadnego zdjęcia które pokazywało by jak ten konkretny model działa na ziemi a jedno zdjęcie z innego modelu które jest w linku który podałeś jest zupełnie normalne.

Inna sprawa że na podstawie pojedynczego zdjęcia nie można oceniać szkła.

Jak powinny wygladac fotki na ogniskowych tego rzedu nie wiem (pomijajac obiektywy po ~30kpln)....byc moze cena tych lunet jest adekwatna do relacji jakosci...

Gdzie indziej widzialem opisy, z ktorych wynikalo, ze nalezy zrobic co najmniej kilka ujec zeby wybrac to dobre, ze tylko w najwiekszym sloncu sie robi, itd...

...po pobieznej analizie jakos wrocilem myslami do tej Sigmy, gdzie przynajmniej konwerter zbedny..a i statywu moze nie trzeba by bylo wbijac w ziemie bo troche lzejsze.

Gumo

Jak powinny wygladac fotki na ogniskowych tego rzedu nie wiem (pomijajac obiektywy po ~30kpln)....byc moze cena tych lunet jest adekwatna do relacji jakosci...

Gumo

Moim zdaniem cena większości topowych obiektywów Canona jest mocno przesadzona.

Za to jakość sprzętu astro musi być najwyższa, bo tam wady optyki wychodzą najszybciej.

Jeśli chodzi o problem ze światłem to w przypadku obiektywów lustrzanych rzeczywiście nie jest najlepiej

Ale światło 5.6 przy ogniskowej 500mm w dubletach optycznych to chyba nie najgorszy wynik. 3,4kg przy tych parametrach też nie urwie ręki.

Nie namawiam, ale myślę że jest to niezła opcja do rozważenia.