Skocz do zawartości

Bajkowa Wisła - foto

Rekomendowane odpowiedzi

cd:...gdy zniknęła mi z oczy, sprawdziłem czy jest więcej śladów na śniegu, po chwili znalazłem tego czego szukałem, na samym szczycie wału w naprawdę niedalekiej okolicy od trasy na niewydeptanym śniegu tropów było całe zatrzęśienie, a powód...jabłonka :D

Pozdrawiam

Kuba

post-800-1348914566,3097_thumb.jpg

post-800-1348914566,3436_thumb.jpg

Widziałem tą ekipę Kamińaskiego. Spotkałem ich przed promem w Połańcu gdzie zacumowali na nocleg dokładnie w miejscu gdzie wyciągam łódkę. Musiałem ją wydzierać na promie <_< Film bardzo dobry, natchną mnie aby kiedyś zrobić cykl plenerów wiślanych z wody powietrza i lądu.

A ja po oglądnięciu tych filmów czuje zawsze jakiś niedosyt,ostatnio oglądnąłem film Tabora - Podlaski Przełom Bugu,wcześniej Nadbużański Park Krajobrazowy .Szacunek za to, ze są takie filmy ,lecz dla mnie to co jest w tych filmach nakręcane to za mało, aby mnie zachwycić,oczarować.

Duża rzeka jaką znam, Warta, która przepływa niemal pod moim domem, choć nie jest wybetonowanym kanałem,

nijak ma się jednak do krajobrazów znad Wisły. Tym bardziej znad Bugu.

Odcinki bliższe źródeł Warty z pewnością są ciekawsze, ale to już nie jest duża rzeka.

Dzięki za film, ciekaw jestem wyników badań na temat oczyszczającej roli osadów rzecznych, których Wisła niesie ze sobą bardzo dużo.

Same badania są robione dla czystej wiedzy bo najważniejsze są analizy wody. Co z tego, że rzeka ma możliwości oczyszczania się z tego co człowiek do niej za przeproszeniem narobi, jak człowiek może bardzo dużo. Oby tylko po tym filmie jakiś palant decydent nie odstąpił od budowania oczyszczalni. Warto by też uświadomić autorowi, że ryby w Wiśle to raczej były, bo stwierdzenie, że to najbardziej rybna rzeka w Polsce brzmi komicznie. Jak nie wierzy to może przeprowadzić wywiad z jakimś starym wędkarzem – np. ze mną :mellow: Gwarantuję wywiad rzekę B) A co do filmu, zwłaszcza tego z Kamińskim, to uważam, że jest zrobiony z sercem. Dużo dobrych ujęć, dobry montaż i muzyka też bardzo trafiona. Szkoda, że to nie HD.

Nic nie zastąpi działalności ludzkiej, w ramach unieszkodliwiania działalności ludzkiej.. W uzasadnionych przypadkach.

Przecież od tylu czynników zależy degradacja zlewni, że żadne robaczki, czy bakterie nie mają szans.

Czasem mi się przyśnią miasta z rozdzielnospławną kanalizacją, gdzie 100% ścieków przechodzi przez oczyszczalnie, gdzie nie ma tajemniczych dopływów, które odpowiednie służby ignorują od lat.. gdzie rzeki płyną przez lasy, a nie przez pola uprawne oraz gdzie nie ma i nie będzie problemów z pobieraniem z gruntu wody do picia, której nie trzeba by uzdatniać na wszystkie możliwe sposoby.

Sporo mi się przyśniło i zjadanie tony nieczystości przez organizmy na warszawskim odcinku, nic tu nie wnosi, to prawda.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...