Skocz do zawartości

Bajkowa Wisła - foto

Rekomendowane odpowiedzi

A żeby nie było, ze OT, to sprzed kilku lat, z nadzieją, ze w tym roku tak samo będzie:

Taaaa.. - Argrabi ja też mam nadzieję, że w tym roku tak samo będzie. Do tej pory napędziłem sporo stracha szarpakowcom bo mój wózek podobny do autka PSR, nad Wisłą często jestem focąc ptice. Sp.....li kilka razy. Tyle, że to są dobrze zorganizowane bandy, kilka wozów, komórki, etc etc..U nas co prawda Połaniec dociepla i Wisełka ciężko zamarza ale wprowadzili zakaz spinningowania. Zawsze to coś.

Pozdrowienia

A żeby nie było, ze OT, to sprzed kilku lat, z nadzieją, ze w tym roku tak samo będzie:

Taaaa.. - Argrabi ja też mam nadzieję, że w tym roku tak samo będzie. Do tej pory napędziłem sporo stracha szarpakowcom bo mój wózek podobny do autka PSR, nad Wisłą często jestem focąc ptice. Sp.....li kilka razy. Tyle, że to są dobrze zorganizowane bandy, kilka wozów, komórki, etc etc..U nas co prawda Połaniec dociepla i Wisełka ciężko zamarza ale wprowadzili zakaz spinningowania. Zawsze to coś.

Pozdrowienia

Na Mazowszu na odcinku Wisły około 40 km (mecce szarpakowców) wprowadzono zakaz połowu na błystki podlodowe.. Może ta Wisła będzie bajkowa nie tylko na fotkach, ale i bajkowe rybki będą...

Darek65, to docieplanie” Połańca to spory awans dla elektrowni. Przed elektrownia i za nią płynie identyczna ilość lodu. Ciepełko idzie na ogrzewanie i do topienia siarki. Działa tylko tzw. wstępny podgrzew, czyli woda spuszczana do Wisły jest w 80% pobierana przez pompy. Ma to zapobiec zamarznięciu odcina 50 m. Działanie cieplej wody to ciekawy temat. Obserwuje to od początku istnienia elektrowni. Skutek dalekosiężny jest raczej fatalny. Potworne wyrybienie tego odcinaka. Zrozumiałem to dopiero jak ruszyłem jesienią 4 litery.

Pozdrowienia

zakaz spinningu ....... bez komentarza

Robert - nigdy nie byłem na kanale choć wiem, że jest mekką okolicznych grunciarzy chłodną porą roku. Oczywiście masz 100

% większe doświadczenie. Jeśli chodzi o zamarzanie to po prostu bywało tak, że pod Baranowem płynęła kra a już w Tarnobrzegu Wisła stała. Pewnie mylne wnioski ale zgadzamy się, że w naszych warunkach każde sztuczne zimowisko ryb to delikatnie mówiąc problem..

Szpiegu - zakaz spinningowania (przynajmniej na Wiśle) wydaje się po prostu niezbędny zimową porą. Chyba Marek Szymański coś o tym pisał w Wędkarskim Świecie. To po prostu ułatwia w naszych warunkach eliminację kłusownictwa. Przykre ale prawdziwe.

Pozdrowienia

Darek65, wszystko się zgadza, BYŁO. Ze zdjęć lotniczych kamerą termowizyjną różnicę w temperaturze wody było niegdyś widać jeszcze pod mostem w Nagnajowie. Kiedyś 17 grudnia mierzyłem temperaturę na wysokości ujścia Wisłoki po stronie elektrowni i było 17 stopni :D Teraz ciepło jest wykorzystywane i do Wisły trafia marne kilka % Niestety nie gaśnie zaintresowanie knałem. Bo on nadal dziala jak pułapaka na ryby. Dzień w dzień wędkarze organizują tam śmiertekny tor przeszkód.

Co zaś tyczy się zakazu spinningowania, to sprawa nie jest jednoznaczna. Zakaz działa w okolicach uczęszczanych. Tam gdzie nie pojawiają się wędkarze kłusole mają komfortowe używanie. Chodzę po sezonie z aparatem i widuję akcje kłusownicze w miejscach gdzie przez cały sezon nie widziałem ani jednej. Uważam, że zakaz przynosi więcej złego niż dobrego.