Skocz do zawartości

Bajkowa Wisła - foto

Rekomendowane odpowiedzi

Wujek - cieszy oko taki widok, młode bieliki nad Wisłą, znaczy jest przyszłość dla tych pięknych ptaków.

Moja Wisełka poniżej , kajak pchać czasem trzeba co sprawdziłem doświadczalnie :lol: i.. bywa za płytko dla grubszych bolków ale niech sobie taka zostanie.

post-250-1348914118,6657_thumb.jpg

Wujek - cieszy oko taki widok, młode bieliki nad Wisłą, znaczy jest przyszłość dla tych pięknych ptaków.

Obecna sytuacja bielika w Polsce jest bardzo zadowalająca, do tego stopnia że ptaki za bardzo nie mają się już gdzie gnieździć. U mnie nad Wisłą widok bielika to standard, przeważnie są to młode koczujące osobniki. W tym roku widziałem też stare ptaki więc przypuszczam że gdzieś już mają gniazda.

Tym razem widziałem przelatującego rybołowa, ten gatunek to w Polsce już rzadkość i prawdopodobnie to nie był nasz ptak.

post-161-1348914121,8335_thumb.jpg

post-161-1348914122,1209_thumb.jpg

Ginel - odcinek ten sam - pomiędzy ujściem Dunajca i Sanu - oczywiście są miejsca ciekawe wędkarsko jak widać z Twoich fotek i ekipy połanieckiej ;) .

Wujek - racja, rybołowy to niestety rarytas,ponoć tylko 70-80 par lęguje w RP. Być może Twoje okazy to przeloty jesienne. Zazdroszczę bielików, na mojej Wiśle ich nie ma.

Pozdrowienia

Darek65, opcykamu cały nasz odcinek Wisły :D Na Twojej fotce jest fragment poniżej zakrętu którego panoramę pokazałem. A co do grubych bolków i innych ryb to trudno się dziwi, że ich nie ma skoro po drugiej stronie jest Mekka kłusoli, czyli wieś Lipnik. Może kiedyś Wisła weźmie odwet i zmyje to g... z powierzchni ziemi :angry:

Darek65 następnym razem zrobię zdjęcie moich łowisk. Mam jeszcze większe plaże:)Gdzieniegdzie jest jakiś dołek.Ja wiem, że to ten sam odcinek, zobacz jednak na stan wody w Karsach. Całe 60-70cm :D

p.s Dostałem jakiś czas temu ukleje od RH i nie mam nawet gdzie ich przetestować:( Ja nie potrzebuje cudów, ale mam nadzieję, że podskoczy tak z 30cm.

Ginel, nie czekaj na cud tylko dolej te 30 cm, będzie szybciej i pewne Ja na razie nie narzekam bo jest niezły scenariusz na jesień. Mam niżówkę i podobno mają być nad ranem przymrozki. Kiedyś dałbym sobie coś uciąć, że za tydzień będzie ostra jazda. Ostatnio jednak coraz mniej pewny jestem czegokolwiek. Dziś o 4 rano pewien człowiek opowiadał mi, że u niego na przykosach bolków od groma i złowienie jakiegoś jest dziecinnie proste. Czyżby czekała mnie kolejna tułaczka za porządnym łowiskiem?

• 1 miesiąc temu...

@Robert

Kurde byłeś na Żuławach i żeś do kolegi nie wstąpił :):D - fota przypomina mi jak za młodu śigałem z bambusem nad jeden z żuławskich rowków melioracyjnych.

Z tego miejsca do Wisły jest co prawda ze 30 km, ale Twój pstryk spowodował, że pobawiłem sie suwaczkami :D i oto moje smutne miejsce na Żuławach.

http://zanderix.epwik.com.pl/tmp/portel.jpg

PZDR

Zanderix

@Remek

Oj przeżyłem jeszcze kilka takich apocalips (lub solarek jak powiedziała kiedyś moja kooleżanka) :mellow: :mellow: :mellow: :mellow:

http://zanderix.epwik.com.pl/tmp/zulawy_solarka.jpg

http://zanderix.epwik.com.pl/tmp/zulawy_solarka1.jpg

Ale dobra skończę już, bo to wątek o Wiśle a nie o moich przesterowanych fotach.

PZDR

Zanderix