Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

W niedzielę widziałem na tej wysepce gościa machającego muszką. Sam na wyspę się nie ładowałem, robiłem rekonesans z bocznym troczkiem - mój pierwszy wypad nad Wisłę, i muszę powiedzieć, że jestem poprostu zachwycony tym odcinkiem. Poezja poprostu. A i 5 min po rozłożeniu wędki miałem kontrolę - kolejne pozytywne zaskoczenie.

Pomysł to już był dwa lata temu, gdy ruszyły buldożery, piły motorowe i kopary. Też ze strachem w oczach na to patrzyłem, uspokoili mnie jednak karczujący, pokazując dokąd mogą dojść za kasę, którą wzięli. Faktycznie tam gdzie pokazali, tam skończyli ciąć, nie ma kasy, nie ma działań.

Z tego co mówili nie zanosi się na razie na to by pomysł pociągnąć dalej, efekt ich pracy, który miał być terenami zielonymi, łąkami ze ścieżkami i inne durne komedie, potrzebne Wiśle jak kotu sweterek, zdążyły już pięknie porosnąć chaszczami, wierzbą i wszelkim zielonym dobrem, które daje cień zwierzynie i wędkarzowi, a drecha w krótkich rajtkach i piwkiem w puszce skutecznie zniechęca.

HGW wywaliła kolejne pieniądze w błoto, dosłownie, bo to ono użyźniło niedoszłe polany po pierwszym, rzecznym przyborze. 

Oby nie wpadli na pomysł żeby i drugi brzeg tak wypięknić.

Szkoda żeby ostatnia dzika rzeka, przepływająca przez europejska stolicę, zamieniła się w betonowy kanał.

Prawy brzeg ma zostać "dziki". Były kiedyś plany na zagospodarowanie prawego brzegu, ale.... . Plany się zmieniły i dobrze. 

Dziki to on był ,łowie tutaj od ponad 20 lat,a wycinka bedzie co jakis czas co by podobno kra łatwiej spływała i zostaje goła ziemia

Do Wisły mam 10 minut  przez park , a od trzech lat jadę 30-100 km żeby odpocząć od ....... 

Łowiłem głownie nocą i 10-15 lat temu spotykałem te same twarze a od 5-6 lat tragedia, listopad 19-20 a na główce 15 osób bo ktoś złowiłtu panie sandacza 3-4 kg :lol:

Szymański , Jagiełło a i Sierputowski z muchówka się pojawiał. 

Ryby było dużo , bardzo dużo teraz zostało co kot napłakał

Na prawym brzegu połowiłem największe ryby w swoim życiu , sandacz 98 ( 60 tylko denerwowały) kilka 80-tek , klenie z piatką z przodu ,jazie także z piątka z przodu

Sumka nigdy nie trafiłem , ale były ;) , Szczupaki ja nie trafiłem setki kilka 80-90 ale podbierałem 120

A teraz tylko w  marcu- kwietniu słychać jak skłusują :angry:  na porcie  jakąś piękną samiczkę sandacza :wub:

A  okonie :( zostały bocznym trokiem zmasakrowane

I tyle bo aż płakać się chce 

• Like 3

Jacek a już nie wspomnę o tych pięknych basenach przelewowych od portu suma aż po główkę L przy Kaśce jak tylko woda opadła to ryb było na potęgę a teraz zrównane z ziemią. A ostatnio widziałem ze na yacht klubie robią rewitalizację portu.To były piękne czasy.

Edytowane przez chincza

Jacek a już nie wspomnę o tych pięknych basenach przelewowych od portu suma aż po główkę L przy Kaśce jak tylko woda opadła to ryb było na potęgę a teraz zrównane z ziemią. A ostatnio widziałem ze na yacht klubie robią rewitalizację portu.To były piękne czasy.

Ojojoj młodzi nie wiedzą a starzy powoli wymierają  CI OD KTÓRYCH UCZYŁEM  SIE ŁOWIENIA !!!!!

Apropos tego jakże Europejskiego bulwaru.

Co zrobią jak przyjdzie kolejna ok 7m fala powodziowa?? :rolleyes:

Dobre pytanie :)

W niedzielę rozpocząłem sezon, oczywiście na zero. Bardziej pospacerowałem niż łowiłem. Niestety pogoda nie dopisała a i humor niespecjalny po tym jak zobaczyłem dwóch gości czeszących wodę sporymi gumami. Chyba w tym miejscu wyczaili jakieś klenie giganty. Niestety to mazowsze nie ciechanów (do którego od tego roku należę) i zakazu spinningowania dużymi przynętami przed majem nie ma.

Od gdańskiego jest fajny odcinek. Mają coś tam robić w tym roku. Czytałem, że będą ten cypel odcinać (rozbierać dojścia do niego). Te wysepki za korytem bocznym też mają poznikać a na samej wysepce ma powstać coś ala rezerwat dla ptaszków :). Ciekawe jakie to będzie miało odzwierciedlenie dla przyszłości tego miejsca. Rządnych wiedzy odsyłam do opisu projektów na Stołecznym odcinku Królowej. http://www.wislawarszawska.pl/wisla-O_PROJEKCIE-inwestycje_projektowe

Ojojoj młodzi nie wiedzą a starzy powoli wymierają  CI OD KTÓRYCH UCZYŁEM  SIE ŁOWIENIA !!!!!

A i zapomniałem dodać o głębokiej zatoce emerytów na 7m przy wpływie i dawnej przerywanej główce jak na wiosnę woda opadła opadła tak że dało się wejść to kluski po 50cm to norma, oj sentyment mam do tych miejsc, najpiękniejsze chwile młodości z wędką nad wisłą.

• Like 1

Powinni zostawić tą wyspę za Gdańskim tak jak była.Wisła meandrowała i wyrzezbiła sobie miedzy drzewostanem piekne korytka gdzie wszelakie latające i nie tylko zwierzątka miały spokój bo dostęp był mocno ograniczony.Teraz będą cudowac..za Nasze pieniądze <_<

widzę, że coraz lepiej się dzieje. chcą zrobić lepszy dostęp do wisły dla warszawiaków?

Niech może się najpierw przejdą po tych miejscach gdzie jest już dobry dostęp. co zobaczą?

wszyscy wiemy. Jedno wielkie wysypisko śmieci. gratuluję pomysłu.

Edytowane przez sajdol1