Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

....ja dzisiaj trochę zaspałem, miałem być nad wodą o 6ej, a byłem 8:50....odwiedziłem wspomnianą wcześniej opaskę poniżej Warszawy....niestety jak na to miejsce woda za niska o około 25cm, co akurat w przypadku tej miejscówki ma kolosalne znaczenie...puknięć drobnych kleników mnóstwo, nie mniej to miejscówka zdecydowanie bardziej pod jazia i jednego udało się przechytrzyć - 43cm. Szczegóły w wątku jaziowym.

Dodatkowo na brzegu zameldował się jeden okonek i jeden klenik. Bolenia przez 2h nie zaobserwowałem :ph34r:

Pozdrawiam,

malcz

Tak tak dziękujemy milupie :) Może napisze też co pod śląsko słychać ;)

Tak na marginesie to mam pytanko. Czy znaleźli by się może chętni żeby się zorganizować i posprzątać trochę Wisłę?

Wiem, że to trochę walka z wiatrakami ale zawsze coś.

Dawno nie byłem pod Ślązakiem ;)

Dziś 4h. Po lewej delikatnie na klenika = zero. Potem ulewa, zmiana strony. Grubo na bolka = zero :( Kilka spławów było widać, ale brań czy skubnięć żadnych. Trzeba zmienić taktykę.

Ja trochę krócej 2h. Efekt dokładnie ten sam. Prawa strona wysokość Saskiej Kępy. Ryb nie zaobserwowano. Napotkani wędkarze na zero.

W taką pogodę :o toście twardziele , albo szaleńcy :D .

Ja dzisiaj odpuściłem , może jutro spróbuję za bolkiem.

Wczoraj obrabiałem królową na wysokości Łomianek i Młocin z pychówki. Na moich bankówkach ZERO !!! Pływałem za klenio- jaziem, wieczorem za bolkiem też na zero. Nawet spławów nie było. Tylko na muchę parę wyjść w jednym miejscu i chwila holu i spięta ryba. Za to nieprawdopodobna ilość syfu płynęła , waliło jak za dawnych lat z kolektora. Co się dzieje !? 

Tak słabego roku na Wiśle jeszcze nie miałem,totalna lipa. I z kim nie rozmawiam ma podobne efekty.  :wacko:

Spokojnie dużo czasu jeszcze pozostało do końca sezonu. U mnie poza paroma wyjątkami wyniki zaczynają się w połowie maja (podkreślam zaczynają) a to już będzie 15 rok gdzie uganiam się za klenio-jaziami- boleniami. Głowa do góry i wytrwałości!

Masz rację @chulo, wytrwałość to duża część sukcesu. Obserwacja zachowania mieszkańców naszej rzeki i wyciąganie wniosków też wpływają na ten sukces. A jeśli połączyć to z wiarą w konkretną przynętę, którą wytypujemy na podstawie tych obserwacji, to ....

... dziś 2,5h po lewej stronie "na lekko", ale tylko jednym woblerkiem i dwa sukcesy. Mały boluś ok.40cm i jasiek ok.35cm, wynik nie powala, ale po ostatnim bezrybiu jestem "happy". No i wiem, gdzie te jaśki "stoją" (jak na razie).

Jutro powinno być jeszcze lepiej, bo pogoda letnia w zapowiedziach.

Ja dziś poległem :(  . W miejscu gdzie ostatnio połowiłem, zero jakiejkolwiek aktywności boleni. Wisła strasznie brudna , płynie dużo śmieci.Jednak jest i pozytyw.O zmroku na płytkiej rafie widziałem bardzo intensywne żerowanie boleni. Żerowało co najmniej kilkanaście sztuk .Większość to średniaki , ale wśród nich były i sztuki warte poświęcenia imwięcej czasu. Niestety do piątku tyram , dlatego bolki muszą poczekać.

Po tym co widziałem na rafie wrócił optymizm.

Będę czekał na wieści z waszej strony . Życzę "Połamania" :) .

Edytowane przez pisarz
  • Like 2

Dziś po lewej stronie. Łącznie trzy Jaśki wyholowane :) Największy 43 cm. Jeszcze dwa spięcia, dwa mocne brania, ale nie zacięte i kilka skubnięć :) Taktyka "na lekko" ale z mocną żyłką, która uratowałam mi łownego woblerka, a rafa cały czas upomina się o przynęty :)

post-55187-0-65633900-1431461470_thumb.jpg

Widać, że po przejściach "tarłowych" chyba.

post-55187-0-37390800-1431461506_thumb.jpg

Woblerek 3,5cm ok. 4g

Edytowane przez Skorio
  • Like 9

Dziś po lewej stronie. Łącznie trzy Jaśki wyholowane :) Największy 43 cm. Jeszcze dwa spięcia, dwa mocne brania, ale nie zacięte i kilka skubnięć :) Taktyka "na lekko" ale z mocną żyłką, która uratowałam mi łownego woblerka, a rafa cały czas upomina się o przynęty :)

attachicon.gifJasiek_43.jpg

Widać, że po przejściach "tarłowych" chyba.

attachicon.gifKC_lure_jasiek.jpg

Woblerek 3,5cm ok. 4g

Na moje oko wydra skubnęła tego jaśka ;) Edytowane przez spinnerman