popper Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Z głodu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Wszędzie jest podobnie. Na lubelskiej Wiśle od kilku lat nie ma dużych kleni, jazi w zasadzie nie było prawie nigdy. Teraz zaczyna brakować boleni. Jeszcze kilka lat temu brałem nad wode kolege, który nie miał pojęcia o łowieniu bolków i po kilku radach jak rzucić i gdzie wyjmował fajnego bolka. Teraz ja sam często stawając na głowie nie moge złowić jednego bolenia na wypad. Nie widać nawet uklei przy opaskach jest pusto, na przelewach też, woda wydaje się martwa. Trudno uwierzyć, że te ryby zostały zjedzone, to dość nie konsumpcyjne ryby jak mniemam, także powód musi leżeć w czymś innym. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Polak to bardzo cwana istota i nawet z niekonsumpcyjnej ryby zrobi kulinarne mistrzostwo cytuje "kotlety bardzo dobre są z Bolenia"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Kormorany to jeden z powodów, ale chyba nie jedyny. Kiełbie zniknęły wcześniej niż się pojawiły kormorany w dużych ilościach. Może do wody idzie jednak jakiś syf który zaburza jakiś cykl życiowy u ryb? Kiedyś słyszałem że hormony w antykoncepcji mogą być powodem zaburzeń w rozmnażaniu się ryb. Są wydalane z moczem kobiet, resztę można sobie dopowiedzieć Może to być też jedna z przyczyn, a kto wie czy jakieś gorsze gówno nie idzie do wody. Słyszałem że nieoczyszczone ścieki szły ze szpitala zakaźnego.Gdyby chodziło o kormorany lub bobry , pewnie było by larum na cały świat , ale głupie ryby kogo to obchodzi? A tak ..... oprócz nas , ale nami też się nikt nie przejmuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Faktycznie dziwne to wszystko. Porównajmy to sobie. Lata 90te konta stan obecny więc 15 lat różnicy minimum. Jakie czynniki mogą wpływać na obecny fatalny stan rybostanu Wisły w okolicach Warszawy kontra rybostan lat 90tych który był ostatnią dekadą gdzie naprawdę ludzie łowili duże ryby bez większego wysiłku: - czystość wody (rzekomo wg wszystkich statystyk dużo lepsza obecnie niż kiedyś)- kłusownictwo (wg mojej opinii również się zmniejsza choć mogę się mylić, może są lepsze techniki)- rybactwo (tu także sytuacja chyba ulega poprawie, liczba rybaków kiedyś a dziś mniejsza)- presja wędkarska (tu niebo a ziemia, ilość wędkarzy przybyła lawinowo)- mięsiarstwo (i wtedy i dziś ludzie brali rybę do domu choć patrz punkt wyżej liczba biorących przybyła)- techinka wędkarska i przynęty (tu przekonywać nie trzeba nikogo)- PZW (tu ciężko wyrokować ale sądze, że zarybienia są w większości fikcją na papierze w stosunku do tego co faktycznie idzie do wody, nie wiem jak było kiedyś)- rozrost miasta (kiedyś brzeg był bardziej dziki, dziś szerząca się komercja, zwiększony hałas, ryba się wynosi poza miasto)- Kormoran (moim zdaniem kiedyś dużo rzadziej widywany, mówię o swoim doświadczeniu)- regulacja dopływów (tu jest problem, liczba budowli hydrotechnicznych (stopnie wodne, MEW-y i prac niszczących tarliska przybyło i przybywa)- powodzie (przypominam, że największa miała miejsce w 1997 roku więc chyba aż takiego wpływu nie ma) + pewnie kilka jeszcze o których zapomniałem. Czyżby tylko większa presja wędkarska z zabieraniem ryby na czele i regulacje rzek spowodowały taki efekt? Tak jak ktoś pisał gdzie są Kiełbie i Jazgarze występujące kiedyś w Wiśle masowo? Teraz idzie Ukleja na tapetę. Nie jestem ichtiologiem ani nie siedzę głęboko w tym temacie ale może ma ktoś wiedzę dlaczego mimo wskaźników sugerujących poprawę idzie ciągle ku gorszemu? Edytowane 14 Czerwca 2015 przez luk_80 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Polak to bardzo cwana istota i nawet z niekonsumpcyjnej ryby zrobi kulinarne mistrzostwo cytuje "kotlety bardzo dobre są z Bolenia"... Klenie i jazie żrą, ale uklei nie widziałem na Wiśle żeby je ktoś łowił, a nie ma, więc problem nie tkwi w mięsiarzach choć oni dokładają swoje bo eliminują często ostatnie duże ryby. Co będzie jak za kilka lat tych dużych już nie będzie, a następne nie będą miały z czego wyrosnąć? Woda w Wiśle jest podobno coraz "czystsza", budowane są oczyszczalnie, zamknięte zostały kopalnie i zakłady chemiczne które truły wodę na potęgę, więc teoretycznie ryb powinno być w bród, a jest odwrotnie. Kiedyś w syfie roiło się od nich, a teraz niby czysta a powoli umiera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Przypomniał mi się jeszcze jeden czynnik. W Wiśle jest masa babki i to różnych gatunków, nie wiem czy w dawnych czasach też występowała ona w takiej ilości. Z tego co wiem zawleczona sieje spustoszenie wśród rodzimych gatunków wyżerając ikrę i narybek. Na wędkę łowi się je rzadko bo przeważnie są za małe, jedynie większe gatunki są łowione. Pisząc o masie dokładnie to mam na myśli, łowiłem kiedyś narybek do akwarium i za pomocą zwykłego sitka akwarystycznego łapałem kilka sztuk za jednym zaciągiem. Możliwe że jak trą się jakieś ryby cała ikra jest zżerana przez to dziadostwo i stąd taka mała ilość narybku. Gdzie są ichtiolodzy którzy powinni zajmować się takimi tematami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Odnośnie Babki to złowiłem w tym roku na robaczka z gruntu na wysokości mostu Siekierkowskiego:) Szkaradztwo straszliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiek170476 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Obstawiam że to ultralightowcy dobrali sie do uklejek;-) Ale coś w tym musi być. Tydzień temu podczas rodzinnego wypoczynku nad ZZ zabrałem syna nad wodę w celu pobawienia się z drobnicą. Sypnąłem zanętą i dupa, nawet jednego brania.Wracając do Wisły. Był ktoś ostatnio na główkach w okolicach Zawad?Jeżdżę tam regularnie, wczoraj z rana Boluś ok 40 cm, a tak bez szału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Znam miejsce na warszawskiej Wiśle , gdzie co roku odbywa się tarło leszcza i krąpia. Goniąc za boleniami lubię tam przystanąć i poobserwować ten akt miłości .Niestety co roku po 3-4 dniach w tym miejscu można przejść suchą stopą , co za tym idzie całą ikrę szlag trafia.Kilka dni temu miałem rozmowę z ludźmi pracującymi przy projekcie przywracania łąk zlewowych na Warszawskiej Wiśle. Dowiedziałem się że byłe rozmowy z RZGW , żeby utrzymywać dłużej na Wiśle stany wód średnich i wysokich, co miało być pomocne w realizacji projektu. Odpowiedź RZGW była negatywna , a uzasadnieniem zły stan zapory we Włocławku. Myślę, że problem nieudanego tarła dotyczy wielu gatunków wiślanych ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako150 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Przypomniał mi się jeszcze jeden czynnik. W Wiśle jest masa babki i to różnych gatunków, nie wiem czy w dawnych czasach też występowała ona w takiej ilości. Z tego co wiem zawleczona sieje spustoszenie wśród rodzimych gatunków wyżerając ikrę i narybek. Na wędkę łowi się je rzadko bo przeważnie są za małe, jedynie większe gatunki są łowione. Pisząc o masie dokładnie to mam na myśli, łowiłem kiedyś narybek do akwarium i za pomocą zwykłego sitka akwarystycznego łapałem kilka sztuk za jednym zaciągiem. Możliwe że jak trą się jakieś ryby cała ikra jest zżerana przez to dziadostwo i stąd taka mała ilość narybku. Gdzie są ichtiolodzy którzy powinni zajmować się takimi tematami?Ichtiolodzy, ekolodzy i inni zieloni zajmą się tym jak wyczują możliwość zarobienia dobrych pieniędzy na tym temacie. Tak to mają w nosie tą całą przyrodę. Niestety o złym stanie zapory we Włocłwaku wielokrotnie miałem opowiadane przez specjalistów na studiach. RZGW mówi prawdę . Edytowane 14 Czerwca 2015 przez Mr.Happy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Wydaje mi się że wraz z poprawa czystości wody zwiększyła się konsumpcja ryb z niej pochodzących. Pamiętam jak w latach 90 niektórzy znajomi wędkarze wypuszczali ryby tylko i wyłącznie z obawy przed zatruciem się ich mięsem. Oczywiście te mniejsze sztuki zabierali dla kota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Dwa z wymienionych powodów trafiają do mnie. Zwiększenie się ilości inwazyjnych obcych gatunków w Wiśle i drugie chyba najbardziej trafne czyli nieudane tarło wielu gatunków ryb z powodu długich i rekordowych niżówek. Chciałbym przeczytać badania ichtiologów na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 To samo jest na Wiśle radomskiej. Ja ten spadek pogłowia ryb zauważyłem bardzo od roku 2010, gdzie lato było powodziowe. Od tamtej pory, coraz gorzej. Brak bijących boleni po opaskach, brak ryb w warkoczach, bełtach zapływowych, brak kleni na przelewach/napływach, brak dużych stad leszczy. Jest coraz gorzej. Mój odcinek to odcinek dość dziki, nie przepływający przez żadne większe mieściny ( same wioski). Jeżdżę na całej długości wody okręgowej - od ujścia Pilicy do Wieprza, jak również na Wiśle lubelskiej - od Wieprza w górę. Informacje od znajomych odwiedzających podobne miejsca są identyczne. Trafiają się pojedyncze ryby i ogólna martwica na wodzie. Jesienią jeszcze coś można trafić, jak się dobrze wytypuje potencjalne miejsce stołówki, ale też łatwo nie ma. Umiejętności urosły, dostęp do miejscówek też jest łatwiejszy - a efekty strasznie mizerne. Ogólnie - tragedia. Odnoście kiełbi - to samo. I jeszcze sprawa kormoranów. Ja to widzę zupełnie inaczej. Jakby nie patrzeć, to jest zwierze, które aby utrzymać przy życiu stado, młode musi poruszać się za pokarmem. Jeżeli kiedyś ogólnie więcej ryb było w wodzie, na większym obszarze, tak i kormorany były znacznie rozproszone. Teraz ich skupiska zbijają się w większe stada i stąd wrażenie, że kormoranów mnóstwo. Powód jest zapewne inny - pytanie tylko jaki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Tymon, masz rację z tą powodzią, ja już o tym pisałem że po dużej wodzie w 2010 wyraźnie nastąpił spadek pogłowia bolenia. Dodatkowo powódź wypłaszczyła Wisłę, u mnie porozwalało dużo dobrych miejsc gdzie regularnie łowiłem bolenie, teraz nie ma tam czego szukać, a często były to jedyne miejsca które grupowały ryby. Trzeba mieć nadzieję że to tylko powódź bo jeśli tak to ryba się pomału będzie odradzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Nawiązując do tematu "martwoty" na wodzie....to dzisiaj byłem 2h w godzinach 20-22 powyżej Warszawy, a przed Gassami....na dzikich burtach....zalane trawy...darń...oczkująca drobnica(tak była ukleja przy brezgu!!!!) i nie widziałem ŻADNEGO ataku drapieżnika....to jest po prostu nie bywałe, że nic tej drobnicy nie ganiało...czerwcowy spokojny wieczór.... ....Jeśli chodzi o wynik wędkarski to uwziął się na mnie ślepy boleń i najpierw zrobił kocioł pod nogami nie trafiając w hermesa(nie wiem jakim cudem się nie zapiął, bo wszystko widziałem jak na dłoni - a ryby na kiju nie poczułem), a jak szybko rzuciłem spod siebie i poprowadziłem wobka na niego jak zawinął uderzył jeszcze raz - tym razem wybijając wobka pod powierzchnię aż "zasmużył" ponownie się nie zapinając.....CYRK...więcej kontaktów nie było... Pozdrawiam,malcz Edytowane 14 Czerwca 2015 przez malcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Niestety o złym stanie zapory we Włocłwaku wielokrotnie miałem opowiadane przez specjalistów na studiach. RZGW mówi prawdę .Włocławek to duży problem odsuwany w czasie. Każdy rok pogłębia ten problem , a mądrego rozwiązania brak.http://www.ekologia.pl/srodowisko/ochrona-srodowiska/krotka-historia-pewnej-tamy,9900.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prabart Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Niedzielny późnowieczorny spacer po warszawskiej Wiśle bez widocznego żerowania drapieżnych...Kilka chlupnięć ok północy; liczyłem na jakiegoś sandała ale nic z tego, wąsy sie kręcą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Korzystając z minuty czasu. Trzeba by "wywołać do tablicy" chłopaków z nad Odry( bo zdaje się łowią, aż hamulce w kołowrotkach jęczą.....) i zapytać jak jest u nich z pogłowiem wszelakiej drobnicy. Będąc w sobotę widziałem wylęg uklei,jedno stadko dosłownie do 50szt, kiedyś,jeszcze nie tak dawno temu, były tego całe ławice...... Poza tym charakter warszawskiej Wisły dużo się zmienił, wypłyciła się, zapiaszczyła, dołki zostały zasypane piachem( pisaliśmy już o tym, że główki w dół od siekierkowskiego stoją w piasku nie w wodzie...). Mniej wody to mniej tlenu, mniej drobnicy, mniej różnorakiego pokarmu, a więc duża ryba( myślę tu o wszystkich rybach) ucieka tam gdzie znajdzie odpowiedni warunek....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawciu Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 ukleje to rybki żerujące przy tafli wodze i duzą selekcje w stadach moim zdaniem robią własnie ptaki , moze to jest wina coraz mniejszej populacji bo taki grunciarz miesiarz nawet ukleje potrafi wyrzucic do wody jak mu wezmie bo sie wkurzy ze nie jakas wieksza ;p wiec watpie zeby wplyw mieli wedkarze na ta rybke babka hmm moze cos w tym jest ale mysle ze jednak to ptaki sa glowna przyczyna jesli chodzi o ukleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Ale ptaki były zawsze, więc nie jest możliwe że to jest główny i jedyny powód....Nie uwierzę w to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Panowie ... ja bym stawiał na kosmitów 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Dla mnie najbardziej pradwopodobną prztyczyną są wahania stanu wody...Łowię na Wiśle krótko bo ok 4 lata ale jak mam być szczery to nie widziałem nigdy dużych skupisk uklei. Ale zauważyłem że na Bugu też jest jej coraz mniej w ostatnim czasie. Sytuacja jednak nie jest aż tak poważna jak w przypadku Wisły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Jak tak dalej pójdzie to ukleja doczeka się okresu i wymiaru ochronnego;-) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Jak tak dalej pójdzie to ukleja doczeka się okresu i wymiaru ochronnego;-)Trzeba będzie ją uwzględnić w zarybieniach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi