Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

tak już zupełnie poważnie to gratuluję ryby bo na tym odcinku to naprawdę kawał Bolka:)

Pozdrawiam,
malcz

Powiem szczerze, że nie spodziewałem się po tym odcinku już nic dobrego... a tu taka niespodzianka :)

Nieprawda bo moja ;) najlepiej można połowić gdy woda sięga połowy kolektora a warkocz jest konkretnie rwący. Byłem tam dziś na rowerze specjalnie zobaczyć jak to wygląda. Znam dobrze tą miejscówkę ale od zeszłego sezonu jest tam dużo słabiej. Przy takim stanie wszedłbym w spodniobutach i celował w rozmycie. Krzyśkowi pewnie o to chodziło bo teraz ten warkocz mizerny trochę :) @Pisarz jeśli masz ochotę to mogę dołączyć ;)

Krzysiek byłem tam w tych godzinach na rowerze na rekonesansie , musieliśmy się minąć.

Nie tylko Tobie się takie akcje zdarzają ;) Rapa już fajna.

Zdaję sobie z tego sprawę :) Fotka ważna ale nie najważniejsza. Najistotniejsze, że Bolo wrócił w świetnej formie bo nie tak dawno miałem akcję że po wypuszczeniu ryby nie miałem pewności czy sobie poradzi...

@Pisarz jeśli masz ochotę to mogę dołączyć ;)

Będę się szlajał od wyspy do kolektora między 15.oo- 21.oo. Znak rozpoznawczy to :D będę miał wędkę :D .

Jak zobaczysz starszego , siwiejącego pana w spodniobutach i czapce z napisem Konger , to wal jak w dym.

A dokładniej to tak wyglądam.

post-52308-0-89545000-1434612922_thumb.png

• Like 6

Ja nic nie złowiłem, urwałem natomiast dwie rapale, dwa mierniki i jednego stinga. Za te pieniądze by mi przez 20min w Sogo tańczyła :D. Poznałem natomiast osobiście kolegę @pisarz, cholernie sympatyczny facet i fajnie się gadało podczas deszczu pod drzewem. Wypad dzięki temu na plus, brodzenie po rafie tez ma swój urok.Trzeba częściej się łapać Panowie i razem na ryby chodzić:)

• Like 6

Poznałem natomiast osobiście kolegę @pisarz, cholernie sympatyczny facet i fajnie się gadało podczas deszczu pod drzewem.

Maciek dzięki za miłe towarzystwo , fajnie spotkać nad wodą bratnią duszę :highfive: .Mam nadzieję że będziemy kontynuować naszą znajomość.

Ja byłem wcześniej na rybach niż Maciek , a to miało znaczenie. Przyjechałem o 14.oo i pierwsze pół godziny wyglądało optymistycznie. Najpierw klenik 30cm , potem dwa po 25cm i zrobiła się studnia. Tak jak na początku było widać drobnicę i żerujące klenie , po pierwszym deszczyku wszystko znikło.Maciek się zawinął koło 18.oo , ja zostałem do wieczora. Efekt mojego uporu to niewymiarowy jaś i taki sam bolek. Na sam wieczór poszedłem na kolektor z nadzieją na bolka. Pokazywały się dwie sztuki , jeden maluch , a drugi tak około 60cm.Na kolektorze ciężko podrzucić bolkom woblera , nawet prowadzony ekspresem zawadza o kamienie , a po ciemku włazić w tą wodę strach.

Dobra wiadomość, to że wieczorem kolektor Karowa był nie czynny. :)

Edytowane przez pisarz
  • Like 3

Kolektor przy karowej jest już od poniedziałku nieczynny. Ale nie ma chyba co się cieszyć za bardzo bo dam sobie rękę uciąć, że po wiankach znowu zacznie walić:/

Za to ostatnie kilka dni uaktywnił się zrzut przy Poniatoszczaku :D

Bodaj przedwczoraj wiatr "dął" od północy to i jadąc rowerem po moście moje odczucia estetyczno-smakowo-woniowe zostały mocno nadszarpniete.

A i wędkarzy nagle przybyło tuż poniżej :lol:

Porankami spokój...

Edytowane przez PawełPOP

Maciek dzięki za miłe towarzystwo , fajnie spotkać nad wodą bratnią duszę :highfive: .Mam nadzieję że będziemy kontynuować naszą znajomość.

Ja byłem wcześniej na rybach niż Maciek , a to miało znaczenie. Przyjechałem o 14.oo i pierwsze pół godziny wyglądało optymistycznie. Najpierw klenik 30cm , potem dwa po 25cm i zrobiła się studnia. Tak jak na początku było widać drobnicę i żerujące klenie , po pierwszym deszczyku wszystko znikło.Maciek się zawinął koło 18.oo , ja zostałem do wieczora. Efekt mojego uporu to niewymiarowy jaś i taki sam bolek. Na sam wieczór poszedłem na kolektor z nadzieją na bolka. Pokazywały się dwie sztuki , jeden maluch , a drugi tak około 60cm.Na kolektorze ciężko podrzucić bolkom woblera , nawet prowadzony ekspresem zawadza o kamienie , a po ciemku włazić w tą wodę strach.

Dobra wiadomość, to że wieczorem kolektor Karowa był nie czynny. :)

Jeżeli nie wobler to może DAM effezett( zawsze to taniej :) ) ze srebrnym skrzydłem(koniecznie ze zdartą naklejką, tak żeby błyskało...) w rozmiarze nr2, prowadzona ze średnim(lub wolnym) tempem tuż pod powierzchnią lub jak się da to 10-20cm poniżej. Ja jakoś specjalnie na bolenie się nie nastawiam, ale znakomita większość została schwytana właśnie na ten model obrotówki( i tylko na ten w inne jakoś nie chciały strzelać...)

Pozdro

• Like 1

Jeżeli nie wobler to może DAM effezett( zawsze to taniej :) ) ze srebrnym skrzydłem(koniecznie ze zdartą naklejką, tak żeby błyskało...) w rozmiarze nr2, prowadzona ze średnim(lub wolnym) tempem tuż pod powierzchnią lub jak się da to 10-20cm poniżej. Ja jakoś specjalnie na bolenie się nie nastawiam, ale znakomita większość została schwytana właśnie na ten model obrotówki( i tylko na ten w inne jakoś nie chciały strzelać...)

Pozdro

Ciekawa informacja :) .Niekonwencjonalne przynęty bywają zabójcze.

Effezett to moja ulubiona wiróweczka , w miarę tania i piekielnie skuteczna. Srebrna "1" nieraz przyniosła pięknych okoni na KŻ.

Na kolektorze warkocz jest odsunięty od szczytu o dobru 10m w kierunku napływu.Rzuty trzeba wykonywać na godzinę 10 -11 , na godz.12 zastoisko i wystające kamienie. Myślę że w takich warunkach trudno by było wykazać walory Effezetta i dobrze zaprezentować tą przynętę.

Dziś 3h na rafie i na wyspie :) Woda za wyspą, od strony nurtu bardzo fajna, szczególnie przy końcu wyspy, duży wlew z mega uciągiem i piękną wypłukaną rynienką ze spowolnieniami po bokach. Krótko tam byłem, bo mało czasu miałem ale miejsce obiecujące. Wynik to 2 kleniki i 1 kleniczek. Jeszcze między końcem wyspy a brzegiem, na małej przykosce duża klucha pogoniła za woblerkiem ale blisko już byłem i jak mnie zobaczyła to "w nogi" :) ... tylko ten cholerny wiatr. Dopiero jak musiałem już uciekać, ok.17 wyszło słońce, wiatr osłabł i można było dopiero powalczyć, ale brak czasu...ehhhh, szkoda.

• Like 1

Ja dzisiaj byłem 19:30-21:30 w moich okolicach - rewiry mostu siekierkowskiego. Jeden strzał ze środka rzeki - boleń 66cm. Póki co największy w tym roku, więc uśmiech się pojawił. Drobnica bardzo aktywna, drapieżników nie było widać. Fotka w wątku boleniowym B)

Pozdrawiam,

malcz

• Like 3

Dziś 3h na rafie i na wyspie :) Woda za wyspą, od strony nurtu bardzo fajna, szczególnie przy końcu wyspy, duży wlew z mega uciągiem i piękną wypłukaną rynienką ze spowolnieniami po bokach. Krótko tam byłem, bo mało czasu miałem ale miejsce obiecujące. Wynik to 2 kleniki i 1 kleniczek. Jeszcze między końcem wyspy a brzegiem, na małej przykosce duża klucha pogoniła za woblerkiem ale blisko już byłem i jak mnie zobaczyła to "w nogi" :) ... tylko ten cholerny wiatr. Dopiero jak musiałem już uciekać, ok.17 wyszło słońce, wiatr osłabł i można było dopiero powalczyć, ale brak czasu...ehhhh, szkoda.

Tośmy się minęli , ja byłem na rafach o 18.30 - 20.00 .Miałem cztery brania i żadnej ryby na brzegu :( . Jedno branie było mocne kleniowe, pozostałe to małe jaśki skubały.O godzinie 20.00 spotkałem się z kolegą @spinnerman. Do godziny 23.00 staliśmy po jaja w wodzie , łowiliśmy i gadaliśmy , łowiliśmy i gadaliśmy ........ :) A obie te czynności były przyjemne :)

Ryba też była :) ............................................... :( ale nie u mnie.       Adam miał przyzwoitego bolka , ale po krótkim kontakcie spadł.

Pierwszy raz widziałem się z Adamem , a już po paru minutach spotkania miałem wrażenie , jakbyśmy razem "zjedli beczkę soli". Mam nadzieję ,że jeszcze nie raz się spotkamy i będziemy łowić i gadać ,...........

Adam jeszcze raz dziękuję za woblery i przemiłe towarzystwo :) :) .

Edytowane przez pisarz
  • Like 2