Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Brałem udział w zbieraniu i zabezpieczaniu Skarbów z Potopu Szwedzkiego.  Pamiętam jak dziwnie się czułem stojąc na środku Wisły w wodzie po kostki :o

To ja tam wtedy łowiłem zanim pojawili się dziwni ludzie , a później helikopter!!! Już kilka dni wcześniej wałęsałem się po rafach i zastanawiałem skąd tu tyle dziwnych i pięknych przedmiotów . Pamiętam że nawet zrobiłem zdjęcia i wysłałem do @Dagona , z pytaniem co o tym myśli. Boba wybuchła za parę dni i okazało się że łowiłem wśród zabytków :D . Wisła jest pełna niespodzianek :)

Maniek to nie te rafy , Ty tego klamota miałeś za Gdańskim , a ja tym razem byłem z drugiej strony rzeki za Grota.

Ja w zeszłym roku w tym samym miejscu miałem sumka i tak jak Ty też dałem d... :D

Edytowane przez pisarz

Fakt jest słabo i to bardzo choć do rekordu notowań z 2012 roku dużo brakuje. Dziś jest 113cm a wtedy było 58cm (wodowskaz Warszawa port praski). Ryba schodzi we wszelkie możliwe dołki i trzyma się środkowych partii i głównej rynny. Choć jak patrzę na zdjęcia 'pisarza' to zastanawiam się którędy idzie tam rynna? Rzadko tam łowie.

To ja tam wtedy łowiłem zanim pojawili się dziwni ludzie , a później helikopter!!! Już kilka dni wcześniej wałęsałem się po rafach i zastanawiałem skąd tu tyle dziwnych i pięknych przedmiotów . Pamiętam że nawet zrobiłem zdjęcia i wysłałem do @Dagona , z pytaniem co o tym myśli. Boba wybuchła za parę dni i okazało się że łowiłem wśród zabytków :D . Wisła jest pełna niespodzianek :)

Maniek to nie te rafy , Ty tego klamota miałeś za Gdańskim , a ja tym razem byłem z drugiej strony rzeki za Grota.

Ja w zeszłym roku w tym samym miejscu miałem sumka i tak jak Ty też dałem d... :D

Kurde,faktycznie Piotr.To inne rafy,choć też znajome :)

Również mocno pozmieniane.

Wspomnień czar zasłonił mi oczy ;)

Ciężko będzie tam teraz pogrillować.Taka dobra meta była B)

Edytowane przez Mariano Italiano
  • Like 1

To ja tam wtedy łowiłem zanim pojawili się dziwni ludzie , a później helikopter!!! Już kilka dni wcześniej wałęsałem się po rafach i zastanawiałem skąd tu tyle dziwnych i pięknych przedmiotów .

Od razu tam dziwni ludzie ;)  Części fontanny i inne marmury były tak ciężkie że transport śmigłowcem był najlepszą jeśli nie jedyna opcją.

Nie udało się ukryć przed kamerą :ph34r:

• Like 1

Gość DAWIDspinn

Śmigałem dzisiaj po rafie poniżej Gdańskiego, po prawej stronie Wisełki. Kompletnie nie moge sie tam wstrzelić w łowienie klenio/jazi, z boleniami nie ma wiekszego problemu zawsze siądzie jakis dobry klamot a klenia czy jazia nie moge ustrzelić choćby małego. Łowicie je tam? 

...podobno łowią.....Da się tam w ogóle łowić bez włażenia do wody czy nie ma takiej opcji?

Da się łowić , tyle że wiele dobrych miejsc jest niedostępnych.Kilka lat temu pojechaliśmy na rafy z @Dagonem, ja w spodniobutach on w kaloszach.Darek w tych kaloszach dawał radę , nawet nieźle połowił . Jednak jak wchodziłem dalej w  Wisłę , to widziałem w jego oczach smutek i złość . Niedługo po tym kupił spodniobuty :D .

Chyba @Skorio tam łowi bez wchodzenia do wody i ma fajne efekty :) .

Edytowane przez pisarz
  • Like 1

Wczoraj robiłem spływ z ND Maz do Wyszogrodu w poszukiwaniu sumowych miejscowek,3/4 drogi silnik w górze. Tragedia

Po wczorajszej klęsce w Warszawie , dziś wybrałem się do ND Maz .Potwierdzam piach ,piach i jeszcze raz piach . A i komary tyle samo co piachu :angry:

Ryba schodzi we wszelkie możliwe dołki i trzyma się środkowych partii i głównej rynny. Choć jak patrzę na zdjęcia 'pisarza' to zastanawiam się którędy idzie tam rynna?

Zdjęcia środka rzeki w NDM. Gdzie tam jest główna rynna , to nawet ryby nie wiedzą. :D

Udało mi się złowić szczupaka 65cm i bolka 63cm , obie ryby z małej przykosy :)

post-52308-0-01335800-1435530657_thumb.png

post-52308-0-45968900-1435530700_thumb.png

Edytowane przez pisarz
  • Like 6

Da się łowić , tyle że wiele dobrych miejsc jest niedostępnych....

Domyślam się że spodniobuty dają dodatkowy bonus w postaci dotarcia do najlepszych miejsc, jeśli jednak chodzi o mnie to chyba się nie skuszę na brodzenie w Wiśle...zostawię swoje gumowe gatki do wykorzystania we Wkrze, Orzycu i Bzurze....czuję się pewniej jak widzę dno...

Po wczorajszej klęsce w Warszawie , dziś wybrałem się do ND Maz .Potwierdzam piach ,piach i jeszcze raz piach . A i komary tyle samo co piachu :angry:

Zdjęcia środka rzeki w NDM. Gdzie tam jest główna rynna , to nawet ryby nie wiedzą. :D

Udało mi się złowić szczupaka 65cm i bolka 63cm , obie ryby z małej przykosy :)

....przy obecnym stanie rzeczy, dwie ryby 60+ na jednej Wiślanej wyprawie to jest bardzo dobry wynik, także wypada pogratulować B)

Edytowane przez malcz
  • Like 1

Domyślam się że spodniobuty dają dodatkowy bonus w postaci dotarcia do najlepszych miejsc, jeśli jednak chodzi o mnie to chyba się nie skuszę na brodzenie w Wiśle...zostawię swoje gumowe gatki do wykorzystania we Wkrze, Orzycu i Bzurze....czuję się pewniej jak widzę dno...

....przy obecnym stanie rzeczy, dwie ryby 60+ na jednej Wiślanej wyprawie to jest bardzo dobry wynik, także wypada pogratulować B)

Marcin na rafach jest w miarę bezpiecznie ,tam przeważnie twarde żwirowe dno, co innego wiślany piach.

Dziękuję za gratulacje , ale tak jak piszesz "obecnym stanie rzecz". Szczupak to była ryba przypadkowa ,bo huknął w boleniowego woblera :( .

Da się łowić , tyle że wiele dobrych miejsc jest niedostępnych.Kilka lat temu pojechaliśmy na rafy z @Dagonem, ja w spodniobutach on w kaloszach.Darek w tych kaloszach dawał radę , nawet nieźle połowił . Jednak jak wchodziłem dalej w  Wisłę , to widziałem w jego oczach smutek i złość . Niedługo po tym kupił spodniobuty :D .

Chyba @Skorio tam łowi bez wchodzenia do wody i ma fajne efekty :) .

Tak, na dobrą sprawę, to z "kaloszowego" brzegu mam "obcykane" 3-4 miejscówki na tej rafie. A na tych miejscówkach możliwość sprawdzenia kilku fajnych napływów. W czasie ostatniego wypadu przed kontuzją przechodziłem w kaloszach na wyspę, a z wyspy mnożna rzucać na główny nurt, tam też jest kilka fajnych napływów.

Gość DAWIDspinn

Moim zdaniem ciężko tam oblowić cokolwiek bez wchodzenia do wody. W słoneczny dzień wchodze tam normalnie bez spodniobutów ;) Miejscówki wygladaja mega, super napływów jest kilka, tylko jak na złość siadają tylko bolenie, nie mam szczęścia do kleni i jazi.

Edytowane przez DAWIDspinn

Moim zdaniem ciężko tam oblowić cokolwiek bez wchodzenia do wody. W słoneczny dzień wchodze tam normalnie bez spodniobutów ;) Miejscówki wygladaja mega, super napływów jest kilka, tylko jak na złość siadają tylko bolenie, nie mam szczęścia do kleni i jazi.

Może zmień woblera , na kleniowy :D .

Dawid Ty nie narzekaj , klenie i jaśki siadają tam średniaki . Skoro łowisz tam konkretne bolki , to ja się piszę na naukę u Ciebie :) .Niech mi na złość siadają te bolenie :D .

• Like 7

...podobno łowią.....Da się tam w ogóle łowić bez włażenia do wody czy nie ma takiej opcji?

Marcin nie myśl, że jak tam pojedziesz to będziesz miał eldorado w porównaniu z Twoimi miejscówkami. Niestety ta rafa lata świetności też już ma za sobą. Klenie były tam nie małe ale w zeszłym sezonie nic tam konkretnego nie złowiłem. Przy tym stanie wody to w woderach większość ogarniesz. 

Od strony brzegu jest niewygodnie, masa drzew i nawisów. 

• Like 1

Marcin na rafach jest w miarę bezpiecznie ,tam przeważnie twarde żwirowe dno, co innego wiślany piach.

Dziękuję za gratulacje , ale tak jak piszesz "obecnym stanie rzecz". Szczupak to była ryba przypadkowa ,bo huknął w boleniowego woblera :( .

Piotrze, na Wiśle w tych okolicach takie szczupaki na boleniowe woblery zdarzają się coraz częściej, także ryba nie do końca przypadkowa. Chyba zębate wypełniają częściowo lukę po rapiszonach i "walą" w ekspresowo prowadzone woby. Tylko dlczego nie chcą brać, jak się na nie zastawiam? :P    

• Like 1

Mój port który odwiedzam koło "siekiery" ma wode do kolan:( Kiepsko to wygląda i nie rokuje na lepsze. Udało się wydłubać 3 Okonie wzdłuż kamienistej opaski + przytrzymanie na małego wobka jakiejś większej rybki. Generalnie na wodzie cisza. Ktoś z kolegów wędkował z łódki koło piaskarni przy Siekierkowskim? Bo stała łódeczka.

Wróciłem tam dziś po prawie 2 sezonach i.. dramat.Przez 4h ani śladu bolka, pojedyncze splawy kleni.. a miejscówki nadal budzą wyobraźnię :(

Dzisiaj po pracy 2,5h nad Wisłą... tym razem nie udało się nic upolować...zaliczone jedno wyjście do woblera i to by było na tyle... Kilka ataków Bolka, 2 razy pokazał się już taki powyżej forumowego minimum. Wrócę po niego jeszcze w tym tygodniu a nóż widelec ;)

Wczoraj ja też 2,5h (bez przepustki :ph34r:) po lewej, na odcinku od plaży do kolektora, który zaniemógł :lol: . Wyholowane dwie ryby, mały kleń 30+ i bolek ok. 55. Obydwie rybki na tego samego woblerka "kleniowo-jaziowego" killerka rafowego (długość ok. 3,5cm - z możliwością poprowadzenia od smużenia do ok. 50 cm:) Obydwie na dużym uciągu, wobler prowadzony pod prąd, wyjście do niego, klenik z za kamienia, bolek, hmm nie wiem skąd do niego wyszedł, ale obstawiam spowolnienie graniczące z nurtem.

• Like 2

Powiedzcie mi, Koledzy, jak na Warszawskim odcinku wygląda temat "pogłowia" szczupaka i okonia bo coś niewiele się przewija w dyskusji- królują boli i kluchy. Jeździłem regularnie kilka lat temu ale odkąd odcywilizowano praski brzeg to szkoda sprzętu, plecionki i przynęt, na tą bidę- może coś się ruszyło odkąd Hanka krzaki wykarczowała.

• Like 1

Powiedzcie mi, Koledzy, jak na Warszawskim odcinku wygląda temat "pogłowia" szczupaka i okonia bo coś niewiele się przewija w dyskusji- królują boli i kluchy. Jeździłem regularnie kilka lat temu ale odkąd odcywilizowano praski brzeg to szkoda sprzętu, plecionki i przynęt, na tą bidę- może coś się ruszyło odkąd Hanka krzaki wykarczowała.

Słabiutko jest ze Szczupakiem, ale czasami coś komuś pod wymiar się uwiesi...:(