Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

To nie pamiętasz? Jedna wyprawa, jeden wieczór. Pod mostem strzelnica z broni krótkiej do puszek po piwie. Potem gołe baby nad wodą i latające puszki po Harnasiu nad głową, by skończyć widokiem łuczników i zawodników MMA tłukących się w samych gaciach tuż obok (no a jak!) otwartego piwa. 

A to tylko kilka godzin.  :D

Przy okazji poszukiwaczy skarbów. Moja z nimi przygoda.

Dzień wcześniej grupa mężczyzn nagabywała nas, gdzie i co widzieliśmy, w sensie skarby, bo jak coś, to oni są zainteresowani. :D

Ranek, kolejnego dnia, spotykam dwie staruszki, akurat schodzę z wody.

Rozmowa mniej więcej taka.

- Dzień dobry. - Zaczynają podejrzanie grzecznie.

- Dzień dobry. - Kłaniam się, czując, że za tą całą uprzejmością kryję się coś więcej. 

- Widział pan jakieś skarby? - Pada pytanie, na które nic człowieka nie jest w stanie przygotować.

- Nie - odpowiadam zgodnie z prawdą.

- Ojej. - W głosie starszej pani brzmi wyraźne rozczarowanie. - Bo wie pan - mówi - my nie z Warszawy i chciałyśmy sobie z Urszulą na pamiątkę znaleźć.

- Przykro mi - kłamię, bo nie jest mi przykro. - Żadnych skarbów nie widziałem.

- To nie pokieruje nas pan?

- Ale gdzie?

- No gdzie by szukać...

- Przykro mi - Teraz już mówię prawdę, naprawdę mi przykro, że akurat tą ścieżką wylazłem z wody....

• Like 4

Darek , a mało to złomu na rafach wykopanego przez poszukiwaczy skarbów , niemal za co drugim kamieniem coś leży. Trzeba było dać babciom jakiś kawał złomu , najlepiej taki z 30kg i wmówić im że to z szwedzkiego statku :D . Zrobiłbyś dobry uczynek , jakby potargały taki złom , to nabrały by kondycji, a Ciebie by chwalił do końca swoich dni :D

(...) :D . Zrobiłbyś dobry uczynek , jakby potargały taki złom , to nabrały by kondycji, a Ciebie by chwalił do końca swoich dni :D

Dobry uczynek, to nie wysyłać ich w to gruzowisko. Za kruche kostki na takie ekscesy.  ;)

Co mieli wygrzebać stamtąd, dawno wygrzebali.

Mówiłem tydzień temu; postawić tablicę na najbardziej oddalonej kupie kamieni - "Stanowisko archeologiczne, cenne eksponaty, zakaz wstępu", i byłby luz na rafie, a po niżówce wiedzielibyśmy, gdzie na Wiśle, w nowo powstałym dole, gromadzą się sandacze.  :D

• Like 1

Co mieli wygrzebać stamtąd, dawno wygrzebali.

Mówiłem tydzień temu; postawić tablicę na najbardziej oddalonej kupie kamieni - "Stanowisko archeologiczne, cenne eksponaty, zakaz wstępu", i byłby luz na rafie,

Z tego co widziałem , to już od paru dni raf pilnuje straż miejska. Radiowóz przez cały dzień stoi na ścieżce rowerowej , a strażnicy chodzą i obserwują szperaczy.

Wczoraj typowo rekreacyjnie smażyłem dupsko przy Poniatowskim... Na płyciźnie od cholerny drobnicy, przez 4 godziny non stop coś na niej żerowało i mnie wkurzało:-D

Wody jest tyle,że ludzie przechodzili na pobliskie łachy nie męcząc sobie jajek:-D

Z tego co widziałem , to już od paru dni raf pilnuje straż miejska. Radiowóz przez cały dzień stoi na ścieżce rowerowej , a strażnicy chodzą i obserwują szperaczy.

Szkoda, że w grudniu zimowisk tak nie pilnują... Polska rzeczywistość. Wisła odkryła trochę śmieci i złomu a oni skarbów szukają hehe

• Like 2

Zlecieli się w te same miejsca, co przy ostatniej niżówce. Wtedy faktycznie wyjęto stamtąd sporo marmurów i innych dóbr (w tym niewybuch na którym stałem nie jeden raz, ciesząc mordę, jaką mam za nim fajną rynienkę wymytą). :D

http://nauka.newsweek.pl/skarby-z-dna-wisly--uratowane-z-potopu,96605,1,1.html

Teraz tylko gruz, leżaki z barów piwnych i szkielety wózków dziecięcych z minionej epoki.

Najgorsze, że całe to towarzystwo jest natarczywe, hałaśliwe i upierdliwe.

Doły kopia i przewalają  te kamienie od rana do wieczora, a był nawet taki Pudzian, co to głazy nad głowę unosił i rozbijał. Nie wiem na co liczył.

Edytowane przez Dagon
  • Like 2

Byłem dziś w wiadomym miejscu :) . Po dłuższym machaniu i kilku zmianach woblerów na agrafce zapiąłem horneta w malowaniu black tiger. I zaczęły brać........krąpie!!! Trafiły się 4 szt ot, takie ponad dłoń i kilkanaście podskubywań....Na inne woblery w tym i na hornety w innym malowaniu nie reagowały... Klenie wymiotło( może zeszły zupełnie w głąb rynny?...). Za to po raz pierwszy w tym roku w tym miejscu pojawiły się Rapy. Żerowały na powierzchni ze wszystkimi atrakcjami z tym związanymi. Panic'zna ucieczka i latające ukleje. Adam czekamy! :) ;)

• Like 1

Oj nie pierwszy nie pierwszy....ja już byłem tam w tym roku chyba ze dwa albo trzy razy świadkiem niezłej masakry w wykonaniu bolków, ale zawsze wieczorem....co do "żarłocznych" krąpi to kolor im ewidentnie pasuje, ja też parę złowiłem na BT - tylko od Pietrusa.

Pozdrawiam,

malcz

Edytowane przez malcz
  • Like 1

Panowie rafo-fani , mam złe wiadomości :angry: . Rafa jaką znaliśmy i lubiliśmy , już nie istnieje , a to dopiero początek "prostowania Wisły" .Zaczynając od główki za Gdańskim , a kończąc na kolektorze wszędzie pracuje ciężki sprzęt . Koparki , spychacze gąsienicowe walczą z piachem i kamieniami .Cały teren opasany taśmą ostrzegawczą , a na ścieżce rowerowej policja , st. miejska i st. pożarna. Po rafach chodzi kilkanaście osób z łopatami , kilofami, wykrywaczami metalu . Szperacze wspomagani są przez nurków , pontony i moto-pompy do usuwania piachu.

Na tą chwilę pierwszy przelew za wyspą , już nie istnieje . Został zasypany piachem , a wcześniej kamieniami wielkości średniego hipopotama. Zasypanie tego przelewu sprawiło ,że co najmniej połowa rafy  , to już zastoisko. Około godziny 16.00 kiedy ciężki sprzęt przestał pracować , kilku wędkarzy weszło na rafy żeby łowić ryby. Za chwilę zawyły syreny radiowozów , a potem przez megafon poszło wezwanie do opuszczenia terenu . Wszyscy zeszli natychmiast na brzeg , tylko jeden wędkarz udawał głuchego ;)   i był nie posłuszny. :D

Edytowane przez pisarz

Czyli pogłębiają oficjalnie czy jakieś inne działania bo sam już nie wiem? Nie widziałem żadnego publicznego info na ten temat więc może coś znaleźli i jakaś jednorazowa akcja?

To wygląda na bardzo długie działania . Najprawdopodobniej połączyli prace poszukiwawcze z projektem przebudowy wyspy i ocięciem jej od lądu .

Ciężki sprzęt nie zjechał na bazę , będą dalej pracować.

I co? Postrzelili tego nieposłusznego w chudy zadek, czy jak zwykle się wykpił?  :lol:

Przecież wszyscy wiedzą , że jestem przygłuchy ;) . Może to potwierdzić moja żona , że dopiero jak trzy razy powtórzy "Idź wyrzuć śmieci" , to zdarzy się że usłyszę. :D

Darek ty wiesz ,że umiem i lubię po boksować się z policją :) . Gorzej z tymi z S.M. , dlatego z nimi w ogóle nie gadam :angry: .

• Like 1

(...)

Darek ty wiesz ,że umiem i lubię po boksować się z policją :)

Tak, tu muszę przyznać, nieoszlifowany diament, jeśli chodzi o bajer.  :D

Szkoda rafy, boję się, że kamieniska zamulą piachem i szlamem. Zniknie nurt, znikną wlewy, przelewy i rynny, znikną ryby...

Edytowane przez Dagon

Tak, tu muszę przyznać, nieoszlifowany diament, jeśli chodzi o bajer.  :D

Szkoda rafy, boję się, że kamieniska zamulą piachem i szlamem. Zniknie nurt, znikną wlewy, przelewy i rynny, znikną ryby...

Pierwszy przelew kształtował system wodny na całej rafie , dlatego już w tej chwili jest kiszka :angry: , a to dopiero początek. Przelew zasypywali największymi kamieniami , dlatego nawet wysoka woda go nie uruchomi. Według mnie to początek końca tego miejsca :( .Na moim ulubionym , bo najrybniejszym przelewie ,woda spadła o jakieś 40-50cm , o rybach można zapomnieć.

Dramat!!!  Na kamieniach na wysokości Karowej też część zasypali( może ma to związek z budową bulwarów tzn.spacerniaka...) co nie zmienia faktu że też zmieni się to miejsce bezpowrotnie..... a taka tam miejscówka była.....ech

Edytowane przez grzesiekre

Pisarz - wydaje się, że to jakieś działania archeologów którzy wykorzystują niski stan wody. Koparki może podkopują dno licząc na nieco głębsze znaleziska. Przydałaby się duża woda co by rozgoniła towarzystwo i naprawiła poczynione zmiany.

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,policja-strzeze-brzegu-wisly-chetnych-na-skarby-nie-brakuje,177618.html

Pisarz - wydaje się, że to jakieś działania archeologów którzy wykorzystują niski stan wody. Koparki może podkopują dno licząc na nieco głębsze znaleziska. Przydałaby się duża woda co by rozgoniła towarzystwo i naprawiła poczynione zmiany.

Nie zasypywali by przelewu . Koparki i spychacze pracują nawet tam gdzie nie ma archeologów. Jedna koparka pracuje przed wyspą , czyli całkowicie poza obszarem poszukiwań.

Dramat!!!  Na kamieniach na wysokości Karowej też część zasypali( może ma to związek z budową bulwarów tzn.spacerniaka...) co nie zmienia faktu że też zmieni się to miejsce bezpowrotnie..... a taka tam miejscówka była.....ech

Takie miejsca jak ta rafa , powinny być pod specjalnym nadzorem przyrodników. To jest niepowtarzalny i przepiękny wytwór natury . Pewnie gdy go już zasypie piach i zamuli wiślany szlam , okaże się że to była bezsensowna inwestycja  Wtedy ktoś wpadnie na pomysł wybudowania sztucznej rafy , tak jak teraz budują na Wiśle sztuczne wyspy.Całkowity brak logiki i wyobraźni w tych poczynaniach , jest porażający :angry: :( .