Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Pogoda się poprawia (mam nadzieję), przeprowadziłem się już całkowicie. Szukam kompana/przewodnika:D na jutrzejsze podchody boleniowe (chyba, że znajdzie się ktoś kto zechce mi pokazać jak się dobrać do kleni w Wiślę). Najbliżej mam do mostu Siekierkowskiego, ale ogranicza mnie tylko zasięg komunikacji miejskiej. Godzina - cały dzień byle po 9 rano.

Pozdrawiam Maciej!

ps. jak nie to będę się kręcił w okolicach Siekierkowskiego po stronie praskiej raczej.

Edytowane przez Sicu

Taka barbara to marzenie :)

Ja wczoraj praska strona i przez 2 godziny wyjechał bolo koło 50 i ładny kleń, ryby nieduże ale to znak że nawet klenie jeszcze na letnich miejscówach stoją.

Bolenie bardzo aktywne mimo pogody "pod psem".

Wojciech widziałem Twój filmik, wrzucony na SD...jakie to okolice bo jakoś nie mogłem rozpoznać a fajne mety....

Czajka i okolice Elektrociepłowni Siekierkowskiej , to dwa miejsca gdzie Wisła najpóźniej idzie spać , a na wiosnę pierwsza się budzi :) . To cały urok tych miejsc :) .Niestety ten walor powoduje przeogromną presję wędkarską i pseudo wędkarską , a to zmora tych miejsc :( .

• Like 1

@Malcz Dokładnie, to te okolice, niestety z presją ogromną, dziś były tłumy ale z rybami już gorzej tak że nie zawsze jest tam kolorowo. aktualnie z domu mam tam najbliżej więc jak mam wolną godzinkę to wpadam, przynajmniej na chwilę zablokuję miejscówkę pseudo rybakom bo wędkarzami większości nazwać nie można.

Edytowane przez wojciech1919

Panowie, co tutaj tak martwo??? Od pięciu dni cisza....

Ja dzisiaj byłem na jednej z lewobrzeżnych główek, sesja 2h: 17:30 - 19:30. Łowiłem z opadu na gumy - cel był jasny.

Udało się skusić jednego prawie wymiarka, tłuściutki był więc zanim go zmierzyłem do wędki liczyłem na 51cm :) Niestety ciut zabrakło....

...jeden mniejszy spadł w połowie holu a ładny grubasek się nie zapiął bo skubnął przy podbiciu i nie było właściwej reakcji, a szkoda bo sądząc po łusce która wyjechała na haku była to ryba już forumowa....Łowienie dość ciężkie bo 21-30gram.

Pozdrawiam,

malcz

Gratulacje dla wędkarza w aluminiowej łódce buster z silnikiem honda 50km. Piękny sum(?), ładnie pociągnął w dół no i szacunek za ogarnięcie łódki i wędki w tym samym czasie. Szkoda, że przetarł plecione, a już niewiele brakowało do podebrania. Wszystko widziałem w niwalatorze z lewego brzegu :). Szacun kolego!

• Like 1

Panowie jest to pierwsza jesień na Wiśle kiedy biegam za Bolkiem i tutaj pytanie do Was.... do kiedy warto je dręczyć ?? ;)

Widziałem zdjęcia boleni robione w listopadzie na śniegu. Od czasu do czasu i mnie najdzie chodzenie za boleniem w zimnych miesiącach . Z mojego i kolegów doświadczenia , to najlepsze wyniki były w pochmurne dni , ale w trakcie krótkotrwałych rozpogodzeń.

• Like 3

Da się użyć każdej powiedzmy od 9'-9'6 #5/6...jak wieje to lepsze są #6...7...8,a długość kijka zależnie od doświadczenia w kształtowaniu pętli.Dłuższym 9'9-10'6 trudniej utrzymać zwartą wąską pętlę,ale da się. 

Łowi się z brzegu także 9' wystarcza,a na stojącej wodzie to da się poholować nawet duże sztuki,linki/głowice pływające,a muchy smukłe uklejo-podobne.

Zimna woda ma większą przejrzystość także brania przy powierzchni widowiskowe.

Edytowane przez klim
  • Like 2

wczoraj byłem na wieczorowym sandaczowaniu i na zero niestety. W zeszłym tygodniu dwa wypady kilkanaście wyjechało z czego 5 wymiarowych do 60 cm.

Na dwa wypady 5 wymiarowych sandaczy na Warszawskiej Wiśle to rewelacyjny wynik - moja uszanowanie B)

W jakich godzinach najwięcej brań?

Pozdrawiam,

malcz