Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj byłem na krótkim spacerku nad Wisłą i jak na tą porę roku to stan wody jest dość niski. Dodatkowo woda cały czas opada, opadów nie widać, w tym tempie w maju będzie niżówka i wody po kostki. Niestety z roku na rok widać, jak nasza kochana wisełka wysycha...

Chyba raczej z powodu roztaczajacego się zapachu :) Na Czajce powiew wiosny trwa cały rok hehe

Dokładnie. W linii prostej na Czajkę mam chyba z 800 m. Ze 2 -3 razy skusiłem się i stanąłem przy wypływie. Śmierdziało wszystko  - siatka, ubranie, włosy,  że o rybach już nie wspomnę.   A niektórzy przyjeżdżają tu z drugiego końca Warszawy i zadowoleni zabierają te jazie i krąpidła :huh: Nigdy tego nie pojmę  :unsure:  Woda niby oczyszczona ale wali chemią  że hej . 

• Like 1

I niestety z każdym dniem będzie coraz gorzej. Niech tylko otworzą okoliczne bary...  Do tego na wale robią deptak jak w Ciechocinku . Kolejne sezony to będzie masakra... A jak się tu sprowadzałem 15 lat temu nie było niczego :rolleyes:    Woda jeszcze martwa.  Dzisiaj stał na wypływie stały bywalec tej miejscówki który  stwierdził  -  "przyszedłem po rybkę na święta bo nie ma co jeść "    :blink: Chyba jednak będzie miał post ścisły B)

Edytowane przez pan bubu 1
  • Like 5

Taki stan wody jak w tej chwili mógłby już zostać do maja to bolki tylko by czekały na wobka w stałych miejscach... ale obawiam się, że jak to wspomniał wyżej jeden z kolegów do maja będzie znów niżówka. 

Rozpocząłem i ja!!!  Zrobiłem sobie spacer po Maristo.   Masa spławikowców w tym dwóch tyczkarzy( tnących drobnicę raz za razem) którzy stale okupują jedno miejsce.....machałem od strony mariny. Niestety drobne gumki były stale ściągane przez białoryb. żeby z nimi powalczyć trza by faktycznie zakładać przynęty UUL....ale czeburaszka ma przyszłość!!! :)

Sama Wisła jeszcze bardzo zimna, myślę że jeszcze miesiąc, czyli koniec kwietnia, dopiero wtedy można będzie realnie myśleć o spotkaniu z kleniem( wiadomo wszystkie porty,wejścia do portów, zastoiska będzie można próbować obławiać....)

Natomiast posprawdzałem zimowe zakupy w postaci kleniowych woblerków, i jestem bardzo zadowolony z  tych zakupów. 

A powietrze w płucach i słońce bezcenne!!! :)

Dziś oderwałem się na trochę od stołu, by sprawdzic co się dzieje. Wiosna już jest!

Co prawda nie jest to sama warszawska ale gdzieś na południe od Bravos....

4715617_270320161298.jpg

Na tym zdjęciu jest jeden mały myk. Kto zgadnie o co biega?

4715618_270320161299.jpg

4715620_270320161300.jpg

4715622_270320161302.jpg

4715621_270320161301.jpg

Tu to się kiedyś działo....

4715625_270320161305.jpg

4715626_270320161306.jpg

Tu nadal można liczyć nie tylko na wspomnienia.

4715627_270320161307.jpg

4715629_270320161308.jpg

Wiosna na wyspie.

4715624_270320161303.jpg

• Like 4

Pierwszy raz w tym roku wybrałem się nad Wisłę :)  . Jest takie powiedzenie , " że człowiek wraca na stare śmieci" , co w przypadku warszawskiej Wisły ma dosłowny sens :( . Czasami to co znajdziemy nad brzegiem rzeki wprowadza w osłupienie i tak było tym razem :o .

post-52308-0-27830900-1459188209_thumb.jpg

post-52308-0-01558700-1459188232_thumb.jpg

Śmieci można znaleźć wszędzie. W lesie nad wodą w przydrożnych rowach.Chodzę z psem do pobliskiego lasu na spacery i co można tam znaleźć? Wszystko co można sobie wyobrazić począwszy od plastikowych doniczek, a kończąc na starych lodówkach i sedesach i w ogóle .

Ludzie nie są świadomi, że zaśmiecają własne podwórko.

Szkoda słów.

Dziś wybrałem się na mały rekonesans rowerem po prawej stronie i nawet nie rozłożyłem wędki, przegadałem dwie godziny z przypadkowo spotkanym kolegą z forum JB. Pozdrawiam i dziękuje za cenne rady i wskazówki oraz woblerka na szczęście :) Niestey nie wpadłem na genialny pomysł żeby się zapytać o nick na JB, sam też się nie przedstawiłem :( Generalnie dziś już mocno było czuć wiosnę, feederkowcy widziałem coś łowili.

Wczoraj 2 godzinny spaceru z wędką na południowej wiśle. Na zero ale woda zaczyna się budzic powoli. Drobnica oczkuje, były nawet nieśmiałe spławy większych ryb i ze dwa ataki Bolenia:) Wędkarzy również sporo (głównie grunt). Tak więc idzie ocieplenie i to chyba już ten czas. Oby go nie przespać i być nad wodą w porę.