Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, całkiem poważne pytanie: na którym odcinku Wisły albo w innym warszawskim zbiorniku znajdę larwy chruścika?

Kiedyś sporo chruścika wybierałem z kanałku, który przecina Wawer. 

Chodzi mi o ten

https://www.google.pl/maps/place/Wawer,+Warszawa/@52.2155672,21.1483744,17.13z/data=!4m5!3m4!1s0x471ed30df0aeebb1:0x649e6f07f57a5dcc!8m2!3d52.1962166!4d21.1782251

Jak jest teraz, tego nie wiem, ale warunki dla Chruścik raczej nadal tam ma

• Like 1

Bolki stoją jeszcze w "jesiennych" miejscach i o wiele lepiej reagują na przynęty prowadzone wolno, w pół wody niż latające po powierzchni expresy. Ot taka mała uwaga  ^_^  Coś tam się wiesza, ale nic na tyle godnego uwagi by dzielić się tym na forum  :ph34r:

• Like 1

Dzięki za info:D sprawdzę dziś, chociaż jak byłem na opasce jeszcze w okresie ochronnym (ze 2 tyg temu) i próbowałem skusić jakiegoś klenia to jak słońce przygrzało i przestał wiać wiatr to co chwilę były ataki na powierzchni.

Gość DAWIDspinn
Wybrałem się dzisiaj po pracy na godzinkę nad Wisełkę. Postanowiłem porzucać sobie na lekko. Wędeczka Mikado SpecializedTroutSpinn, kręcioł Commander 3007 z nawiniętą żyłeczką 0,18. Na końcu zestawu najmniejsza z uklejeczek od Tomka1988. Rybki nadzwyczaj aktywne, brały bolki, klenie, jaź a nawet leszcze. Łopata przewiozła mnie jakieś 200 metrów w dół opaski, nie obyło się bez wywrotek na śliskich kamieniach  Fajnie było ... 

773686820047c640med.jpg

641a6b6db76dd4a4med.jpg

6c9229092cefe8famed.jpg

• Like 20

Gość DAWIDspinn

Dość szybkie prowadzenie przy zalanych trawach przy opasce. Obławianie standardowych odbić nurtów, a raczej nurcików. Dość mozolne obławianie metr po metrze, ponieważ rybek nie widać przy powierzchni, choć blisko niej krążą. Godzin wzmożonej aktywności raczej nie mogę Ci podpowiedzieć, choć w sumie byłem raz wcześnie rano, koło świtu, połowiłem. Byłem po pracy koło 15 też połowiłem. Raz też byłem bliżej wieczora, wtedy nie połowiłem. 

• Like 1

Dawid jakie prowadzenie Tomkowego wabia? Średnie czy raczej wolne? Maciek fajnie słyszeć, że Bolki zaczynają wychodzić do powierzchni a jakieś konkretne godziny wzmożonej aktywności?

Pozdrawiam.

Byłem od 16 do 19 i przez cały czas choć nie regularnie ganiały uklejki.

• Like 1

Gość DAWIDspinn

Jedna z trzech porannych rapek. Woblerek od Tomka z Basoni. Sterowiec 7cm. Wędeczka Mikado SpecializedTrout 2,60 5-21, młynek Commander 3007, z nawiniętą żyłeczką 0,20. Takie bolenie na lekko ;)  Aktywności rybek na powierzchni nie widać, ale żerują i to całkiem fajnie.

Dodam jeszcze że od pierwszego bolenia w tym sezonie, który strasznie połknął woba, łowie na bezzadziory, nie zaliczyłem ani jednego spadu, a odhaczanie, to czysta przyjemność, polecam :)

5765b6e9da8d407cmed.jpg

Edytowane przez DAWIDspinn
  • Like 12

Jutro bede mial 2h po pracy zeby wyskoczyc nad wode a ze Wisly sie dopiero ucze podpowiedzcie gdzie na odcinku od siekierek do slasko-dąbrowskiego warto poszukać klenia/jazia. Wazne zeby bylo gdzie auto postawic zeby nie tracic za duzo czasu na chodzenie.

A moze ktos ma ochote na malego spota nad woda?

Wczoraj po lewej stronie, na stałych rewirach około "spójniowych" wreszcie jakieś wyniki... chociaż rozmiarówka raczej średnia. Dwa bolki ok. 50+, trzy kleniki, największy ok.40+. Wszystkie rybki na jednego woblerka 3,5cm. Pierwszy bolek w pierwszym rzucie :D , woblerek przytrzymany przy napływie na kamień, reszta towarzystwa z jednego przelewu. Cały wypad 2h, więc byłem happy.

Dziś poszedłem za ciosem, z tego samego przelewu 2 kleniki 30+ 40+, jeden na osę, drugi na większego woblerka ok. 4,5cm (pracujący bardzo "skromnie"). Dzisiejsze rybki w przeciągu kilku minut, na chwilę przed burzą.

• Like 4

Gratulacje. Chyba zrobiłem z Tobą zmianę warty, minęliśmy się na dole już na wysokości CW. Porzucałem godzinę ale bez efektu.

A nie byłeś też w niedzielę z rana, to nie z Tobą miałem okazję chwilę pogadać próbując jednocześnie węzeł zawiązać :)

Edytowane przez maciekd01