Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Rybostan nie jest bogaty to fakt...ale podejrzewam, że na dużą ilość okoni i małą bolków miało wpływ to, że pewnie większość troczyła... To tylko moje podejrzenia bo mnie tam nie było. Na Bugu większość zawodów wygląda tak samo 90% zawodników troczy a 10% ustawia się wyłącznie na grubo. Ja zawsze biorę tylko sprzęt pod grubszą rybę a okoniówkę zostawiam w domu żeby nie kusiło...to prawda, że jeśli ktoś chce wypunktować to trokiem najłatwiej. Ja zawsze jeżdżę po to żeby się spotkać z ludźmi a jak się coś fajnego trafi to jeszcze lepiej :) A z doświadczenia wiem, że na zawody najlepiej zabrać i ustawić się na konkretne gatunki a nie zmieniać wędki i przynęty co chwila ;)

• Like 3

3/4 zawodnikow zaczela zawody z bocznym trokiem . Pojedyncze osoby jak ja lecialy na starcie z woblerami klen/bolen

wiec takie a nie inne ryby. Druga sprawa to przy kleniach co chwile chodzace osoby nie pomagaja gdzie strzelaja patyki i stukaja kamyki . Mi sie udalo znalezc chwile ciszy ,jak wszyscy daleko polecieli ,a ja blisko sobie siadlem i 40min ciszy z samego rana dalo stykowa rybke

Pogoda na ryby tez super nie byla bo goraco strasznie , ledwo dalo sie chodzic

nie zmienia to faktu ze zarybiac lepiej by mogli to i rybek wiecej by bylo

Wczoraj na "moim sektorze" :D (18-22) - dwa kleniki 30+. Kleniozaur przeniósł się bliżej nurtu, ale wystraszył mnie, gdy płynąc za wobkiem, pod samymi nogami postanowił zawrócić "z przytupem" :) Ataków bolków brak, widocznie jeszcze nie ochłonęły po zawodach :D Za to piękne spławy brzan. Niestety początek sezonu im odpuszczę (wyjazd wakacyjny w górę Wisły), a tam brzan nie widziano od lat 90tych. :(

Edytowane przez Skorio
  • Like 2

Skorio nazwałeś jakoś tego klenia?? Tak jest łatwiej. Ja już drugi rok od czasu do czasu jeżdżę w odwiedziny do bolka o imieniu Zbyszek :D Zbyszek jest już dosyć stary i mieszka nad Bugiem. Ale gadać ze mną nie chce ;) A Barbary w zasięgu ??

Edytowane przez Qcyk
  • Like 1

Skorio nazwałeś jakoś tego klenia?? Tak jest łatwiej. Ja już drugi rok od czasu do czasu jeżdżę w odwiedziny do bolka o imieniu Zbyszek :D Zbyszek jest już dosyć stary i mieszka nad Bugiem. Ale gadać ze mną nie chce ;) A Barbary w zasięgu ??

Tak, nazwałem = Pazdan :D Baśki jak najbardziej w zasięgu, na mega silnym uciągu z kamienistym "zaczepnym" dnem, wody ok. 1-1,2 m - przy obecnym stanie :) Kombinuję już dedykowane woblerki z "bezzaczepnym" brzuchem :)

Edytowane przez Skorio
  • Like 3

Wczoraj na dwóch małych rafkach na chińskie UL do 5g złowiłem 4 klenie, 4 okonie i sandaczyka. Klenie brały głównie z powierzchni i jeden okoń też. A dziś gorzej. Tylko jeden kleń i 3 spady podczas holu.

Ale wszystko na własnoręczne żuczki. Powierzchniowe i nurkujące. Natomiast miałem dużo niezaciętych brań. Chyba pora naostrzyć kotwice.

• Like 2

Dzisiaj 7 - 9 ( co by o meczu nie myśleć :-D) okolice Siekierkowskiego. Efekt: 2 okonie, kilka brań zmarnowałem. Kleń spadł pod nogami i nieduży szczupły puścił przynętę po kilku młynkach. Wszystko na woblera ok 4,5 cm prowadzonego przy kamieniach i w poprzek nurtu.

Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka

• Like 2

Dzisiaj 7 - 9 ( co by o meczu nie myśleć :-D) okolice Siekierkowskiego. Efekt: 2 okonie, kilka brań zmarnowałem. Kleń spadł pod nogami i nieduży szczupły puścił przynętę po kilku młynkach. Wszystko na woblera ok 4,5 cm prowadzonego przy kamieniach i w poprzek nurtu.

Która strona? Bo to moje rewiry:)

Wczoraj prosto po pracy zaatakowałem, opaskę poniżej północnego. Sprzęt boleniowy został w aucie a zdecydowałem się na klenio-jazie.  Od 18ej do 21ej, sporo brań, ale raczej drobiazg...na brzegu zameldował się jeden okołowymiarowy kleń i okoń dwudziestak. Jedna ciut lepsza ryba - janek - na oko +/- 35 spadł po paru młynkach na powierzchni...ostatnie 30 minut to już spacer w dół do miejsc gdzie nigdy nie doszedłem....i wygladało to nieźle, namierzyłem dość spore skupisko boleni na piaszczystym wypłyceniu, ale raczej takich max do 60cm - sprzęt boleniowy niestety był ponad 1km ode mnie także, skończyło się na kilku próbach na bardzo lekko ale szybko odpuściłem bo nawet po zacięciu ryby w takim miejscu, na kleniowym sprzęcie szanse byłyby marne...wrócę może w piątek, zerknę czy są skore do rozmowy...przy brzegu znalazłem też około tygodniowe zwłoki bolka pod 70.....

Pozdrawiam,

malcz

• Like 2

Wczoraj prosto po pracy zaatakowałem, opaskę poniżej północnego. Sprzęt boleniowy został w aucie a zdecydowałem się na klenio-jazie.  Od 18ej do 21ej, sporo brań, ale raczej drobiazg...na brzegu zameldował się jeden okołowymiarowy kleń i okoń dwudziestak. Jedna ciut lepsza ryba - janek - na oko +/- 35 spadł po paru młynkach na powierzchni...ostatnie 30 minut to już spacer w dół do miejsc gdzie nigdy nie doszedłem....i wygladało to nieźle, namierzyłem dość spore skupisko boleni na piaszczystym wypłyceniu, ale raczej takich max do 60cm - sprzęt boleniowy niestety był ponad 1km ode mnie także, skończyło się na kilku próbach na bardzo lekko ale szybko odpuściłem bo nawet po zacięciu ryby w takim miejscu, na kleniowym sprzęcie szanse byłyby marne...wrócę może w piątek, zerknę czy są skore do rozmowy...przy brzegu znalazłem też około tygodniowe zwłoki bolka pod 70.....

Pozdrawiam,

malcz

Gdzie zostawiłeś samochód?

Podłączam się do pytania :-D

P.S. Panowie co z mini zlotem nad Wisłą...była o nim mowa kilka stron wcześniej...może uda się jakoś zebrać? Można chwilę połowić a później wypić jakieś piwko nad Królową ;)

Edytowane przez Qcyk

Podłączam się do pytania :-D

P.S. Panowie co z mini zlotem nad Wisłą...była o nim mowa kilka stron wcześniej...może uda się jakoś zebrać? Można chwilę połowić a później wypić jakieś piwko nad Królową ;)

Jestem za. Kwestia pewnie żeby ktoś zarządził dzień i godzinę :-)

Ja wczoraj od 19 do 22 troche powyzej siekierek dwa malutkie sumki (30-40cm) na 3cm woblerek.

Mam do Was (warszawskich) "łowców" brzan, pytanie: Czy próbowaliście oszukać brzany (stacjonujące na dużym uciągu), stosując metodę carolina rig z modyfikacją, że zamiast gumy był wolno tonący lub neutralny wobler ? Trochę to karkołomna metoda, ale planuję coś takiego pokombinować. Dajcie znać :)

Edytowane przez Skorio