Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Thx. Warszawska Wisła to jedna wielka brzanowa miejscówka :)
Można je łowić na śródrzecznych rafach, w przybrzeżnych kamienistych rynnach, w okolicach niemal każdego mostu, po obu stronach rzeki.

Miejsce wybieram zależnie od stanu wody, wiatru i czasu na łowienie. Wiadomo, w drodze do pracy nie będę się ładował w garniaku na środek rzeki, ale jak już mam ze 4 godziny... :)

Pozdrawiam

Edytowane przez korol
  • Like 3

Thx. Warszawska Wisła to jedna wielka brzanowa miejscówka :)

Można je łowić na śródrzecznych rafach, w przybrzeżnych kamienistych rynnach, w okolicach niemal każdego mostu, po obu stronach rzeki.

hehe....brzmi tak prosto...przy takim ochłodzeniu pokazują się jeszcze o poranku czy cisza?

Edytowane przez malcz

Od 22 do 1 ryby mało aktywne, prawie brak spławów. 1-3 pojawiły się spławy, niemniej drapieżniki kontynuowały olewanie moich woblerów, gum i kogutów. W ramach frustracji założyłem 3cm smużaka i mimo 30funtowej plecionki wydłubałem klenika i miałem kilka niewciętych brań. Niemniej nocka śliczna :) 

Zdaje się, że Krzysiek będzie miał pracowitą zimę :) . Kolejka już się ustawia, więc stanę i ja.  Ja też poproszę, jak będzie nadwyżka.

Tymczasem byłem   w moich rewirach.

Rapki aktywne, chociaż tylko rapki. Niestety grubsze schowane gdzieś głębiej i dalej....Trafiły się dwie około czterdziestki ( i jak tu o tym pisać jak Piotrek zadał takiego "pieprzu"?)

Marcin, trza chodzić nad tą rynnę. Ona powinna się odpłacić ;)....

A cha.  Byłem kontrolowany(przez policję) na obecność mania uprawnień do połowu ryb :) . Na Wiśle , po raz pierwszy od.....nie pamiętam kiedy....

Pozdrowienia.

Jeszcze można je zaobserwować.

Piotr gratuluję pięknych wyników w łowieniu brzan :) . Zwłaszcza że ta ryba coraz bardziej mnie fascynuje.

Ponieważ wiem że w łowieniu brzan masz bardzo duże doświadczenie , a ja dopiero się uczę , to mam pytanie. Które miesiące według ciebie są najlepsze do łowienia tych pięknych ryb? Ja miałem bardzo duże problemy z przechytrzeniem basiek w lipcu :( . Zastanawiam się czy nie było to spowodowane tym że latem brzany mają dużo pokarmu naturalnego i dlatego tak niechętnie pobierały przynęty sztuczne?

Danke schön :) To ja gratuluję ostatniego rekordu rekordów.

Moim ulubionym czasem są ekstremalne upały, takie jak w zeszłym roku.
Nie wiem, czy to kwestia pokarmu, czy może wahań wody, jakich doświadczyliśmy w tym roku. Zresztą statystycznie w lipcu jest więcej opadów. Być może się mylę, ale uważam, że ryby spokojnego żeru wolą stabilizację.

Jakbym miał ułożyć ranking to zdecydowanie sierpień, potem zbliżone wrzesień (za stabilny stan wody) i lipiec (za upały), a na koniec słabszy październik.

Serdecznie pozdrawiam

• Like 1

Fajne bolasy Bartek. Gratulejszyn :-) Szczególnie 2 ładnie się nastroszył do zdjęcia :-) Mogę się mylić ale chyba znam tych jegomości z fotek ;-) Jacek proponuję melisę i wyjście nad wodę to pomaga...

Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka

• Like 2

Tak, sobota była dobra :)

W godz. 7.30-12 wyholowane 2 fajne bolki i klenik. Drugi bolo zjadł całego Steve'ego i trochę się pokaleczył, ale operacja wypięcia kotwic przebiegła szybko i skutecznie.

post-55187-0-11072000-1474884839_thumb.jpg

post-55187-0-79998400-1474884858_thumb.jpg - KC Lure Score'5 Cyclop

post-55187-0-04081900-1474884877_thumb.jpg

post-55187-0-10077700-1474884906_thumb.jpg - KC Lure Score'5 Steve

• Like 14