OloPe Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Jak nie zamarznie, to beda klenie. Jak zamarznie to dłubanie woblerów Klenie zimą w Wiśle to chyba mega trudny temat? W sumie nigdy nie próbowałem, ale skoro wczesną wiosną łatwo nie jest (przynajmniej mi) to wyrokuje że zimą dużo trudniej. Masz regularne wyniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Co do zimy i kleni to dla mnie nie możliwe. Wiosną od kwietnia łowię je regularnie. Zazwyczaj sa ta raczej większe sztuki. Ale też praktycznie w jedym miejscu i przy stanie wody okolo 2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Nie umiem łowić zimowych kleni Ale jeśli czas i aura pozwoli to będę się ich uczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosiek Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Wrzucam parę fotek z końcówki wakacji - opisywane rejony - kiedyś pełne wody i oczywiście rybek, takich niżówek nie było nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosiek Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Mi również zapadają się pod ziemię (gdzieś w poł. października), nie ma ich i koniec. Na pewno ma na to wpływ liczebność. Jak ktoś ma wątpliwości niech zajrzy do Świata Spiningu (poł '90) , publikował tam zapiski z zeszytów p. Kaczówka, można poczytać jak brały kleksy w styczniu i lutym.. Jeszcze wcześniej ('70) są ciekawe opisy połowów na kawałek słoninki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupły Krzysiek Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Ja dziś 3 godziny znowu na pusto. Chyba zbliża się pora podsumować sezon...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Mi również zapadają się pod ziemię (gdzieś w poł. października), nie ma ich i koniec. Na pewno ma na to wpływ liczebność. Jak ktoś ma wątpliwości niech zajrzy do Świata Spiningu (poł '90) , publikował tam zapiski z zeszytów p. Kaczówka, można poczytać jak brały kleksy w styczniu i lutym.. Jeszcze wcześniej ('70) są ciekawe opisy połowów na kawałek słoninki..Co do liczebności klenia na odcinku warszawskiej Wisły , to jest źle z tendencją do tragedia . Co potwierdziły moje i moich kolegów z forum tegoroczne doświadczenia.Jednak nawet w czasach kiedy tej ryby w Wiśle nie brakowało , a które doskonale pamiętam pomimo początków sklerozy , złowienie klenia na spin zimą było dużą sztuką .Może i na słoninę było łatwiej , nie wiem nie sprawdzałem .Wisła to rzeka którą nazywamy królową i jak na królową przystało ma różne swoje fanaberie. Jedną z takich charakterystycznych cech jest , to że bardzo wcześnie idzie spać i bardzo późno się budzi . W końcu to królowo i wolno jej spać do woli . Edytowane 3 Grudnia 2016 przez pisarz 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Od słoniny lepsiejsza wątróbka Lubią też mormyszkę....a tę miałem okazję uskuterczniać w miejscach gdzie nurtu ze zrozumiałych przyczyn nie było. I tam będę ich pewnie szukał z ultralightem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosiek Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Wisła to rzeka którą nazywamy królową i jak na królową przystało ma różne swoje fanaberie. Jedną z takich charakterystycznych cech jest , to że bardzo wcześnie idzie spać i bardzo późno się budzi . W końcu to królowo i wolno jej spać do woli .100% racji, najbardziej irytująca bywa wiosna, niby ładna pogoda a woda jak w studni... w tym roku jesień całkiem do bani...ale czasy mamy takie, panie, że się cieszę bo rzeka pochowała trochę rybki przed amatorami łatwego mięsa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Od słoniny lepsiejsza wątróbka Lubią też mormyszkę....a tę miałem okazję uskuterczniać w miejscach gdzie nurtu ze zrozumiałych przyczyn nie było. I tam będę ich pewnie szukał z ultralightem Poszukiwanie kleksów z spinem w ręku . Słoninę lepiej przeznaczyć dla sikorek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 A wątróbkę dla spirytuałów? Dobra Panowie, nowa forma do odlewania wobków zrobiona, teraz tylko 12h aż silikon zastygnie....więc można gonić nad Wisełkę. Ciekawe czy będą gryzły btw przedwczoraj sumka widziałem jak się spławił....maluch taki ze 40cm. Przepłynął ze 2 metry smużąć powierzchnię....dziwne zachowanie jak na tę porę roku. Spotkał się ktoś już z czymś takim? Nie wydawał się uszkodzony w żaden sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioo Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 btw przedwczoraj sumka widziałem jak się spławił....maluch taki ze 40cm. Przepłynął ze 2 metry smużąć powierzchnię....dziwne zachowanie jak na tę porę roku. Spotkał się ktoś już z czymś takim? Nie wydawał się uszkodzony w żaden sposób.W lato tak ale raczej większe sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Jest 8.55. Jadę do pracy i właśnie przejeżdżam przez Most Świętokrzyski od strony Pragi. Śnieg sypie jak zły.Odruchowo spoglądam w prawo na rzekę, a tam łódka kawałek poniżej mostu. Grubo!Widzę ją tam systematycznie, ale w taką pogodę to szacun. Jeśli to ktoś z forum pozdrawiam Edytowane 6 Grudnia 2016 przez korol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Jest 8.55. Jadę do pracy i właśnie przejeżdżam przez Most Świętokrzyski od strony Pragi. Śnieg sypie jak zły.Odruchowo spoglądam w prawo na rzekę, a tam łódka kawałek poniżej mostu. Grubo!Widzę ją tam systematycznie, ale w taką pogodę to szacun. Jeśli to ktoś z forum pozdrawiam To jest właśnie ta różnica między "w pracy" i "na urlopie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 A wątróbkę dla spirytuałów? Dobra Panowie, nowa forma do odlewania wobków zrobiona, teraz tylko 12h aż silikon zastygnie....więc można gonić nad Wisełkę. Ciekawe czy będą gryzły btw przedwczoraj sumka widziałem jak się spławił....maluch taki ze 40cm. Przepłynął ze 2 metry smużąć powierzchnię....dziwne zachowanie jak na tę porę roku. Spotkał się ktoś już z czymś takim? Nie wydawał się uszkodzony w żaden sposób.Pewnie robota kormorana. Pogniotł biedakowi bebechy i nie dał rady połknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto77 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Na klenie jest metoda skuteczna do tego stopnia że jak kleń zobaczy to nie daruje .Niestety skuteczna tylko w okresie kwiecień -czerwiec ,czasem lipiec jeszcze . Próbować panowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Na klenie jest metoda skuteczna do tego stopnia że jak kleń zobaczy to nie daruje .Niestety skuteczna tylko w okresie kwiecień -czerwiec ,czasem lipiec jeszcze . Próbować panowie .Witamy nowego kolegę .http://jerkbait.pl/topic/15638-powitanie-na-jerkbaitpl/page-100Może coś więcej o tej Twojej tajnej broni na kleksy , chętnie poczytamy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 A tymczasem jakieś roboty pod Mostem Gdańskim. Chyba pogłębiają między 1 a 2 filarem od strony Pragi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto77 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Powiem tylko tyle że metoda jest spławikowa lub gruntowa ,lepiej na spławik . Przynęta naturalna , niestety konieczne jest łowienie na tzw przelewach a to oznacza że łowi się klenie cieknące mleczem. Każda metoda w takich miejscach to łowienie na tarlisku .Dlatego nie będę propagował przynęty . Wszystko jedna czy łowimy na spławik czy na woblera czy muchę . Przelewy to tarliska kleni ,popularność łowienia w takich miejscach doprowadziła do załamania populacji klenia ,do tego dochodzi przymykanie oka nawet na zawodach .Ustawia się zawodnik ,łowi a organizatorzy nie widzą lub udają że nie widzą . Mój rekord to 17 szt jednego wieczora i drugie tyle spudłowanych brań .Naprawdę dałem spokój kleniom ,nawet osoby wypuszczające ryby powinny odpuścić przelewy w okresie od końca kwietnia do lipca . Edytowane 7 Grudnia 2016 przez roberto77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 No to po rewelacji .17 szt, kleni na spinning , to byłby wyczyn , Oczywiście o ile byłyby to klenie , a nie kleniki . Na spławik i przynętę naturalną , taki wynik nie powala. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) 17 na spinning, latem (upał, niżówka) powiedzmy w granicach 38-42cm, przez cały dzień łowienia też jest do zrobienia W jeden wieczór trudniej, bo po kilku złowionych trzeba trochę odczekać.. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez korol 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) A tymczasem jakieś roboty pod Mostem Gdańskim. Chyba pogłębiają między 1 a 2 filarem od strony Pragi.Piotrek , miejmy tylko nadzieję ,że nie wprowadzają w życie tego o czym już tu było pisane .Przebudowa ostróg na mola.http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,beda-mola-na-wisle-pierwsze-w-2018-roku,205627.html Edytowane 7 Grudnia 2016 przez pisarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 W artykule piszą o odcinku od mostu Łazienkowskiego do mostu Śląsko-Dąbrowskiego, więc może roboty pod Gdańskim to tylko pogłębianie..Tak czy inaczej więcej rzeczy będzie spływało Wisłą. W tym roku podczas łowienia w upalny dzień na jednej z raf znaleźliśmy z kumplem zgrzewkę Lecha. Pewnie teraz takie znaleziska będą częstsze.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanAtyk Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Z jednej strony w lato i tak każda główka jest oblegana przez piwkujące dzieciaki, więc bez różnicy czy zbudują tam ławki, oświetlenie czy inne bajery. Z drugiej strony jedna wysoka woda pewnie zmyje całą tę inwestycję w pi*du i będzie pretekst żeby zbudować drugi i potem trzeci raz. Oczywiście za 3 razy większą sumę niż to warte bo jednoosobowe firmy wszelkich znajomków tych na górze muszą swoje zarobić Żeby nie był całkowity OT to byłem w poniedziałek w okolicach północnego i przez dwie godziny gumowania nie zaliczyłem nawet trącenia. Też macie tak, że typujecie sobie 2 miejsca, nie mogąc się zdecydować gdzie jechać, a potem przy powrocie (o kiju oczywiście) powtarzacie sobie "ale jestem głupi, wiedziałem że trzeba było jechać na drugą miejscówkę" ? Edytowane 11 Grudnia 2016 przez FanAtyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciastek Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Ja tak mam:) Nerwica natręct. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi